">

Előke – hozzátáplálásról mindenkinek
Nem kérdés, hogy gyermekünknek születése pillanatától a lehető legjobbat szeretnénk. Már a babavárástól kezdődően igyekszünk minden fellelhető információt begyűjteni, hogy majd mindent jól csináljunk. Aztán megszületik a gyermek, és sok-sok kérdés a helyére kerül, de persze mindig jönnek helyükre újabbak. A hozzátáplálás egy komoly, fontos téma, amelyről nem lehet eleget beszélni. Hogy kezdjük, hogy csináljuk, melyek azok a jelek, amelyeket látva érdemes megkezdenünk kisbabánk hozzátáplálását. Egyáltalán milyen kockázatai lehetnek, ha túl korán tesszük ezt, miközben szeretnénk minél tovább megőrizi az anyatejes táplálást is. Ezzel kapcsolatban természetesen nagyon sok szakmai vélemény és ajánlás is létezik, ezeket is érdemes figyelembe venni, de természetesen mindezt gyermekünk igényeihez kell igazítani.

Aztán jönnek az újabb kérdések: pároló vagy turmixgép kell-e nekünk? Vagy milyen más eszközöket kell beszereznünk? Mivel kezdjünk? Van tiltott alapanyag? Mindent a szezonális érés idején adjunk csak, vagy lehetünk bátrabbak is ennél? És egyáltalán kellenek nekünk most külön receptek? Vagy elég ugyanazt főzni, mint a családnak, csak pépesítve és kevesebb fűszerrel? Megannyi gondolat kavarog ilyenkor a kismamák fejében, és ez nem is baj. Hiszen ennek az időszaknak meghatározó jelentősége lesz kisbabánk későbbi táplálkozásában, sőt még a szülő-gyerek kapcsolatban is. Komoly érzelmi és intellektuális kihívás ez, fontos, hogy jól csináljuk! A gyereknek szüksége van arra, hogy ráérezzen, az evés egy örömteli tevékenység. Nekünk pedig rá kell éreznünk, hogy a babánk vajon van-e olyan erőteljes személyiség, aki már ekkor önállóságra törekszik: ez esetben a BLW, azaz a „baby led weaning” jó módszer lehet neki. Ez esetben teendőnk, nem a tökéletes pürék elkészítése, hanem az, hogy olyan falatkákat adjunk a gyerek keze ügyébe, amelyekkel ő maga a saját ritmusában próbálkozhat meg az evéssel. Ha a gyerek elé teszünk több darabka zöldséget (természetesen párolva, grillezve, vagy puhára főzve, lehet, hogy sokkal szívesebben küzd meg egy-egy falatkával, mintha csak a kanálból kellene nyelnie az ételt. Hogy ez később vezethet-e válogatóssághoz? Még ez is elképzelhető, de az is lehet, hogy egy ilyen fajta bevezető segít a változatos táplálkozás kialakulásában, a különböző ételek megszeretésében.

Nagy fejtörést szokott okozni az is az anyukáknak, hogy mikor ismerkedjenek a gyerekek az úgynevezett allergén táplálékokkal. Tej, tojás, mogyoró, no meg persze a glutén – számtalan fontos szabály, ajánlás, amely persze mindenkinél kicsit másképp működik, de tény, hogy fontos beszélni róla. Sok szülő aggódik, hogy vajon kinövi-e a gyermeke az ételallergiát, vagy ez élethosszig problémát okoz majd neki.

Ha szívesen hallgatnátok fenti kérdésekről szakértői előadásokat, akkor ott a helyetek július elsején az Előke konferencián, amelyet a Lurdy Ház Rendezvényközpontjában tartanak. Első alkalommal, de a tervek szerint nem utoljára fog a hozzátáplálás témában előadást tartani önkéntes és profi szoptatási tanácsadó, dietetikus és egészségtanár, hozzátáplálási blogger és bébiétel specialista. Az érdeklődők itt megtudhatják, hogy mik a szakmai szervezetek ajánlásai, friss nézetei hozzátáplálás témában, láthatnak bébiétel-készítési bemutatót, mellyel segítséget kaphatnak, hogy miként sűrítsünk, fűszerezzünk a babáknak. Milyen legyen a „főzelék”, ha a babának készül, és milyen a gyümölcspüré, hogy örömmel egye a gyermek. Amúgy pedig hogy lehet ezáltal a családot is némileg egészségesebb táplálkozásra bírni. Sok anyukának okoz gondot az is, hogy nem tudja, választhat-e jó szívvel bébiételt, ha éppen nincs ideje/kedve/módja pürésíteni, pepecselni. A számos felmerülő kérdést az üveges bébiételekkel kapcsolatban szintén szakértő gyűjti össze, hogy mire kell figyelni, kivált-e egy-egy üveg bébiétel egy étkezést, mi a helyzet a gluténnal, az egyéb allergénekkel, a cukorral.

Aki tehát szeretne koncentráltan nagyon sok hasznos információhoz jutni, a téma szakértőitől szabadon kérdezni, ott a helye július elsején az Előke rendezvényén! Minden résztvevő értékes ajándékokat is kap, sőt, még tombola is lesz!

Részletes információ és regisztráció az eseményre itt: http://eloke.info