Ugye a ti emlékeitekben is bujkál egy-egy igazi házi süti, amit csak a nagyi, vagy a nagynéni, vagy éppen édesanyátok tudott úgy, igazán jól megsütni? Ezek a receptek többnyire kockás papírokon, vagy kis füzetekben élnek tovább, hiszen legtöbbször elkérjük a receptet, és sosem merjük megsütni. Mert félünk attól, hogy úgysem sikerül úgy, olyan jól, és inkább villantunk valamit egy gasztroblogról, vagy egy trendi magazinból. Na de most! Egy fiókrendezésnél előkerült újra az a bizonyos kis füzet, benne rejtett kincsekkel. És mivel minden hozzávaló megvolt otthon, indulhatott a régi ízek felidézése. Jelentjük, a kísérlet jól sikerült, a süti elképesztően finom lett! Az eredeti recept darált dióval készül, mi darált mandulával helyettesítettük, és így is remekül működik a recept. Ez ízlés dolga, na meg persze az is, kinek éppen mi van kéznél. Ugyanez vonatkozik a sütiben használt lekvárra is, lehet variálni, annak megfelelően is picit más lesz, de mégis ugyanolyan :-)
Habos diós-lekváros
Hozzávalók:
a tésztához
- 6 tojássárgája
- 15 dkg cukor
- 1 csomag vaníliáscukor
- 1 citrom reszelt héja
- 20 dkg vaj
- 30 dkg liszt
- ½ csomag sütőpor
a habhoz
- 6 tojásfehérje
- 20 dkg darált dió vagy mandula
- 1 csomag vaníliáscukor
- 1 citrom reszelt héja
- 15 dkg cukor
plusz egy üveg nem túl édes lekvár (málna, ribizli, szilva)
A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a vaníliáscukrot, 1 citrom reszelt héját, majd a felolvasztott vajat. A lisztet a sütőporral elkeverjük, és a tésztához adjuk. Kilisztezett, kivajazott tepsibe egyenletesen eloszlatjuk, majd megkenjük egy üveg pikánsabb lekvárral. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliáscukrot, a citrom reszelt héját és óvatosan beleforgatunk 20 dkg darált diót, vagy ízlés szerint mandulát. Ezt a lekvár tetejére kenjük, villával hullámcsíkokkal dekorálhatjuk az édes habot. Előmelegített sütőben, kb. 180 fokon 50-60 perc alatt szép világosbarnára sütjük.
Ez egy kiadós adag, úgyhogy ha nem fogy el, akkor hűtőben napokig kitűnően eltartható, nem szárad ki és nem romlik meg. Recept itt: Habos diós-lekváros. Imádni fogjátok!
Puszi: Gabi és Réka