">

Formatervezők, figyelem! Pályázat indul!

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , ,
A szép tárgyak iránti rajongásunk töretlen! Az sem baj, ha ezek éppen nagyon különlegesek, és nem tucat-dolgok. És néha az sem baj, ha ezeket amúgy nem igazán tudnánk használni, mert a hétköznapi életben másra van szükségünk, de belefeledkezni mások kreativitásába olyan jó dolog, nem igaz? 

Úgyhogy nagy örömmel olvastuk, hogy a hagyományoknak megfelelően immár 14. alkalommal kerül sor a Zepter International szervezésében az ArtZept Formatervezői Pályázatára, ahol egyébként a magyar designerek évről évre remekül szerepelnek. A 2017-es év témája a Konyhai eszközök lesznek, ez talán a pályázat történetének eddigi legnyitottabb, legtöbb fantáziát igénylő kihívása. 

Hiszen a konyha otthonunk szívének tekinthető: itt készülnek a mindennapi ételeink és a különféle alkalmak tiszteletére szóló különlegességek, ínyencségek is. Ennek megfelelően egy modern konyhának a legkülönbözőbb eszközökkel és kiegészítőkkel kell rendelkeznie, hogy a főzés és az elkészített fogások tálalása is a lehető legtöbb élvezetet nyújtsa mind az amatőr, mind pedig az gyakorlottabb szakácsok számára. A pályázat arra biztat, engedjük szabadjára fantáziánkat és tervezzünk valami olyan különleges kiegészítőt, amely a magas szintű konyhaművészetet és a hétköznapi főzést is könnyebbé, élvezetesebbé teszi. A pályázat kiírása nem szab határokat, a pályázat egyetlen keretét a szépség és a funkcionalitás szinergiája adja, amelyben szinte végtelen lehetőség rejlik. A pályázatok közül a Zepter International által kijelölt szakmai zsűri választja ki a téma legsikeresebbnek ítélt műveit.

A pályázat leadási határideje: 2017. szeptember 30.

Mi nagyon kíváncsian várjuk az ezévi alkotásokat is, úgyhogy örömmel adunk most helyt a kötelező információknak is, aki hallja, adja át, juttassátok el minél több érintett érdeklődőhöz az információkat! 

Néhány szó a díjakról

A fődíjazott 10.000 EUR nyereményben részesül, a 2. helyezett  4.000 EUR értékű Zepter terméket kap, a 3. helyett 3.000 EUR értékű Zepter terméket kap, ezeket a díjazott választhatja ki. Emellett promóciós különdíjat is oszt a zsűri, egy pályázaton részt vevő művész munkájának népszerűsítésére.

A Zepter International képviselői által kiválasztott egy vagy több pályamunka kis szériás gyártásba kerül (max. 100 db), és a Zepter az így készült darabokat kiállítja a Zepter irodaépületeiben vagy üzlethelyiségeiben a világ minden táján. A kiállított pályaművek mellett jól látható módon feltüntetjük a pályázó nevét. A különdíjat bármelyik pályázó megnyerheti, beleértve az első három díj nyerteseinek valamelyikét is.

Néhány szó az ArtZeptről

Az AztZept Formatervezői Díj már több mint 10 éve ad lehetőségeket a feltörekvő tehetségeknek.

Az ArtZept Nemzetközi Formatervezői Pályázatot, Madlena Zepter alapította 2004-ben. A pályázat azóta a világ egyik legkiemelkedőbb formatervezői díjává nőtte ki magát. Az ArtZept nem csak azért jött létre, hogy új, fiatal formatervező tehetségeket ismertethessen meg a világgal és segítse szakmai érvényesülésüket, hanem egyúttal az is célja, hogy betekintést adjon a kreatív design aktuális trendjeibe. Ezen felül az ArtZept – mint világszerte ismert szponzora, a Zepter International – tevékenységén keresztül hidat teremt az üzleti élet és a művészet, a racionalitás és az érzelmek, valamint a funkció és a tartalom világai között. A művek mögött álló motiváció megértése, illetve a zsűri munkájába történő betekintés különösen gazdag inspirációt jelent a Zepter International számára, hiszen egy olyan vállalatról van szó, amely mélyen elkötelezett az olyan exkluzív, minőségi termékek kifejlesztése és előállítása mellett, amelyek emberek millióinak az életminőségét javítják.

