Sokszor esett már szó arról, hogy bizony nem is olyan könnyű egyszercsak “babásan” elkezdeni főzni, kotyvasztani. Sok anyuka van úgy, hogy igazából életében először a kisbabája miatt kényszerül a konyhába, addig valahogy elbűvészkedett a félkész kajákkal, ételfutárral, családi ebédekről hazahozott maradékokkal. Aztán ott a gyerek, és kénytelenek vagyunk barátságot kötni a friss alapanyagokkal, ha szeretnénk – márpedig szeretnénk – a legjobbat adni a kicsinek. Zöldségek és gyümölcsök tudorai leszünk. Aki pedig tudott korábban is főzni, annak meg éppen hogy visszafognia kell magát, hiszen csínján kell bánnunk a fűszerekkel, és ez sem mindig olyan egyszerű annak, aki rabja a karakteres ízeknek.
A gyümölcsök hamar fontos szerepet kapnak a hozzátáplálás során, és lássuk be, gyümölcspürét készíteni nem is egy nagy kihívás. De ha megpróbáljuk variálni a felhasználás módját, akkor további csodákat állíthatunk elő, gyorsan, könnyen, babánk szeretni fogja, és legalább bennünket is szórakoztat majd a kreatív felhasználás módja. Így tél végén kisebb választékból gazdálkodhatunk, de azért hoztam nektek három tippet kipróbálásra. Figyelem: babaadagokról van szó!
Hozzávalók:
- 1 banán
- 100 ml almalé
- 100 ml tej
Az érett banánt villával áttörjük, elkeverjük az almalével, és előzőleg felforralt, majd lehűtött tejet adunk hozzá. Hűtve adjuk a babának, de étkezés előtt azért hagyjuk, hogy néhány percet melegedjen szobahőmérsékleten.
Hozzávalók:
- 1 papaya
- 50 g főtt csirkemell
- 50 g natúr krémsajt
- 4-5 közepes mentalevél
A héjától megtisztított papayát nyersen, néhány friss mentalevéllel összeturmixoljuk. A kapott pürét krémsajttal alaposan elkeverjük, és főtt, pépesre darabolt csirkemellet adunk hozzá.
A papayát tartalmazó ételeket egyébként tíz hónapos kortól ajánljuk. A papayát nem szükséges kimagozni, ha apró fekete magvait áttörjük a gyümölccsel együtt, azzal csak jót teszünk kisbabánknak, mivel antiparazita hatású anyagot tartalmaz.
Hozzávalók:
- 50 g alma
- 1 tojás
- 30 g liszt
- 50 ml tej
- 10 g porcukor
- 1 evőkanál almalé
- 30 ml olaj a sütéshez
- csipetnyi őrölt fahéj
A tojássárgájához keverjük hozzá a lisztet, porcukrot, reszelt és levétől kicsavart almát, csipetnyi fahéjat, egy evőkanál almalevet, a tejet és a végén az egészet lazítsuk fel a kemény habbá vert tojásfehérjével. Serpenyőben süssük, mint a palacsintát, és lekvárral megkenve adjuk. (más tölteléket is adhatunk, pl. vaníliasodót.)
Remélem, sikerült ötleteket adni nektek, akiknek mostanság aktuális a babaszakácskodás! A legszebb időszak, élvezzétek a konyhában töltött minden percet is!
Puszi: Réka