">

Vacsora-varázslat

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , ,
gabi_korallGyakran tűnődöm el azon, hogy lehetnék még jobb háziasszony. Talán még emlékeztek rá, egyszer már kértem is ezügyben tippeket tőletek, mert nem szeretem a pazarlást. Nagyon zavar, amikor feleslegesen vásárolunk meg valamit, az pedig tönkremegy, mielőtt felhasználhattuk volna. Ezért előnyben részesítem a bevásárlólistákat, sokkal jobb előre összeírni, hogy melyik nap miből mit készítünk a családnak. Kevesebbet is költünk, és pláne, ha valaki kicsit fegyelmezettebb étrendet tart, mint például én a szétválasztós diétámat, akkor könnyebb arra is figyelni, hogy az legyen otthon és kéznél, amit éppen szabadon ehetünk.

Nem szeretem azt sem, ha valami ételből sok marad, és már senki nem eszi meg szívesen. Tulajdonképpen értem, hiszen ki örül egy másnapos, harmadnapos ételnek. Persze vannak kivételek, meg olyan ételek, amelyekből nem lehet keveset főzni, és még szeretjük is őket. A töltött káposzta vagy a húsleves is ilyen, de azokkal szerintem nincs is gond. Ami nálunk még gyakran sok, és megmarad, az például a rizs. A rizs azon összetett szénhidrátok közé tartozik, amelyet szabad enni, még sportolóknak, szigorú edzésprogramot folytatóknak is, hiszen a glikémiás indexe is alacsony, ami azt jelenti, hogy nem emelik meg gyorsan a vércukorszintet és hosszan tartanak jóllakott állapotban. A főtt rizs persze nem valami nagy sláger, hiszen önmagában nincs különösebb élvezeti értéke, viszont határozottan alkalmas arra, hogy feldobjuk valamivel.

Egy ilyen könnyű fogáshoz kaptam remek tippet a Chefparade főzőiskolában Oláh Ibolyától, hogy mivel kápráztathatjuk el a családot rövid idő alatt.

A hideg tonhalas rizottósaláta hatalmas előnye, hogy ily módon nem csupán a maradék rizs fogy el, hanem eszünk tonhalat is, még ha nem is friss formában, hanem olcsóbb, konzervdobozos változatában. Remek fehérjeforrás, amelynek kiváló tápértéke van, Omega 3 és Omega 6 zsírsavakban gazdag, csekély energiatartalmú étek. A felhasznált zöldségek is egészségünkre válnak, így azt gondolom, hogy ezt a finomságot igenis érdemes kipróbálni, ha legközelebb túlméreteztük a főtt rizs mennyiségét. Vagy ha nem, akkor is… Jó étvágyat!

Puszi: Gabi