Mert az rendben van, hogy amint megjelenik a piacon ez a narancssárga, szemet gyönyörködtető csoda, megfőzzük az első levest. Ki hogy szereti: narancslével, gyömbérrel, mézzel, curryvel, chilivel, lehet variálni, próbálkozni, tejszínnel lágyítani, pirított mandulával, vagy akár véreshurkamorzsával enni, nem lehet hibázni vele. A sütőtökleves menő és nyerő, életkortól függetlenül. Meg persze a sült tök is. Egy dobozban akár magunkkal is tudjuk vinni bárhová a felszeletelt sült tököt, és bár langyosan a legjobb, de hidegen is majszolható. És közben gondolhatunk arra a rengeteg jótékony hatásra, amely általa ér bennünket.
C-vitamin, karotin, E-vitamin, ezek jutnak először eszünkbe, de vasat, foszfort, magnéziumot, káliumot, rezet is tartalmaz. Antioxidánsai erősítik az immunrendszert, a sütőtök segít a daganatos betegségek és az érelmeszesedés megelőzésében is. Alacsony szénhidrát- és magas élelmi rost-tartalma van, diétázók is bátran ehetik, és mivel könnyen emészthető, ezért ugye bébipapiként ismerjük meg elsősorban. Pürét bármikor készíthetünk belőle bármilyen húsétel mellé a későbbiekben is, de most egy olyan gyors vacsoraötletet adunk, amely rendkívül finom és szintén sokféleképpen fogyasztható, a család ízlése és igényei szerint.
Hozzávalók:
- 1 kg sütőtök
- 25 dkg fetasajt
- 1-2 dl olívaolaj
- 2-3 evőkanál balzsamecet
- só, bors
- friss rozmaring
- 2-3 evőkanál méz
- dió
Így készül:
A sütőtököt félbevágjuk, meghámozzuk, kimagvaljuk és kb. 2-3 cm-es kockákra daraboljuk. Egy nagy tálban megfürdetjük olívaolajjal, balzsamecetet is locsolunk rá, alaposan megsózzuk, borsozzuk. Majd friss rozmaringleveleket tépkedünk bele, és ezzel is alaposan átforgatjuk. Egy nagy serpenyőben fedő alatt párolni kezdjük. Mikor puhulni kezd, rácsurgatjuk a mézet és karamellizáljuk még egy kicsit. Félrehúzzuk a tűzről. A fetasajtot apró kockákra vágjuk, és belekeverjük. Diódarabkákkal gazdagítva könnyű és tápláló salátát kapunk belőle. Persze húsimádó családtagoknak adhatjuk ezt is pl. egy szelet grillezett csirke mellé, de akár tésztával vagy rizzsel is fogyasztható, ha laktatóbb fogást szeretnénk.
Az édes és sós íz keveredése, a sütőtök zamatos lágysága és a feta karaktere nagyon nyerő páros, próbáljátok ki! Félóra alatt kész!
Puszi: Réka és Gabi