">

Házimunkák mumusa: vasalás

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , ,
gabireka_feherfekete1Van egy házimunka, ami mindkettőnknek a mumusa. Nem, nem a mosogatás, az még néha kikapcsolódásnak is jó, és még a takarítás sem, bár tény, hogy arra se mindig könnyen veszi rá magát az ember lánya. A vasalásról van szó. Ismeritek ti is azt az érzést, hogy ha valamit éppen simítanátok, gőzölnétek, akkor ha az elejét vasaljátok, a hátulja lesz gyűrött, ha az ujját, akkor a gallérja? Ugye. Ez főleg akkor kellemetlen, ha férfiingekről van szó, az meg tudja dolgoztatni az embert rendesen. Persze vannak technikák, amelyeket érdemes elsajátítani, sőt van olyan masina is, amely segít a helyzetünkön. Volt alkalmunk egy ilyennel megismerkedni, és ezeket a pillanatokat szerencsére dokumentáltuk is, úgyhogy újra megmutatjuk nektek.

A kívánságlistánkra tehát felkerült ez a gőzölős csodavasaló, amellyel mulatság az élet. De a vasalás mindenképpen. Azért még igyekeztünk ezen kívül is néhány praktikus vasalási tippet hozni nektek. Ha például ágyneműt mostatok, de már nagyon megszikkadt, mire vasalásra kerül a sor, két átnedvesített törülköző kell tenni, és hagyni kicsit. Ha még gyorsabban akartok eredményt, centrifugába vele, és egy rövid pörgetés után vasalásra kész ágyneműt kapunk máris. Ha kényesebb dolgot vasalunk, például valami hímzett blúzt, vagy kisruhát, akkor fektessük a ruhadarabokat hímzéssel lefelé egy frottír törülközőre, és így vasaljuk ki. Ily módon a hímzések közötti részecskék is simák lesznek. Ha élt szeretnénk vasalni egy nadrágba, tartósabb lesz, ha a vizes vasalóruha alá benedvesített csomagolópapírt teszünk, és azon keresztül vasaljuk ki. Ha valamelyik ruhadarabunk, például szövetszoknya, vagy kabát kicsit kifényesedne, ezen is segíthetünk a vasalóval. Borítsunk a kényes-fényes helyre nedves vasalóruhát és forró gőzzel simítsuk át. Majd a még gőzölgő szövetet ruhakefével gyengéden addig ütögessük, amíg pára száll ki belőle. A fényesedést eltünteti. Hagyjuk megszáradni a vasalódeszkán.

Na de mi van akkor, vasalasha okoztunk egy kis kárt vasalás közben? Azaz például megpörköltünk kicsit egy fehér vászonanyagot… Nedvesítsük be, hintsük be sóval, és tegyük ki a napra. Ha megszívta magát, kiöblítjük. Semmiképp se dörzsöljük! Ha elsőre nem sikerült, még ne adjuk fel, kétszer-háromszor ismételjük meg. Remélhetőleg addigra menni fog. :-) Ha a vasaló megpörkölte a ruhát, akkor még a vöröshagymát hívhatjuk segítségül. A hagyma levével nedvesítsük be a foltot és hagyjuk így néhány órán át. Utána mossuk ki, és nagy eséllyel a folt addigra volt, nincs.

A vasalásról nagyjából ugyanazt gondoljuk, mint a többi házimunkáról. Fogjuk fel játéknak, mókának és akkor nem lesz annyira szörnyűűű… ugye, egyetértünk? :-)

Puszi: Gabi és Réka