">

Egészséges reggelit mindenkinek!

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , , ,
gabireka_feherfeketeNálunk itt az Anyakanyaron már több ízben esett szó arról, hogy mennyire fontos a reggelizés, és az, hogy ha csak lehet, a család együtt üljön asztalhoz és indítsa el a napot. Mi magunk sem indulunk el reggeli nélkül otthonról, az pedig végképp elképzelhetetlen számunkra, hogy a gyerekek reggelije elmaradjon. Nemrég viszont készült egy felmérés, amelyből kiderült, hogy alig több mint a szülők fele (53%) ragaszkodik ahhoz, hogy reggelizzen a gyermeke, a többieknél elmaradhat az első étkezés. A reggelit hanyagoló szülők közel 60%-a arra hivatkozik, hogy a gyerek még nem éhes, 52%-uk a reggeli sietséggel magyarázza, 46% szerint pedig amúgy is közel van a következő étkezés – áll a „Magvas gondolatok a reggeliről” felmérésben, amely a Nestlé felkérésére készült

Pedig a reggeli a nap legfontosabb étkezése, hiszen megadja a kellő energiát és lendületet, hogy belevethessük magunkat a napi teendőinkbe. Azok, akik rendszeresen reggeliznek, bizonyítottan egészségesebb étrendet követnek és jobban teljesítenek a nap folyamán.  Ezért is fontos, hogy tisztában legyünk vele, hogy mit teszünk a gyerekek elé. Az egészséges fejlődéshez elengedhetetlen az energiát biztosító tápanyagok (szénhidrátok, fehérjék, zsírok) kiegyensúlyozott bevitele, illetve a vitaminok és ásványi anyagok (mint az egészséges csontokért felelős kalcium) optimális mennyiségben történő fogyasztása. Ez csak változatos étrenddel valósítható meg, amit egy szimpla vajas kenyér vagy egyéb pékáruk önmagukban hosszútávon nem tudnak biztosítani.

reggeli

És hogy miért is olyan fontos, hogy együtt egyen a család? Ha a gyerek válogatós, játszik az étellel vagy étkezés közben inkább a tévére figyel, akkor bizony baj van. Sajnos ebben a korban sok szülő szembesül ezzel a problémával, aminek elkerülésére az egyetlen módszer, ha nyugodt körülményeket teremtünk az otthoni közös étkezésekhez. Kapcsoljuk ki a tévét, tegyük le az újságot, és inkább közös élményt teremtsünk a család számára a beszélgetéssel fűszerezett étkezés alkalmával. Ne feledjük, hogy a kisgyermekkorban kialakított táplálkozási szokások, illetve, elsajátított ismeretek nagyon meghatározóak a későbbiekre, sokszor az egész felnőtt életre nézve is. De szerencsére formálhatjuk is a gyerekeink étkezési szokásait. Például azzal, ha játékos módon bevonjuk őket az étrend megtervezésébe és az ételek elkészítésébe. A kicsik ilyenkor tanulják meg a helyes ételválasztást, az étkezési ritmust. Formálódik az ízlésük, rögzülnek a táplálkozási minták, illetve a táplálkozási magatartás is. Ha a csemeték aktív részesei az előkészületeknek, akkor biztos, hogy az étkezésnél sem csak passzív megfigyelők lesznek, sőt még büszkék is lesznek rá, hogy a reggeli elkészítéséhez ők is hozzájárultak.

Ami nálunk sosem hiányozhat a reggelizőasztalról, az a gabonapehely, természetesen az sem akármilyen.  El kell áruljuk, hogy persze a gyerekeknél a csokis a favorit, de általában legalább 2-3 féle mindig van otthon. A teljes értékű gabonával a gabonaszem mindhárom része – a csíra, a korpa és a magbelső is – belekerül az ételbe, míg a finomliszt csak a magbelet tartalmazza. Ennek köszönhetően például több mint négyszer annyi élelmi rostot, kétszer annyi kalciumot, hatszor annyi magnéziumot és négyszer annyi káliumot tartalmaz. A teljes értékű gabonával készült élelmiszerek jelentik az egyik legfontosabb élelmirost-forrást. Ezek a rostok nem csupán a jóllakottság érzését keltik bennünk, hanem az emésztőrendszer egészséges működéshez is elengedhetetlenek.

Az ideális reggeli tehát nálunk: Teljes értékű gabonával készült termék (pl. gabonapehely vagy pékáru), valamilyen teljes értékű fehérjeforrás (pl. tej), nyers zöldség vagy gyümölcs, illetve valamilyen innivaló (pl. ásványvíz, 100%-os gyümölcslé, kevés hozzáadott cukrot tartalmazó tea. És nálatok? :-)

reggelizoasztal

És ha már a reggelizésről és a finomabbnál finomabb gabonapelyhekről esett szó, engedjétek meg, hogy egy remek hétvégi programra is felhívjuk a figyelmeteket: vasárnap, azaz szeptember 29-én 10 órától a budapesti Millenáris Parkban a Nestlé Fitness Fitbalance eseményen felállításra kerül Magyarország legnagyobb reggeliző asztala! A rekordkísérletként felállított reggeliző asztalra teljes értékű gabonát tartalmazó élelmiszerek (elsősorban Nestlé gabonapelyhek), friss zöldség, gyümölcs, tejtermék, narancslé, ásványvíz kerülnek. Buday Péter mesterszakács gabonapehelyből készít finomságokat, amelyeket a vendégek megkóstolhatnak. És közben lesz egy beszélgetés, amelynek célja szintén az, hogy felhívja a figyelmet a reggeli, és azon belül is az egészséges reggeli fontosságára. Az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy mi is ott leszünk és elmondjuk a véleményünket, hogy mi a családdal ezt hogy oldjuk meg, mit tartunk fontosnak és miért. Várunk benneteket is sok szeretettel!

Puszi: Réka és Gabi