">

Szúnyog? – természetesen nem!

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , , ,
Nyári probléma, de valahogy idén nyáron még erősebben jelentkezett. Egészen biztos az árvíz is az oka, vagy a szúnyog elleni védekezés országos hiánya, de bizony még a városokban is jelentősen megnőtt a vérszívó hívatlan vendégek mennyisége. Kertekben, teraszokon ücsörögve városi környezetben is támadtak, vízparthoz közeli helyeken meg pláne. Ha abba nem is gondolunk bele, hogy a szúnyogok milyen kórokat, betegségeket vihetnek át egyik áldozatról a másikra, hiszen többnyire csak tüneti kellemetlenséggel, viszketéssel jár a csípésük, azért jobb felkészülni a támadások kivédésére. Hú, ez már egészen Harry Potteresen hangzott, nem igaz? Szinte már keressük a varázspálcánkat is!

Nem tudjuk, ti hogy vagytok vele, de mi a vegyszereket annyira nem szeretjük. Ami központilag fentről jön, sárga helikopterekről, azzal szemben tehetetlenek vagyunk, de ami a saját mikrokörnyezetünket illeti, megpróbáljuk a lehető legtermészetesebb eszközökkel megoldani a szúnyogok elleni védekezést. Sok pénzért persze lehet venni ilyen-olyan folyadékkal, lapocskával ellátott elektromos kütyüt, meg illatosított spirál-füstölőt, nem mondjuk, hogy nem kell néha azt is bevetni, de nézzük előbb az ősi praktikákat.

Buta állatok ezek a szúnyogok, az tény. fahej_szegfuszeg_tullHa arra gondolunk, hogy mit nem szeretnek! Ki nem állhatják állítólag a vanília, a fahéj és a szegfűszeg illatát. Mi nem így vagyunk ezzel, ugye? Gondoljunk csak a karácsonyi sütik ellenállhatatlan illatára. Na most! Akkor nincs is más dolgunk, mint vásárolni egész fahéjrudakat, szegfűszeget. Ezek nem olcsók persze, de még mindig sokkal kevesebbe kerülnek, mint a hivatalos szúnyogirtó szerek. Varrjunk apró tüllzsákokat egy-egy elfekvőben lévő régi függönyből, de még az is lehet, hogy az ajándékcsomagolós dobozunkban találunk ilyet régről eltéve. Osszuk el benne úgy a fahéjrudakat, és külön a szegfűszeget is, hogy jusson a lehető legtöbb helyiségbe. Kössük be a zsákocskák száját, és akasszuk rá egy-egy alkalmas lámpára, kilincsre, ajtófélfára. Nem kell ezért külön szegeket beverni. A vaníliáról is szó került. Azt nem mondjuk, hogy vegyetek Bourbon-vanília-rudakat, hiszen annak tényleg elég borsos az ára, de egy-egy kilós vaníliáscukor megfizethető áron van. Egy-egy kis tálkában kell a szekrény tetejére tenni vaníliát, remek illat lesz a lakásban, és ha igazak a legendák, kimennek a szúnyogok is. Egyébként vaníliás füstölőt és autóillatosítót is bevethetünk, ezeket készen tudjuk venni, és hasznunkra lehet.

lime_szegfuszegHa már a füstölőknél tartunk, jöjjenek a párologtatások is. Ne aggasszon bennünket, ha a párologtatóink zömmel kis mézeskalácsházakat, fenyőfákat ábrázolnak, hiszen többnyire ezeket télen szoktuk használni. Mi legalábbis, lehet, hogy nálatok más a helyzet. Most viszont elő vele, mert akad néhány olyan illat, ami számunkra nagyon kellemes, ám a szúnyogok nem szeretik különösebben. Citrom, levendula, rozmaring. Ezeket az illóolajokat csepegtessük külön, vagy akár együtt is a párologtatónkba, gyújtsuk meg alatta a mécsest, és mi élvezzük az illatot, és bízzunk benne, hogy a vérszívók pedig távolodnak tőlünk. Van még egy illóolaj, amelyet lehet erre a célra használni, bár sokak számára ez az illat nem kellemes. Ez nem más, mint a teafaolaj. Néhány csepp ebből is elkél, csodát tesz. És még valami, ami állítólag remekül beválik: vágjunk egy zöldcitromot karikára és szúrjuk tele egész szegfűszegekkel. Ez megint olyan praktika, ami nekünk kellemes, de a szúnyogok állítólag utálják. Most készült el, úgyhogy kipróbáljuk. Ha nektek van hasonló házi trükkötök, bevált módszeretek, írjátok meg nekünk!