Vannak olyan élelmiszerek, amelyeket nyugodtan lehetne a szuperegészséges jelzővel is illetni. A mediterrán világ kedvence, a datolya pont ilyen, és ebben az a jó, hogy nem csupán a friss, hanem a hozzánk eljutó aszalt változat is nagyon egészséges. Szinte felsorolni is nehéz, mi mindenre jó. Fájdalomcsillapító hatása van, segít az idegrendszer épségének megóvásában, támogatja az anyagcserét, kedvező hatással van a vérszegénységre, stabilizálja a vérnyomást, ennek köszönhetően segít kiküszöbölni a szív- és érrendszeri megbetegedések egy jelentős részét. Található benne magnézium, kálium, vas, élelmi rost, kalcium, mangán, réz, különféle aminosavak, folsav, valamint foszfor, A1-, B1-, B2-, B3-, B5-vitamin. Ellenben zsír-, koleszterin- és nátriummentes. Együk minél gyakrabban önmagában, és süteményekben használva is. Ezt a receptet a Mediterrán kalandozás c. szakácskönyvben találtuk, méghozzá a Máltáról szóló fejezetben, onnan kaptunk kedvet a kipróbáláshoz. (fotó: Rózsa Erika)
- 400 g liszt
- 75 g cukor
- fél csomag sütőpor
- 100 g vaj
- 1 tojás
a töltelékhez:
- 400 g datolya
- reszelt narancshéj
- reszelt citromhéj
- kevés konyak vagy ánizslikőr
Így készül:
A sütőport a lisztbe keverjük, majd összedolgozzuk a vajjal. A cukrot a tojással habosra keverjük, s ezt is a lisztes keverékhez adjuk. Pihentetjük. Ez alatt a datolyát egy kis edényben kevés vízzel néhány percig melegítjük, majd összedolgozzuk a citrom- és narancshéjjal, valamint a konyakkal.
A pihentetési idő végén a tésztát belisztezett deszkán kinyújtjuk és kb. 10×10 cm-es darabokra felvágjuk. Minden csík közepére egy-két kanálnyi datolyás keveréket halmozunk, majd a töltelékre hajtogatjuk a tésztát, a szélén ujjunkkal enyhén megnyomva bezárjuk. Sütőlapra helyezzük, és 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük.
Jó étvágyat!
Puszi: Réka és Gabi