">

Újévi fogyókúra: a jó alvás segít benne
Valószínűleg előkelő helyen áll az újévi fogadalmak toplistáján az a terv, hogy januártól majd lefogyunk. Ha régebb óta cipelünk magunkkal súlytöbbletet, azért, ha csak a karácsonyi lakomák, sütihegyek okozta károkat szeretnénk csökkenteni, akkor azért. Legtöbben az ünnepek környékén még akkor sem maradnak fegyelmezettek, ha esetleg év közben azok voltak, és legyintenek, hogy jó, majd január elsejétől. Na jó, január első hetétől.

De gondolunk-e arra vajon, hogy mitől lesz most éppen sikeres a fogyókúránk? Figyelembe vesszük-e azt, hogy nem elég az étrendmódosítás, nem elég a sport, hanem a megfelelő pihenés és alvás mennyisége is alaposan hozzájárul a fogyáshoz?

Először is nézzük meg, hogy hány órát alszunk naponta. Szomorú tény, de amennyiben a javasolt 8 óra alvás nincs meg, máris egy lépéssel közelebb jutottunk a hízáshoz. Ha tehát mi is azok közé tartozunk, akik újévkor megfogadják, hogy most bizony lefogynak, el kell határoznunk, hogy megfelelő pihenéssel is hozzájárulunk mostantól a fogyókúrához.

S hogy miként fogunk jól aludni? A téma szakértője, a SomnoCenter, az Alvászavar Központ gyűjtötte csokorba a legfontosabb tudnivalókat.

  1. Fontos, hogy este időben nyugovóra térjünk. Ha nem fekszünk le időben aludni, nagyobb valószínűséggel nyúlunk újabb étel után, melyre normális esetben már kevésbé van szükségünk. Ha alvás helyett késő estig filmeket nézünk, minden bizonnyal megéhezünk, így több kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, s ez bizony nem járul hozzá a fogyáshoz.
  2. Érdemes tudni, hogy a jó alvás nemcsak pihentető és energiával tölt fel, hanem a kalóriaégetésért is sokat tesz. A szervezet ugyanis a megfelelő pihenés után indítja be ezt a fontos folyamatot. Akik pihentebbek, jobban alszanak, azoknál az anyagcsere is hatékonyabb, így könnyebben szabadulnak meg a súlyfeleslegtől.
  3. Hasonló a helyzet a zsírégetéssel. A fogyókúra mindig azoknál működik jobban, akik kellő időt szánnak a jó alvásra. Ennek oka, hogy aki rendszeresen 8 órát alszik éjszaka, nyugodtan bevihet a szervezetébe ugyanannyi kalóriát, mint aki csak 6 órát pihent, egyértelműen az előbbinél lesz sikeresebb a fogyás. Aki kevésbé pihent, annál kevesebb zsírt éget el a szervezet.
  4. A fogyással szorosan összefügg, hogy a jó alvásban részesülő emberek kevésbé hajlamosak rossz minőségű, silány élelmiszerek fogyasztására. Ha fáradtak vagyunk, jellemzően több olyan ételt szerezhetünk be, amely nem igazán az egészséges étkezést szolgálja, s nem is azért vesszük őket, mert annyira éhesek vagyunk.
  5. Aki nem alszik eleget, az többet is eszik, valószínűleg a fáradtságot kompenzálva jóformán öntudatlanul rakosgat több ételt a tányérjára, s bizony ez sem járul hozzá a hatékony fogyáshoz. A fáradt ember jóval könnyebben elcsábul, s hajlamos a túlevésre. Amennyiben kellően pihentek vagyunk, kevésbé fordul elő velünk, hogy kontroll nélkül falatozunk, jobban tudjuk szabályozni, hogy mennyi ételre is van igazából szükségünk.

Mindezen szempontokat összegezve tehát megállapítható, hogy az alváshiány, a nem megfelelő mennyiségű pihenés mindenképpen hatással van a fogyásra. Ha ezt figyelembe vesszük, akkor Újév alkalmából nemcsak azt kell megfogadnunk, hogy lefogyunk, hanem azt is, hogy ezentúl jobban alszunk. Ha ebben bármi akadályoz bennünket, annak ellenére is, hogy a megfelelő körülményeket megteremtettük a jó alváshoz, érdemes szakember véleményét kikérnünk. Ha alvászavarokat tapasztalunk magunkon, mielőbb forduljunk az alváscentrumhoz, hiszen az alvásspecialisták nemcsak a gond okát derítik ki, de hatékony megoldást is javasolnak, hogy a jó alvás ezentúl valóban természetes és magától értetődő legyen, támogassa egészségünket és esetleg az elérni kívánt álomsúlyunkat is.