">

Egy kis smoothie-történelem

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , ,




Vannak dolgok, amelyek számunkra természetesek. Hozzátartoznak a mai életünkhöz, és igazából nem is nagyon szoktunk belegondolni, hogy mikor kerültek bele a köztudatba, mikor ismerte meg őket a világ. Ahogy gyermekeink ma már el sem tudják képzelni azt az időt, amikor még nem volt okostévé meg okostelefon, és tantusszal kellett fülkét keresgélni, ha telefonálni akart valaki, az is fura, hogy eleink még nemigen ittak olyan frissítőket, ami számunkra már mindennapos. Bár a turmix története állítólag sokkal régebbre nyúlik vissza, mint gondolnánk, hiszen például Indiában gyümölcsből, joghurtból és fűszerekből már évszázadokkal korábban is készült a híres „lassi”, Latin-Amerikában pedig a gazdag gyümölcskínálatból gyakran fogyasztottak különleges gyümölcspüréket.

Hivatalosan a turmix a múlt század első évtizedeiben született, amikor egy érzékeny gyomrú, kísérletező kedvű kaliforniai kereskedő kereste a módját, hogy miként tudna ő mégis frissen facsart narancslevet fogyasztani. Julius Freed jéggel, tejjel, édesítőszerrel és porított tojásfehérjével és vaníliaaromával keverte össze a narancslét, és ez a kicsit habosabb, krémesebb ital lett a később az Orange Julius italárusító hálózat emblematikus terméke. Később persze sokan rájöttek, hogy mindezt más gyümölccsel, például banánnal vagy ananásszal is meg lehet csinálni, így egyenes út vezetett ahhoz, hogy az 1930-as években Steven Poplawski feltalálta a turmixgépet. Innentől megnyílt az út afelé, hogy a legkülönbözőbb gyümölcsök és tejtermékek egymásra találjanak a turmixokban, különleges ízek és összetevők által végtelen variációt kínálva.

A turmix modern változata a smoothie, amely a tengerparti üdülőhelyeken bukkant fel először, a nagy hőségben felváltva a cukros üdítőket, vagy éppen a tejet, tejterméket tartalmazó turmixokat. Brazíliában már az 1950-es években említenek „lébárokat”, de az igazi áttörés megint csak Kaliforniának köszönhető, ahol 1969-ben jegyezték be az első smoothie-kat forgalmazó üzletláncot. A smoothie, szemben a turmixokkal lédús gyümölcsökből, esetleg zöldségekből készül, rostokban és vitaminokban gazdag ital, mely reggel feltölt bennünket energiával, napközben pedig kiválthat egy kisétkezést, vagy éppen megfelel egy egészséges desszertnek is. A forró nyári estéken pedig jégbe hűtve egy igazán vonzó ital, bár a magas vitamintartalom és a különleges ízhatás miatt egész évben rendkívül népszerűvé vált.

A széles körű elterjedéshez persze arra is szükség volt, hogy ne csak tengerparti lébárokban, hanem világszerte kávézókban, élelmiszerboltokban is elérhető legyen, akár előre palackozott formában is. Természetesen divatba jöttek a smoothie-készítő gépek is, ma már olyan praktikus változatot is találhatunk, amely elemmel működik, így ha otthon beledobáljuk a felkockázott gyümölcsöt, zöldséget, útközben csak vizet öntünk rá, bárhol elkészíthetjük az italunkat.

A Magyarországon is egyre népszerűbb ital rajongói pedig egy ideje még ennél is praktikusabban juthatnak egészséges és finom smoothie-khoz. Igazi „ont he go” élelmiszerről van szó, amely a világban már sok helyen hódít és nálunk is nagy kedvelői lehetnek az elfoglalt, időhiányban szenvedő, de mégis egészségtudatosan étkezni vágyó hölgyek és urak. A HeySmoothie tasakokban ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó zöldségekből és gyümölcsökből porított, adagonként csomagolt összeállítások vannak, így egy komoly bevásárlás nélkül kortyolgathatunk el egy-egy italt. Ráadásul az összetevők alapján választhatunk, hogy immunrendszerünket szeretnénk erősíteni, mozgáshoz, munkához kell a plusz energia, vagy inkább egy szépítő hatású italra vágyunk. A tasak tartalmát a golyós keverővel ellátott palackban bárhol könnyedén kikeverhetjük vízzel vagy növényi tejjel, és összerázva már kész is a kényeztető smoothie.

Kulináris kultúránk része lett tehát a turmix, a smoothie, és ma már korunk kihívásaihoz is tökéletesen igazodva tudjuk egyszerűen fogyasztani. Váljék egészségünkre!