A Zepter International vállalati filozófiájának alapvető elemévé vált, hogy termékei mind esztétikai, mind pedig funkcionális szempontból kiemelkedő minőséget képviseljenek. Az esztétikum és a funkcionalitás összhangja a Zepter-t a kortárs nemzetközi design egyik vezető trendformálójává emeli. A vállalat ebből az iránymutató pozícióból indította útjára a nagy elismertségnek örvendő nemzetközi eseményt, az ArtZept Nemzetközi Formatervezői Pályázatot, amely a világ ígéretes fiatal tehetségei számára kínál lehetőséget a formatervezés és a design területén. Európában nem sok vállalat van, amely hasonló elkötelezettséggel és anyagi forrásokkal támogat kulturális eseményeket. Az elsősorban a tehetséget, a kreativitást, a vállalkozó szellemet, és az energikus lendületet támogató ArtZept Nemzetközi Formatervezői Pályázat bizonyára maradandó nyomot hagy a kortárs művészet és formatervezés világában.

Az ArtZept:

 • több mint 10 évnyi nemzetközi kreatív tevékenységet tudhat maga mögött;
 • több mint 1000 művész sikeres karrierjéhez jelentett ugródeszkát;
 • több ezer magas szintű pályamunkát fogad a világ minden tájáról;
 • nemzetközi vándorkiállításokat szervez Moszkvában, Milánóban, Párizsban, Almatiban, Budapesten, Vilniusban, Kijevben, Pozsonyban, Bukarestben, Monte Carlóban, Bakuban, Ammanban, Bécsben, Tallinnban, Szófiában, Athénban, és Nizzában;
 • nemzetközi, világszerte elismert designerekből, építészekből, műkritikusokból, és művészekből álló zsűrivel rendelkezik;
 • pénzbeli nyereményeket és szélesebb körű elismerést kínál, ugyanakkor nincs nevezési díj;
 • eddigi 11 éves története során az izgalmas és kreativitást igénylő témáival hozzájárult a kortárs formatervezés történetének alakulásához: Kehely (2004), Asztali olaj- és ecettartó (2005), Snack tálak (2006), Edény fedővel (2007), Kekszes edény (2008), Tea két személyre (2009), Gyümölcstál (2010), Doboz mindenféle apróságoknak (2011), Főzőedény minden alkalomra (2012), Tálalótál és étkészlet halakhoz és tengeri ételekhez (2013), Kozmetikai üvegek és tégelyek (2014), Hozzunk fényt a világba (2015), Keretek művészete (2016).

PÁLYÁZATI SZABÁLYZAT

A pályázaton való részvétellel a pályázó elfogadja a pályázat szabályait és feltételeit.

 1. A pályaműnek új, egyedi alkotásnak kell lennie, amely megfelel a kiírás témájának, funkcionálisan, illetve esztétikailag is minőséget képvisel, és akár kis szériás gyártásra is alkalmas lehet.
 2. A pályamunkákat CAD/CAM vagy CAID szoftverrel (pl. Catia, Solid Works, ProE, Alias/ Wavefront, Rhinoceros, stb.) készített életnagyságú, geometriailag pontos, részletesen kidolgozott 3D modellek formájában várjuk. A pályázatnak tartalmaznia kell nagy felbontású renderelt képeket is, amelyek világosan mutatják a tervezett tárgy formáját, méreteit, anyagát, az alkalmazott felületképzési technológiát, a burkolatát/borítását, és a funkcióját.

A pályázat határideje és a pályamunkák beküldése:

 1. A pályaműveket legkésőbb 2017. szeptember 30-ig kell beküldeni kizárólag elektronikus formában a pressoffice@zepteritaly.com és a slowstar@ptt.rs e-mail címekre WeTransfer vagy valamely egyéb ismert fájlmegosztó rendszer segítségével. A pályázati határidő után beérkezett munkák nem vesznek részt a pályázaton.
 2. A jelentkezők által benyújtott pályázatoknak az alábbiakat kell tartalmaznia:
 3. A http://www.artzept.com honlapról elmentett és kitöltött jelentkezési lap;
 4. Rövid leírás a benyújtott pályamunkáról (max. 300 szóban angolul) és a szöveg illusztrációjaként egy kinyomtatott, A4-es méretű látványterv (kép, render) a pályaműről;
 5. A pályamű műszakilag részletezett, méretarányos 3D digitális modellje IGES vagy STEP formátumban;
 6. Nyomtatásra előkészített, nagy felbontású, renderelt látványterv EPS, PDF vagy egyéb standard képformátumban – CMYK, 300 PPI, nyomtatási méret: B2 (500×700 mm), továbbá egyéb digitális dokumentáció (fájlok), amelyek a pályázó szerint segíthetik a benyújtott pályamű jobb megértését.

