">

Barkácsolni nem is nehéz

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , ,
gabireka_lurexMagad uram, ha szolgád nincsen. Ismerjük jól ezt a régi mondást, de lássuk be, mi nők,  azért többnyire jobban szeretjük, ha bizonyos teendőket elvégeznek helyettünk. Akár a teremtés koronái, már ha vagyunk olyan szerencsések, hogy ügyességgel és főként lelkesedéssel megáldott férfiember van mellettünk. Vagy ha nem, hát akkor abban vagyunk ügyesek családilag, hogy mindig tudunk egy megfelelő szakit, vagy családtagot, barátot előkeríteni. Miről is van szó? Hát a ház körüli csipcsup javításokról, barkácsolásokról. Persze azért az se baj, ha ebben sem vagyunk végtelenül bénák, mert igen, akadhat olyan helyzet, amikor éppen nehéz lenne valakit mozgósítani, viszont a helyzet megoldást kíván. Mi pedig belevágunk, mert miért is ne tennénk? Arra gondoltunk hát, hogy csokorba szedünk néhány barkácsolási praktikát, érdemes végigböngészni, hiszen ki tudja, mikor lesz szükségünk rá!

Az például fontos, hogy tudjuk, hol a szerszámosládánk… Na jó, csak vicceltünk! De az igenis számít, hogy ezek a szerszámok jó állapotban legyenek, és óvjuk őket a rozsdásodástól. Tudtátok, ha egy darab faszenet, krétát, vagy molyirtó golyót teszünk ebbe a ládikába, akkor azok lekötik a nedvességet és megkímélik a szerszámainkat? Ugyanígy jó ötlet, ha egy kevés autóviasszal kenjük be őket, ez is véd a korróziótól. Ha pedig nagyon régi darabokkal állunk szemben, akkor “felfényezhetjük” őket az alábbi trükkel: egy csésze gittet elkeverünk forró vízzel, két evőkanál ecetet és egy kanál sót adunk hozzá. Átdörzsöljük őket, majd vízzel leöblítjük, szárazra töröljük és már fel is újítottuk a patinás eszközöket.

Amivel azért nem árt, barkacsolasha mi is el tudunk boldogulni, azok a szögek és a csavarok. A szöget kissé ferdén kell beverni, ez alap. De azt vajon tudtátok-e, hogy vastagabb szögeket könnyebb a falba verni, ha először beszappanozzuk vagy bekenjük olajjal? Sokszor elkövetjük azt a hibát, hogy a falon ceruzával jelöljük meg a szög leendő helyét. Aztán melléütünk… Ezt elkerülendő elég, ha a szög helyét vizes ujjheggyel jelezzük. A tiszta víz ugyanis nyom nélkül szárad. Persze van, hogy félresikerül a művelet és ott lesz egy csúnya lyuk a falban. Ezt ugyebár gipsszel kéne korrigálni, de ha nincs kéznél, egy kisebb hibát fogkrémmel is el tudunk tüntetni. Persze, ha színes falunk van, a festés korrigálását nem ússzuk meg. A csavarhúzó is könnyedén lehet a jóbarátunk. Kicsavarozásnál – ha éppen nehezen menne a dolog – érdemes a csavarhúzó fejét egy kicsit felhevíteni – mondjuk a tűzhely vagy az öngyújtó lángjánál, így könnyebb lesz boldogulnunk vele. Ha folyton lecsúszna a csavarról a csavarhúzó, akkor dörzsöljük be egy kis krétaporral. És persze sose felejtsük el: balra kicsavarni, jobbra becsavarni… Ha van egy makacs csavarunk, ami mindig kilazul, például egy bútorfogantyún, akkor használjunk egy kis színtelen körömlakkot. Bekenjük, és a gond száradás után azonnal meg is szűnik!

Aztán vannak mindennapi apró bosszúságok. Mondjuk, ha akadnak a fiókok. Gyertyaviasszal vagy szappannal kenjük be, és ezt is megoldottuk. Az se jobb, ha a vázából szivárog a víz, és ezt a vázát éppen szeretnénk megmenteni. Nincs más teendőnk, mint az, hogy a belsejét vonjuk be parafinnal. Ha elég vastagon vittük fel a parafint, száradás után kitűnően tömíti a vázát. Ha recseg az ajtó, vagy visít a biciklilánc, akkor se érezzük magunkat elveszettnek. Nem tapadó növényvédőszert szórjunk rájuk és a gond volt-nincs. Ha pedig beragadna az ajtó, akkor parafinnal vagy padlóviasszal kenjük be az érintkező felületeket és ez a probléma is pipa. Csúszkálnak a képek a falon? A keret hátlapjának sarkaira tapasszunk kétoldalas ragasztókockákat és nyomjuk a falhoz. Vagy tekerjünk gömbölyű fogpiszkáló köré ragasztós oldalával kifelé egy kevés ragasztószalagot, és ebből tegyünk néhányat a képkeret és a fal közé.

Lehet, hogy most mosolyogtok magatokban, és azt mondjátok, hogy na, nagy dolgok ezek, ti ennél sokkal ügyesebbek vagytok. Örömmel várjuk a ti hasonló házi praktikáitokat is. A lényeg, hogy találjuk fel magunkat akkor is, ha hasonló ügyekben kell helytállnunk. Ha már barkácsolgatunk, vagy szerelgetünk, tegyük ezt is leleményesen és örömmel!

Puszi: Gabi és Réka