">

Gyümölcsöt a babáknak!

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , ,




Sokszor esett már szó arról, hogy bizony nem is olyan könnyű egyszercsak “babásan” elkezdeni főzni, kotyvasztani. Sok anyuka van úgy, hogy igazából életében először a kisbabája miatt kényszerül a konyhába, addig valahogy elbűvészkedett a félkész kajákkal, ételfutárral, családi ebédekről hazahozott maradékokkal. Aztán ott a gyerek, és kénytelenek vagyunk barátságot kötni a friss alapanyagokkal, ha szeretnénk – márpedig szeretnénk – a legjobbat adni a kicsinek. Zöldségek és gyümölcsök tudorai leszünk. Aki pedig tudott korábban is főzni, annak meg éppen hogy visszafognia kell magát, hiszen csínján kell bánnunk a fűszerekkel, és ez sem mindig olyan egyszerű annak, aki rabja a karakteres ízeknek.

A gyümölcsök hamar fontos szerepet kapnak a hozzátáplálás során, és lássuk be, gyümölcspürét készíteni nem is egy nagy kihívás. De ha megpróbáljuk variálni a felhasználás módját, akkor további csodákat állíthatunk elő, gyorsan, könnyen, babánk szeretni fogja, és legalább bennünket is szórakoztat majd a kreatív felhasználás módja. Így tél végén kisebb választékból gazdálkodhatunk, de azért hoztam nektek három tippet kipróbálásra. Figyelem: babaadagokról van szó!

Hideg banánleves

Hozzávalók:

  • 1 banán
  • 100 ml almalé
  • 100 ml tej

Az érett banánt villával áttörjük, elkeverjük az almalével, és előzőleg felforralt, majd lehűtött tejet adunk hozzá. Hűtve adjuk a babának, de étkezés előtt azért hagyjuk, hogy néhány percet melegedjen szobahőmérsékleten.

Csirkehús papayapürével

Hozzávalók:

  • 1 papaya
  • 50 g főtt csirkemell
  • 50 g natúr krémsajt
  • 4-5 közepes mentalevél

A héjától megtisztított papayát nyersen, néhány friss mentalevéllel összeturmixoljuk. A kapott pürét krémsajttal alaposan elkeverjük, és főtt, pépesre darabolt csirkemellet adunk hozzá.

A papayát tartalmazó ételeket egyébként tíz hónapos kortól ajánljuk. A papayát nem szükséges kimagozni, ha apró fekete magvait áttörjük a gyümölccsel együtt, azzal csak jót teszünk kisbabánknak, mivel antiparazita hatású anyagot tartalmaz.

Almás pacsni

Hozzávalók:

  • 50 g alma
  • 1 tojás
  • 30 g liszt
  • 50 ml tej
  • 10 g porcukor
  • 1 evőkanál almalé
  • 30 ml olaj a sütéshez
  • csipetnyi őrölt fahéj

A tojássárgájához keverjük hozzá a lisztet, porcukrot, reszelt és levétől kicsavart almát, csipetnyi fahéjat, egy evőkanál almalevet, a tejet és a végén az egészet lazítsuk fel a kemény habbá vert tojásfehérjével. Serpenyőben süssük, mint a palacsintát, és lekvárral megkenve adjuk. (más tölteléket is adhatunk, pl. vaníliasodót.)

Remélem, sikerült ötleteket adni nektek, akiknek mostanság aktuális a babaszakácskodás! A legszebb időszak, élvezzétek a konyhában töltött minden percet is!

Puszi: Réka