A jelentkezés részletei és feltételei:

 1. A pályázaton részt vehet bármely természetes személy, aki megfelel a kiírás követelményeinek. Amennyiben több személy közösen készít egy pályaművet, a társalkotók ugyanúgy egyetlen díjra jogosultak, mintha egy önálló pályázó adta volna be az adott pályaművet.
 2. Egy pályázó több pályázatot is beadhat, de mindegyiket külön pályaműként kell beküldenie.
 3. A pályamű digitális, nyomtatott és egyéb verzióit a szervező nem küldi vissza a pályázónak, kivéve, ha azt a pályázó kifejezetten kéri.

Szerzői jog és tulajdonjog:

 1. A pályamunkáknak eredeti, egyéni munkának kell lennie, amely kizárólag a jelen pályázatra készül, és nem került előzőleg kiállításra vagy publikációra. Amennyiben a pályázat során kiderül, hogy a pályázó nem rendelkezik részleges vagy kizárólagos szerzői- és tulajdonjoggal a pályaművet illetően, a tényleges jogtulajdonos fellépése esetén a teljes anyagi és egyéb kártérítés kötelezettsége a pályázót terheli.
 2. Amennyiben a pályamű a díjazottak közé került, a pályázó a jogtulajdonost azonosító döntést követő 15 napon belül köteles visszajuttatni a díjat a szervezőnek.
 3. Valamennyi díjnyertes pályamű a Zepter International tulajdonába kerül. A szerzői jog továbbra is a pályázót illeti, a tulajdonjogot azonban – időbeli és térbeli korlátozás nélkül – átengedi a Zepter Internationalnek a kis szériás, max. 100 db-os gyártás, illetve a legyártott darabok fölötti rendelkezés tekintetében.
 4. A pályázó kompenzáció nélkül, valamint hely- és időbeli korlátozás nélkül lemond díjnyertes pályamunkája megváltoztatásának vagy alakításának a jogáról, amennyiben egy prototípus előállítására és/vagy a nyertes pályamunka kis szériás (max. 100 db-os) gyártására kerül sor.
 5. A szervező fenntartja a jogot, hogy további ellenszolgáltatás és időbeli, térbeli korlátozás nélkül végrehajtsa azokat a változtatásokat a díjazott terveken, amelyek a prototípus előállításához és-vagy a kis szériás (max. 100 db) gyártáshoz szükségesek. A Zepter International fenntartja a jogot, hogy kiválassza a kis szériás gyártáshoz használt alapanyagokat, és döntsön a termék promóciójáról, áráról stb. A szervező vállalja, hogy a pályázó nevét jól látható módon feltünteti.
 6. A zsűri vagy a szervező által kiválasztott pályamunkákat nem lehet visszavonni, a jelentkezők a pályázat időtartamának végéig nem vonhatják vissza a pályázatukat.
 7. Bármely pályamunka anyaga felhasználható kiállításokra, katalógusokhoz vagy egyéb marketing és promóciós célokra, időbeli és térbeli korlátozás nélkül, a pályázó szerzői jogának tiszteletben tartásával. Az ilyen célú felhasználáshoz nem szükséges a pályázó beleegyezése, és a pályázó egyéb kompenzációra sem jogosult.
 8. A pályázat anyagából készülő katalógusban minden pályázó nevét, a jelentkezési lapon szereplő, releváns szakmai és személyes adatait, valamint a pályaművének reprodukcióját szerepeltetjük. Minden pályázó jogosult egy ingyenes katalógusra.
 9. A díjazott pályamunkákat 2017-ben és 2018-ban számos európai nagyvárosban állítják ki a Zepter bemutatótermeiben illetve művészeti galériákban. Az állandó kiállításokkal kapcsolatos költségeket és a helyszíni szervezés költségeit a szervező állja.
 10. A szervező fenntartja a jogot arra, hogy a kiállítási helyszínek elérhetőségeitől függően a kiállítás időbeli ütemtervén változasson.
 11. A díjazott pályázók névsorát céges magazinokban jelentetjük meg, amelyek a kiállításnak helyt adó országokban a Zepter International összes vásárlójához eljutnak (több mint egy millió címre).
 12. A jelentkezési lap aláírásával a jelentkező elfogadja az ARTZEPT 2017 nemzetközi formatervezői pályázat fentiekben ismertetett szabályait és feltételeit.