">

Ébred a természet – tavaszi táplálkozás




Bár a szakértők azt jósolják, hogy az igazi tavaszra egészen a hónap végéig kell várnunk, a konyhában és az életmódunkban már bátran átállhatunk a tavaszi időszámításra. Imádjuk ezt az évszakot, hiszen ilyenkor kezdenek el zsendülni a zöldségek és gyümölcsök, olyan ez, mint az újjászületés. Izgalmas, új, friss ízek kerülhetnek be a napi táplálkozási rutinba, már nem fog gondot jelenteni, hogy beszerezzük kedvenc leveles zöldségeinket, hiszen tavasz kezdetével a hangsúly ezeken a zsenge csodákon van.

zold turmix

A zöldellő évszak kezdetét a ragyogó és üde zöldségek képviselik, ilyen például a spenót, a római saláta, a snidling, a zöldhagyma, a friss petrezselyem, a retek, a spárga, az articsóka, az édeskömény, a brokkoli és a bazsalikom is. Számos előnyhöz juthatunk, ha étrendünket az adott évszakban termő helyi gyümölcsökből és zöldségekből állítjuk össze. A szezonális zöldségek és gyümölcsök tápértéke ugyanis magasabb, több vitaminhoz és ásványi anyaghoz juttatjuk általuk a szervezetünket. Sajnos a tárolás, utaztatás során a nyersanyagok kisebb-nagyobb mértékben veszítenek természetes vitamintartalmukból, még inkább igaz ez akkor, ha már feldolgozott formában jut hozzánk az élelmiszer, darabolva, szeletelve netán befőttként, vagy konzerv formájában. Nem titok, hogy az évszaknak megfelelő alapanyagok mindig ízesebbek, lédúsabbak, frissebbek! Ez leginkább a gyerekek táplálkozásánál fontos, hiszen ők is szívesebben esznek meg tavasszal egy nagy adag epret, érezve annak gazdag ízvilágát, mint mondjuk egy banánt, amihez egész évben, ugyanolyan minőségben juthatnak hozzá egy távoli országból. Az eperre egyébként sajnos májusig biztosan várnunk kell, de érdemes, hiszen rengeteg egészségügyi előnye van. Az almával vagy a banánnal szemben több tápanyaggal rendelkezik, valamint elégeti a tárolt zsírt, így kiváló a fogyókúrához is.  A nitrát tartalma elősegíti a vér- és oxigénáramlást a testünkben. Szobahőmérsékleten a legfinomabb, ám nemcsak édes kényeztetésnek tökéletes, hanem saláta alapanyagnak is. Vagdossuk rá friss salátára és egy kis balzsamecettel emeljük ki az ízét.

epres keksajtos spenotsalata

Az idény szerinti nyersanyagokhoz ráadásul olcsóbban hozzájuthatunk, ami nem utolsó szempont! A kedvezőbb áron beszerzett, ízletesebb terményekből nagyobb lelkesedéssel fogyaszthatunk. A fogyasztásban azonban van még hova fejlődnünk – az Egészségügyi Világszervezet napi 400 g zöldség és gyümölcs fogyasztását javasolja, ennek mi magyarok átlagosan a 67%-át teljesítjük. Úgyhogy érdemes bevetnünk néhány trükköt és praktikát, hogy a zöldségek és gyümölcsök elkészítése még gyorsabb legyen és akár nap közben is bárhol-bármikor hozzájuthassunk a bennük rejlő tápanyagokhoz. Nagy kedvencünk a Russell Hobbs 3 in 1 Ultimate Gyümölcscentrifuga, hiszen ennek segítségével könnyedén készíthetünk ízletes turmixot vagy gyümölcslevet anélkül, hogy több készüléket kellene használnunk. Nem tudjuk, ti hogy vagytok vele, de a mi konyhapultunkra eddig az volt a jellemző, hogy külön állt a gyümölcscentrifuga, külön a turmix, külön a citrusprés. És ezzel el is fogyott a konyhapultunk. Szerencsére ennek most vége!

ultimate juicer 1

A 3 in 1 Ultimate Gyümölcscentrifuga turmix kapacitása ráadásul 7 dl, tehát minden egyes adag elkészítésekor az egész család azonnal részese lehet a vitaminbombának. Praktikus, hiszen ha munkába, vagy kirándulni megyünk, akkor a kész turmixot egyszerűen csak lecsatoljuk a gép többi részéről, rácsatlakoztatjuk a kupakot és már be is tehetjük a táskánkba, hogy aztán egész nap ellásson bennünket energiával. Nem vész el a tápanyag és a vitamin a kipréselt zöldségből vagy gyümölcsből, mindegyik egyenesen a tárolóba vagy a pohárba kerül. Tényleg praktikus, helytakarékos és még szép is! Hát, nekünk ez is fontos, nincs mit tenni! Az alábbi videóból többet is megtudhattok róla:

Bár turmix recepttel már bőven elláttunk benneteket, ebből sosem elég. Az egyik nagy tavaszi kedvencünk ez a spenóttal felturbózott változat:

Gyömbéres, fahéjas, spenótos smoothie – A gyömbér és a fahéj ugyanis remek párost alkot. A gyömbérnek tisztító hatása van a bélrendszerre, a fahéj pedig gyulladáscsökkentő, úgyhogy a tisztulásban a spenóttal keverve tökéletes társunk lesz ez a smoothie.

Hozzávalók:smoothie

  • 1 kis darab gyömbér
  • 1/2 teáskanál fahéj
  • 1 maroknyi spenót
  • 1 pohár víz

A másik kedvenc pedig a „minden zöldet bele”, éljenek a konyhai maradékok!

Hozzávalók:zöld recept

  • 1/4 uborka
  • 1/2 maroknyi spenót vagy más leveles zöldség
  • 1/2 avokádó
  • 1 zellerszár
  • 2 szál menta
  • 1 kivi
  • 1 pohár víz
  • 1/2 alma
  • 1 citrom leve

Turmixoljatok, centrifugázzatok és élvezzétek a tavaszt!

Puszi, Gabi és Réka