">

Gyors vacsora – póréhagymás felfújt

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , ,




kekzoldgabirekaIlyenkor télen fokozottan érdemes figyelni arra, hogy mit is eszünk. És az az igazság, hogy vannak szuperételek, amelyek gyakrabban kell, hogy az asztalunkra kerüljenek, úgyhogy a legjobb, amit tehetünk, hogy megtanuljuk őket változatosan elkészíteni, nyitottak leszünk az újdonságokra is. A hagymát sokszor csak úgy mellékesen kezeljük, pedig nem elhanyagolható a fogyasztása. Nagyon nem!

A hagymafélék családjában az egyik modern kedvenc, a póréhagyma, amely ugyan rokonságban van a fokhagymával és a vöröshagymával, mégis lényegesen lágyabb, kevésbé könnyeztet meg szeletelés közben, és az érzékeny gyomrúak is bátran fogyaszthatnak belőle. A póréhagyma hatékonyan nyugtatja a köhögést és gyógyítja a hangszalagokat. Alacsony energiatartalmú, viszont nagy mennyiségben tartalmaz A-provitamint, C- és E-vitamint, valamint sokféle ásványi anyagot, tehát anélkül színesíti táplálkozásunkat, hogy túl sok kalóriához jutnánk elfogyasztásával. Remek vízhajtó is, könnyíti az emésztést, és ahogy már említettük, garat- és gégegyulladásnál is hasznos lehet a belőle készült főzet. Görögországban is gyakori vendég a konyhában, nagyszerű húsmentes fogás készíthető belőle, amely akár ebédre, akár vacsorára, akár vendégváráshoz is kitűnően alkalmas. A receptet a Mediterrán kalandozás című szakácskönyvben találtuk, és nagy örömmel próbáltuk ki.

Hozzávalók:porehagymasfelfujt

  • 1 kg póréhagyma
  • 4 tojás
  • 1 csésze liszt
  • 2 csésze tej
  • 25 dkg fetasajt
  • ½ csésze apróra vágott kapor
  • 1 csésze olaj

 Így készül:

 Az olajat felforrósítjuk egy edényben, s a karikára vágott póréhagymát lassú tűzön megpároljuk,. Közben a tojásokat egy másik edényben felverjük, hozzáadjuk a lisztet, tejet, belemorzsoljuk a fetasajtot. Kaporral, sóval, ízesítjük, borssal fűszerezzük, majd lazán hozzákeverjük a párolt póréhagymakarikákat, és az egészet egy sima masszává dolgozzuk. A keveréket kivajazott tűzálló tálba tesszük, 160 fokos sütőben kb. 1 óráig sütjük. Melegen tálaljuk.

Igazi gyors kis téli vacsora, egy pohár fehér bor sem rossz utána, ha a gyerekeket már sikerült letenni aludni… Próbáljátok ki! Jó étvágyat!

Puszi: Réka és Gabi