">

Cukormentes világ

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , ,
Azt hiszem, azt már tudjátok rólunk, hogy elég nagy hangsúlyt helyezünk az egészséges táplálkozás fontosságára, hiszen mindketten számos alkalommal meséltünk már arról, hogy mit mivel váltunk ki esetleg a mindennapok során a kevésbé hasznos élelmiszerek közül. Nem véletlen tehát, hogy örömmel fogadtuk el azt a meghívást, amelyik a múlt héten egy olyan eseményre invitált bennünket, amelyen cukormentes édességek bemutatóját tartották a Zsolnay Kávéházban. A Radisson Blu Béke Hotel cukrászmestere, Bechmann György szívügyének tekinti ugyanis azt, hogy mindenkinek jusson édes falat, annak is, aki esetleg ezt egészségi állapota, vagy diétája miatt másképp nem tehetné.

Egyre nagyobb igény alakult ki az utóbbi években ezek iránt az édességek iránt, hiszen ma Magyarországon 2,5-3 millióra becsülik azok számát, akiknél már kialakult a diabétesz vagy a betegség előszobájában vannak, még ha nem is tudnak róla. A cukormentes, csökkentett kalória és szénhidrát tartalmú termékek nem csak azoknak lehetnek érdekesek, akik ebben az egyre gyakoribb betegségben szenvednek, hanem azoknak is, akik csak egyszerűen szeretnének odafigyelni az egészséges táplálkozásra.

A bemutatón először is elképedve néztük, hogy hogy lehetnek ilyen szépek ezek a süteménye, az esztétikai élmény ugyanis meglehetősen erős volt. Utána megtudtuk, hogy elkészítésük során Bechmann György cukrászmester és csapata nyírfacukrot, mandula vagy mogyorólisztet használ, és persze még sok-sok különleges apró finomságot, amelytől ezek az édességek megfelelnek a mai kor kihívásainak, és még elképesztően finomak is. Hat desszert született, amelyek méltó tagjai lehetnek a a Zsolnay Kávéház széles és tradicionális repertoárjának.

Press Event_Beke

  • Erdei gyümölcs tartlet lágy sajtkrémmel: Mandulaliszttel és vajjal gyúrt omlós tészta, amelyet négy féle erdei gyümölcsből álló fűszeres öntettel sütnek, tálaláskor pedig egy könnyű krémsajtkupolával egészül ki.
  • Madrigál: Sültvajas, mogyorólisztes könnyű piskóta alapon klasszikus, tonkababbal ízesített keserűcsokoládé mousse található, amelyet a végén vékony étcsokoládé köpennyel vontak be.
  • Feketeerdő torta: Hagyományos desszert, amely csokoládés piskótát, meggy és cseresznyepálinkás vaníliakrémet tartalmaz.
  • A Rózsa szíve: A kókuszos tésztán egy olyan könnyű, friss, ugyanakkor savanykás joghurthab található, amelyben rózsaeszenciával ízesített málnabelsőt rejtettek el.
  • Csokoládé paradoxon: Ebben a desszertben három különböző csokoládét használnak meglehetősen szokatlanul. Elsőként étcsokoládéval vonják be a ropogós kukoricapelyhet, a lágy krém fehércsokoládéból készül, narancs és fahéj ízesítéssel, a díszítéshez pedig tejcsokoládét használnak, amelyhez sót, mogyorót és kakaóbab töretet adnak.
  • Carpe Diem: „Élj a mának!” – hirdeti a sütemény, nem véletlenül. Mandarinos piskótán mogyoró és mandarinkrém található, amely valójában egy Baileys belsőt rejt. A meglepő íz élményt pedig egy csokoládéköpeny fogja közre.

Hát mi is a mának éltünk, amikor jó étvággyal végignassoltuk a szerencsére félbevágva kínált finomságokat, mert azért cukormentesség ide vagy oda, ez így is csinos desszertadag lett :-)) Persze kicsit a közeljövőre is gondoltunk, amikor kifaggattuk a cukrászmester urat, hogy házilag hogy kezeljük okosan a mandula- vagy mogyorólisztet. Mivel ezek a lisztek azért mégiscsak olajos magvak őrleményei, például egy linzertészta esetén azért nem tudjuk megúszni a sima liszt használatát sem, viszont ha 1-1 arányban dolgozzuk össze a vajjal, cukorral, akkor máris egy fokkal egészségesebb desszertet tálalhatunk a családnak. A nyírfacukor avagy nádcukor használatával már amúgy is megbarátkoztunk, úgyhogy karácsonykor lehet, hogy kipróbáljuk az egészséges aprósütik házi készítését is!

Puszi: Réka és Gabi