">

Nem kell kullancs!

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , ,
gabi_feherImádunk a gyerekekkel kirándulni. Legutóbb a libegőt ígértük be nekik, rá is szántuk magunkat, aztán persze éppen karbantartották, úgyhogy végül elmaradt a gyerekeknek beígért szuper kilátás és élmény, de hát, ami késik, nem múlik. Azért mi a biztonság kedvéért megnéztük este a gyerekeket kullancs-ügyben. Biatorbágyon is mindig átvizsgáljuk őket, amikor a kisháznál vagyunk.

A kullancs alattomos egy jószág. Azt most nem is írom le nektek, hogy milyen fertőzéseket okoz, mert erről már biztos sokat tudtok. Én itt most tényleg csak egy tippet szeretnék nektek adni a témában, ami nekem bevált. A kullancs szakirodalom is szinte kimeríthetetlen, de hogy ne kelljen A-tól Z-ig elolvasnotok mindent, íme egy praktika. Amit mi szeretünk, az egy ultrahangos kullancsriasztó készülék. Három éves kor alatt mást lehet kapni, mint hároméves kor felett, de a mechanizmus mindkét esetben ugyanaz. Változó frekvenciájú ultrahangot bocsát ki, amitől elriadnak a kullancsok. Ami miatt pedig nagyon szeretjük, az az egyszerűsége. Rácsípteted a gyerek ruhájára, aki nyolc órán keresztül biztos védelmet élvez. Nincsenek büdös krémek, amik miatt csak nyűgösek lesznek és utálják. Nem kell nyakig beöltözniük, mégis biztonságban tudhatom őket. Szerintem próbáljátok ki, ti is szeretni fogjátok.

Ha pedig valahogy mégis megtörtént a baleset, kullancsés este bogarászás közben egy kullancsot fedeztek fel, akkor patikában vásárolt kullancseltávolító kanállal húzzátok ki. Ne tekergessétek, hirtelen mozdulattal szedjétek ki! Vannak persze ilyen városi legendák arról, hogy mi működik még, de én ezeket nem javaslom. Az egyik ilyen, hogy a gyufa mérgét vízzel áztassátok le és foszforral kenegessétek körbe az állatot. Na ezzel csak annyi a probléma, hogy a gyufában nincs már régóta foszfor… Úgyhogy ennyit erről. Aztán a másik trükk, amit mindenki ajánl, hogy zsíros krémmel kenjük be a területet, ezzel eltömítjük a bőrt, a kullancs nem kap levegőt és kifarol a bőrből. Nem tudom, hogy ez hogy működik, hogy nem, én már olvastam azt is, hogy ahelyett, hogy kijönne a bőrünkből, a kórokozó tartalmú testváladékát belénk ereszti… Úgyhogy én amondó vagyok, inkább használjátok az ultrahangos kullancsriasztót, ha pedig arra nem volt lehetőség és megtörtént a baj, akkor a patikából szerezzétek be az egyszer használatos kullancseltávolító kanalat.

Remélem, hogy tudtam segíteni nektek és gondtalanul telik majd a nyár, sok-sok kirándulással és szabadtéri programmal.

Puszi: Gabi