">

Fűszeres szilvaszósz

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , , ,




Néhány héttel ezelőtt már elkezdtük a szilváról való áradozásunkat. Szerencsére ez egy jó kiadós szezon, így sokáig hódolhatunk a kékeslila, bőtermő gyümölcs számos fajtájának. Ha pedig már sikerült a klasszik módon eltenni a család jövő évre szánt szilvalekvár-készletét, akkor most adunk egy különleges tippet. Gyümölcs és hús párosítása – nagyszerű dolog. Ha valaki még nem próbálta, vagy nem mélyült el benne igazán, akkor ne habozzatok, mert remek gasztronómiai élményektől fosztjátok meg magatokat.

Gyümölcsszószokat készíteni, akár nagyobb adagot üvegbe zárni, akár csak egy aktuális étkezéshez főzni nem egy nagy ügy, nem kell félni tőle. Ahogy általában a főzéstől sem kell, így a hasonló különleges dolgoktól sem. Egyszer kell elmélyülni egy receptben, aztán ráérzünk az ízére, hogy milyen mennyiségek kellenek, mi mindent adhatunk hozzá. És van egy jó hírünk: ezeknél a recepteknél sosem baj, hogy nem lesz kétszer egyforma, hiszen nincsenek olyan elvárások azzal kapcsolatban, mint mondjuk egy hagyományos fogásnál, amelynél mindenki egy bizonyos ízre készül. Itt akár minden alkalommal újíthatunk, csak egyre jobb és jobb lehet az eredmény. És az is egy jó dolog, hogy ha valaki valamit nem kedvel annyira, szabadon lehet variálni, kihagyni. Az alábbi recepthez is lehetne tenni például fokhagymát, vagy dúsítani almával, de nálunk most ilyen lett a fűszeres szilvaszósz.

Hozzávalók:hozzavalok

  • 1 kg szilva
  • 1 nagy fej lilahagyma
  • 2 kanál olívaolaj
  • 2-3 kanál nádcukor
  • csipet só
  • 2-3 cm friss gyömbér, reszelve
  • 2-3 kanál balzsamecet
  • 1-2 kanál fehérborecet
  • 2 evőkanál méz (vagy juharszirup)
  • 1 teáskanál őrölt chili
  • 1-2 teáskanál kínai fűszerkeverék
  • 1-2 teáskanál őrölt fahéj
  • kevés fehérbors
  • 1 fahéjrúd

Előkészítjük a hozzávalókat, majd elkezdünk varázsolni. A lilahagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, majd kevés olívaolajon egy csipet sóval és egy kevés nádcukorral karamellizálni kezdjük. A szilvákat is megmossuk, kimagozzuk, és negyedekbe vágjuk. Még két kanál cukrot teszünk rá, csurgatunk rá mézet vagy juharszirupot. Ráreszeljük a friss gyömbért, meghintjük őrölt fahéjjal és egy kiadós adag chilivel. Ha van kéznél kínai fűszerkeverékünk, jöhet bele az is, és fehérbors is. Balzsamecettel és fehérborecettel öntjük még fel, és könnyedén megkavarjuk, hogy mindenből jusson  mindenhová. Egy egész fahéjrudat is dobunk bele, ezt majd a végén természetesen kiemeljük. Takaréklángon, fedő alatt főzzük, kb. egy óra alatt lesz kész. Addigra a szilva levet enged, és besűrűsödik, de azért darabos is marad. Gyönyörű színe lesz és ez a sok különböző íz nagyszerű harmóniává fog összeállni a végén.

szilvacsatni

Bármilyen sült húshoz remek, legyen az akár egy ropogósra sütött csirkecomb, vagy akár szelethús, vagy akár egy pazar kacsamell, de akár még rántott sajt mellé is pikáns lehet. Próbáljátok ki, és ha ízlett, még van idő rá, hogy akár télire néhány üveggel bespájzoljatok, jól jöhet az még álmos vasárnapi ebédeknél.

Puszi: Gabi és Réka