Közeleg az év vége, ami azt is jelenti, hogy lopakodnak a Mikulások, suhannak az angyalkák. Csokik, cukrok kerülnek a kiscsizmákba, készül a mézeskalács, a hókifli, a zserbó, a bejgli, meg minden más finomság, sőt még a legtöbb helyen csokival bélelt adventi naptár is kerül a falra. Az édességek hónapja ez, ami persze önmagában nem lenne baj, hiszen az élet édesen jó, a csokoládé boldogságot ad, de elmúlik a december és sok kisgyermek fogain nyomot hagy ez a cukorban gazdag időszak.
Nincs olyan étrend-ajánlás, olyan diéta vagy táplálkozással kapcsolatos elmélet, amely ne térne ki a finomított cukor káros hatásaira. A cukor felelős a szervezet elsavasodásáért, mozgási szervrendszerünk minőségének romlásáért, de még a vitaminhiány kialakulásáért is. A cukor ráadásul alattomosan kivonja a kalciumot a csontokból, és az immunrendszer működését is megzavarja.
De nézzük csak, mit is művel a cukor a szánkban? Cukor és keményítő fogyasztása után a szájban található baktériumok plakksavat termelnek. A foglepedék megemelkedett savszintje pedig a fogzománc ásványianyag-tartalmának csökkenését eredményezheti. Ha pedig ez csökken, a fogszuvasodás veszélye igencsak megnő. Van viszont egy természetes védelmet biztosító anyag, ami segít a fogszuvasodás esélyének csökkentésében: a nyál. A nyál ugyanis segít kiöblíteni az ételmaradékokat a szájból, semlegesíti a plakksavakat, és elősegíti a fogzománc ásványi anyag tartalmának megtartását.
„A rossz fogak megkeseríthetik életünket, és további komoly betegségekhez vezethetnek, és mindezek mellett nagyon költséges a gyógyításuk is. Érdemesebb „befektetni” és megfelelően ápolni őket. A helyes szájápolás nem nagy ördöngösség és a rá áldozott napi 6-10 perc igen sok kellemetlenségtől megkímél minket. A cukormentes rágóguminak közismerten jelentős és jótékony szerepe van a fogak tisztán tartásában és a szájhigiénia megőrzésében. Többek között tisztítja a fogakat, kellemes leheletet biztosít, stimulálja a rágóizmokat, segít a koncentrációban, a stressz oldásában, és a káros szenvedélyekről való leszokásban is. Ha minden étkezés után cukormentes rágógumit rágunk, csökkentjük a lepedék lerakódásának esélyeit, hiszen a rágógumi rágása fokozza a nyáltermelést, ezzel javítja a száj öntisztulását, a nyállal kiválasztott semlegesítő molekulák csökkentik a savképződést megőrizve ezáltal a plakk PH-egyensúlyát, amely csökkenti a fogszuvasodás veszélyét” – mondta el nekünk Dr. Balsai Tamás fogszakorvos
Természetesen, a cukormentes rágózás is csak akkor van jó hatással a szervezetünkre, ha megfelelő mértéket tartunk. Az étkezések után vagy más apropóból maximum 15-20 percet ajánlott rágózni, napi 4-5 alkalommal. Az egészséges rágózás szabálya tehát ez: gyakrabban de kevesebb ideig. Akár csokoládé és sütievés után is, igen.
Meg hát persze, leszámítva az édességdömpinget, igyekezzünk egészségesen táplálkozni. És milyen is az egészséges, fogbarát étrend?
- Elsősorban kiegyensúlyozott! Próbáljunk minél több zöldséget, gyümölcsöt, halat és feldolgozatlan élelmiszert illeszteni az étrendünkbe. Nassoláshoz válasszunk friss gyümölcsöt, zsírszegény sajtokat, szendvicseket vagy nyers, szeletelt zöldséget!
- Ha nem bírunk lemondani az édességről, próbáljuk a nasikat a főétkezések idejére korlátozni.
- Ellenőrizzük az élelmiszercímkéken feltüntetett információkat, és ügyeljünk a rejtett cukortartalomra is! A rejtett cukrok olyan változatos neveken szerepelhetnek, mint dextróz, glükóz, szacharóz, fruktóz stb.
- Az étkezések között, napi 4-5 alkalommal fogyasszunk cukormentes rágógumit.
És olvassunk még több jó tanácsot itt: www.szajharmonia.hu