">

Ha nehezen csúszik le a gyógyszer…

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , ,
gabireka_hopelyhesEmlékeztek a Mary Poppins híres dalára? “”Csak egy kis cukor kell és lemegy az orvosság…”  Hát bizony.  Ahogy jön a tél és a hideg, az influenza, megfázás és torokfájás is egyre gyakoribbá válik. Nálunk is éppen megvolt ebből az első felvonás a múlt héten… Ha pedig megbetegszünk, akkor a tabletták és kapszulák is elkezdenek tornyosulni a polcunkon. Ekkor pedig gyakran felmerül a gyógyszerek nehéz lenyelésének problémája, nemcsak a gyerekek, de néha még a felnőttek életében is. Egy amerikai kutatás szerint az emberek csaknem egyharmada küzd a tabletták és kapszulák lenyelésével, most azonban megérkezett a megoldás, ha nem is a csudálatos Mary által javasolt kanálka cukor, hanem egy cseresznye ízű zselé formájában. (persze lehet, hogy ezt is ő találta ki, hiszen a Banks család is a Cseresznyefa utcában lakik, tudjuk jól :-)

Szülőként bizonyára mindenki szembesült már azzal, hogy a kicsiknek sokszor nehezére esik a gyógyszerek lenyelése. Márpedig vannak olyan helyzetek, amikor nem tudunk egyszerűbb megoldásokhoz nyúlni, rá kell venni őket, hogy valamilyen módon lenyeljék a tablettákat. Azok, akiknél a gyógyszerek lenyelése egyszerűen megy, fel sem merül, hogy ez nemcsak a gyerekek, de a felnőttek életében is problémát jelenthet, egy amerikai kutatás pedig ezt erősíti meg.

gyogyszer

Azok, akiknek egészben nehezen csúszik a gyógyszer, sokszor házi praktikákhoz nyúlnak, elporlasztják a tablettákat, felbontják a kapszulákat a könnyebb bevétel érdekében, illetve lekvárba, pudingba vagy joghurtba keverve veszik be. Mindez azonban nem jelent tökéletes megoldást. Már csak azért sem, mert egyes gyógyszerek összetörése hatással lehet a hatékonyságukra, kapszula nélkül pedig annak tartalma nem a megfelelő helyen szívódik fel, ráadásul a dzsemek és egyéb édes szirupok vagy joghurtok nem fedik el eléggé a gyógyszerek keserű, kellemetlen ízét, így a gyerek akár a kedvenc ételét is elutasíthatja azt követően, ha gyógyszert keverünk bele. Sőt, előfordulhat, hogy ha valaki még így sem képes bevenni a gyógyszert, és a gyógyszerek bevételét elmulasztja, akkor annak még komolyabb következménye lehet, akár kórházi kezelésre is szorulhat.

Mostantól azonban egy új módszer kicsiknek és nagyoknak is segítségére lehet a gyógyszerbevételi problémák elkerülésére. A gyógyszertárakban országszerte elérhető Magyarországon a Gloup, a cseresznye ízű zselé, amely bevonja a tabletta és kapszula felületét, elfedi az ízét és szagát, és segít a szilárd gyógyszerek (tabletták, kapszulák, pirulák és porok) bevételében. Működése egyszerű, de annál hatásosabb: megnedvesíti a száj- és toroküreget, ezzel elősegíti a szilárd gyógyszerek könnyebb lenyelését. A zselé 99 %-ban természetes alapanyagokból készül, ráadásul cukor-és gluténmentes, és bárki által használható 2 éves kor fölött.

Gloup_Kepeslap.indd

„Kórházi ápolás során gyakran találkozunk a tabletták, kapszulák bevételének a problémáival. Ebben az esetben más – a gyerekek számára kevésbé kellemes – gyógyszeres kezelésre is van lehetőségünk esetleg infúzió vagy injekció formájában. Néha a kórházból való távozást azonban nagyon megnehezítheti ez a probléma. Hiszen ha a gyerek a kórházban, majd ezt követően otthon sem tudja lenyelni a gyógyszert, a kezelés teljes idejére kórházban kell tartani annak érdekében, hogy a gyógyuláshoz szükséges gyógyszereit más módon tudjuk számára biztosítani.  „ – nyilatkozta a kórházi tapasztalatokról Dr. Szabó András  gyermekgyógyász professzor, egyetemi tanár.

A Gloup használata pofonegyszerű, csak helyezzük a gyógyszert egy evőkanálra, nyomjunk ki a tubusból megfelelő mennyiségű zselét a gyógyszerre és nyeljük le a tartalmát. A logopédusok szerint a legjobb eredmény hűtött állapotban érhető el, ugyanis ez elősegíti a nyelési reflex működését.

“Nagyon fontos, hogy a gyógyszert küzdelem nélkül be tudjuk adni a gyerekeknek! Nekünk, szülőknek is nagy segítséget jelent, megkönnyíti az egyébként is nehéz napokat vidámabban átvészelni! Az pedig, hogy a komolyabb bajokat is elkerülhetjük ezzel az egyszerű módszerrel, sokak életét könnyítheti meg” – véli Dr. Kárász Hajnalka gyermekgyógyász szakorvos.

Szóval, ha nálatok is vannak efféle gondok, és bár nem szeretnétek, mégiscsak jön az a fránya betegség, ahol elkerülhetetlen a tabletták bevétele, akkor próbáljátok ki ezt a módszert is! Persze inkább ne legyen szükség rá, ezt kívánjuk magunknak és nektek is!

Puszi: Réka és Gabi