">

Egyéves a Miniversum

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , , , ,
gabireka_feketefeherVan az Andrássy úton egy csoda kirakat, amely előtt elhaladva, az embernek az az érzése támad, hogy tán bizony éppen Meseországba érkezett. Egy óriási terepasztalra lehet rákukkantani, már az utcáról is, de persze ez azért egy olyan látványosság, amelyhez be kell térni és meg kell csodálni a kihagyhatatlan látványt. Ez a Miniversum, amely egy évvel ezelőtt nyílt meg, és azóta kedvenc családi és turisztikai programmá vált. Az első szülinapra, május 16-ra különleges programokkal is készülnek a házigazdák.

A Minversum tehát nem más, mint egy hatalmas, gyönyörűen kidolgozott, részletgazdag, folyamatos mozgásban lévő terepasztal, amelyen Magyarország, Ausztria és Németország tájai, egyes nevezetességei kb. százszoros kicsinyítésben elevenednek meg. De ennél még sokkal több, hiszen a terepasztalok alapos tanulmányozása mellett interaktív képernyőkön meg lehet nézni az eredeti fotókat, össze lehet hasonlítani a makettekkel. Itt-ott van lehetőség beleavatkozni az asztalon zajló forgalomba is, a látogatók maguk is életre tudnak kelteni eseményeket, mozgásokat, hang- és fényhatásokat. Van játszóház is, hogy a legkisebbek is megtalálhassák a korosztályuknak megfelelő építő-alkotó tevékenységet. Apukáknak is van külön élmény: hiszen a hatalmas monitorfallal rendelkező vezérlőteremben a technika iránt érdeklődők az egész látványosság üzemeltetésébe is bepillantást nyerhetnek.

miniverzum1

Úgyhogy mindazoknak, akik szeretik mindazt, ami pont olyan, mint az igazi, szeretnek rácsodálkozni az aprólékos, precíz dolgokra, ott a helye a Miniversumban, hagyjátok magatokat elvarázsolni ebben a csodás minivilágban. Az asztalok magassága 100-110 cm között van, tehát ennél alacsonyabb szemmagasságban a látvány sajnos nem élvezhető. Ha szükséges, akkor babakocsival is be lehet menni, de ezt inkább nem tanácsolják a hely gazdái. Egy év alatt több mint százezren fordultak meg már ebben a kis csodaországban, a százezredik látogató április közepén érkezett. A látogatók körülbelül fele vált valamilyen családi belépőt, egynegyede egyéni felnőtt-, diák- vagy nyugdíjas jegyet, míg a fennmaradó egynegyedet a külföldi turisták teszik ki. A legtöbb határon túli vendég Oroszországból, az Egyesült Királyságból, az Egyesült Államokból és Skandináviából érkezik, de az eddigi összesen 95 kiindulási ország között olyan távoli helyek is vannak, mint Brunei, Guatemala vagy éppen Haiti.

miniverzum2

Május 16-án, az egyéves szülinapon tehát különleges programokkal készül az Andrássy úti nevezetesség. Az épület előtt különböző kézműves foglalkozások, vasúti pályaépítés és vonatozás, aszfaltrajzverseny, arcfestés és megannyi hasonló izgalom várja az érdeklődőket. Emellett a Miniversum Expressz most egy napra az utcára is kimerészkedik: a kisvonattal a belvárosban lehet majd egy rövid kirándulást tenni. Az épületen belüli látnivalók között fontos megemlíteni a Miniversum felsővezeték-rendszerét, ami a jeles napra fog elkészülni a 300 négyzetméteres terepasztal teljes 1,3 km hosszú vasútvonalán.

miniverzum3

Ugyancsak a kiállításon belüli újdonság a Mini Miniversum: az alkotók a magyarországi terepasztal eddigi 1:87-es méretarányát még huszadára, azaz 1:1740 arányúra kicsinyítették. Tették mindezt azért, hogy a Mosolygó Kórház Alapítvánnyal együttműködve egy szokatlan jótékonysági programot indítsanak: a mini minivilághoz 500 Ft-os áron megvásárolható figurákat lehet először kifesteni, majd a parányi terepasztalon elhelyezni. Az így befolyó összegből az Alapítvány segítségével azoknak a gyerekeknek szeretnének örömet szerezni, akik betegségüknél fogva épp nem olyan szerencsések, hogy a többi gyerkőccel együtt mulassanak a Miniversumban.

További információt találhattok itt!

Menjetek el mindenképp megnézni ezt a csodás minivilágot, és ha tehetitek, segítsetek ti is!

Puszi: Gabi és Réka