">

Éljen az alvás világnapja!

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , ,
Éljük a hétköznapokat, tesszük a dolgunkat. És közben szinte minden napra jut egy világnap, valami, amire akkor éppen érdemes egy kicsit odafigyelnünk, fókuszálnunk. Vannak olyanok, amelyek meghatározott, fix napra esnek, ilyenből is több mint kétszázat fedezhetünk fel, és közel 60 olyan is van, amelyek a naptár változása szerint kerülnek éppen egy-egy bizonyos napra.

Az alvás világnapja is ilyen, ezt minden évben március harmadik hetének péntekjén, azaz a napéjegyenlőség előtti hét 5. napján rendezik meg. 2008-ban, az Egyesült Államokban egészségügyi szolgáltatók és közösségek egy csoportja indította el ezt a kezdeményezést, melynek célja az volt, hogy összehozza mindazokat, akik az alvás-egészségügyben érintettek, és az alvással kapcsolatos információkat széles körben kommunikálni tudják. Évről évre többen, ma már több mint 50 országban csatlakoznak az eseményhez, helyi szinten szerveződő aktivitásokkal.

A World Sleep Day egy figyelemfelkeltő esemény, amely elsősorban az egészséges alvás fontosságára szeretné felhívni a figyelmet. A szakemberek és kutatók gyakran tapasztalják, hogy az emberek nem mindig tartják elég fontosnak egészségük és személyes jóllétük szempontjából a kielégítő alvást, így sokszor ez az, amit hajlamosak elhanyagolni. Az Alvás Világnap mögött álló szervezet küldetése, hogy alvásgyógyászattal kapcsolatos információk, tanulmányok cseréjével minél inkább segítsen felhívni a figyelmet arra, hogy az alvás kiemelkedően fontosságú terület az ember életében.

A szakmai ismeretterjesztés mellett ugyanilyen fontos, hogy a nagyközönség számára is elérhetőek legyenek azok az információk, amelyek segítségével megtudhatjuk, hogy az esetlegesen tapasztalt alvási sajátosságainkat csupán átmeneti alváspanasz, vagy tartós alvászavar okozza, mely már mindenképpen további kivizsgálást és terápiát igényel. Ha e sorokat olvasva valaki úgy érzi, hogy szeretné tudni, mitől is alszik rosszul mostanában, érdemes elvégezni a SomnoCenter, az Alvászavar központ oldalán található online alvástesztet, amelynek segítségével közelebb kerülhetünk az információhoz, hogy vajon alvászavarban szenvedünk-e. Mindezzel a ténnyel azért is érdemes tisztában lennünk, mert a gyakran előforduló volánnál történő elalvásos balesetek miatt szigorították a jogosítvány megszerzésének és hosszabbításának feltételeit is, tehát ha nem részesülünk a pihentető alvásban, annak bizony sok kellemetlen következménye is lehet.

A tartós kialvatlanság csökkenti a koncentrációs képességünket, rontja a mentális állapotunkat. Hosszabb távon pedig komoly vérnyomás- és keringési problémákat is okozhat. A cirkadián ritmus felborulása sajnos napjainkban aktuálisabb, mint valaha, a COVID19 egyik kellemetlen utóhatása is lehet a késleltetett alvásfázis-szindróma. Ha tehát rosszul alszunk, akkor először is tegyünk meg mindent azért, hogy a megfelelő körülményeket biztosítsuk: igyekezzünk mindig azonos időpontban nyugovóra térni, biztosítsuk a hálószobában a megfelelő hőmérsékletet és páratartalmat, és elalvás előtt néhány órával már ne fogyasszunk nehéz ételeket, koffeintartalmú italokat, ne együnk édességet. Sőt, ha tehetjük, elalvás előtt 3-4 órával legyen az utolsó étkezésünk. Ha így is álmatlanul forgolódunk, akkor pedig ne féljünk segítséget kérni, a tartós álmosság rányomja a bélyegét a mindennapjainkra, örökös fáradtságérzéshez és kiégéshez vezethet.

Az Alvás Világnapja tehát egy nagyszerű alkalom arra, hogy komolyan vegyük, ha már egy ideje nincs részünk pihentető alvásban, fáradtan ébredünk. Az egészségünk megőrzése és a minőségi élet érdekében végezzük el a tesztet, menjünk alvásvizsgálatra, és ha szükséges, kezdjük meg a megfelelő terápiát, hogy mielőbb visszataláljuk a megfelelő állapothoz.