">

Hasfájós a baba? Nem biztos!

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , ,
gabireka_lurexIsmét egy fontos téma nyomába szeretnénk eredni, amelyet egy könyv juttatott most aktuálisan eszünkbe. Az újszülöttek sokat sírnak, és gyakran azt mondják rájuk, hogy kólikásak, hasfájósak. Egy amerikai kutató-gyermekorvos, Dr. Harvey Karp szerint azonban nem erről van szó: egyszerűen több ölelésre és melegségre, az anyjuk hasában megszokott körülmények felidézésére lenne szükségük. Ezt felismerve kidolgozott egy öt lépésből álló módszert, mellyel pillanatok alatt megnyugtathatók a babák, cáfolva ezzel a kólika létezését. Könyve most magyarul is megjelent „A legboldogabb baba” címmel. Kiadóját, Miklovicz Renátát kérdeztük a kötetről.

Hogy találtál rá erre a kötetre?

A fiam a születése után az akkori tudásom szerint “hasfájós” lett, és egy ismerősöm mondta, hogy hallott egy könyvről, ami nemrég jelent meg „The Happiest Baby on the Block” címmel, és hogy nagyon jókat mondanak róla. Mivel szerettem volna minél gyorsabban segíteni a babánknak, azonnal megrendeltem és elolvastam.

Hogy jött az ötlet, hogy ne csak angolul olvasd, hanem magyarul is kiadd?

Amikor azt tapasztaltam, hogy a könyvben leírt ötlépéses módszer tényleg működik, szerettem volna ezt a tudást a lehető legtöbb anyával és apával megosztani és úgy gondoltam, hogy ehhez magyar nyelven is elérhetővé kell tenni. A cél érdekében felvállaltam az ezzel járó nehézségeket, és remélem, hogy egyre több család tud rövid úton elbúcsúzni a „kólikától”.

hasfajos baba

Mennyiben más ez a kötet, mint a többi babagondozásról -nevelésről szóló könyv?

A könyv szerzője, Dr. Harvey Karp kutató-gyermekorvos a tanácsadó könyvekben megszokott módon nagyon gyakorlatias, viszont minden egyes lépés mögött húzódik egy elmélet, mely rendszerbe foglalja azokat. Az ő megközelítése nagyon újszerűnek hat, pedig a tapasztalatok arra mutatnak, hogy van létjogosultsága. Az pedig csak hab a tortán, hogy érthető, könnyen kivitelezhető és valóban működő technikát dolgozott ki ennek alapján.

Mi a felépítése ennek a könyvnek, mik a főbb pontjai?

Bár a könyvben leírt megnyugtatási technika csak öt lépésből áll, a könyv egy közepesen vaskos kötet, mert sokat foglalkozik az alapját képező elmélet és a megfigyelések hátterének ismertetésével. A magyarázatok olvasása közben sokat megtanulhatunk a babánk érzékeléséről és arról, hogyan érezheti magát, miután világra jött. Ennek ismeretében már sokkal könnyebben megérthetjük őt és magabiztosabbá válhatunk szülőként.

Vannak-e benne olyan részek, amelyeket a magyar anyukák fenntartással fogadnak?

Már önmagában az alapfelvetés, miszerint a babáknak valójában még három hónapra lenne szükségük az anyjuk hasában, nagyon újszerű sok anya számára. Ráadásul a korábbi generációk még úgy neveltek minket, hogy nem szabad már a babákat sem „elkényeztetni”. A szoros kötődés támogatása viszonylag újkeletű dolog itthon, ahogyan új a pólyázás reneszánsza is. Egyeseknek az is furcsa lehet, hogy Dr. Karp nem tartja ördögtől valónak a cumihasználatot. A könyv alapvetően nagyon megengedő, nem szól bele abba, hogy egyébként hordoznak-e az anyák vagy csak babakocsit használnak, nem szól bele az altatásba sem. Ezért bármilyen nevelési stílusba, életmódba beilleszthető. Számomra ez is nagyon szimpatikus volt.

legboldogabb

Mi volt számodra a leghasznosabb belőle?

Egyértelműen az ötlépéses módszer, hiszen nagyon gyorsan megtanultam, hogyan kell megnyugtatnom a fiamat a legkülönbözőbb szituációkban. Ezenkívül az is nagyon jó volt, hogy láthattam, mennyire fontos az érintés, az ölelések és így nem voltak kétségeim afelől, hogy jót teszek, amikor sokat van a kezemben a fiam. Az is nagyon hasznos volt, hogy a férjemnek és a nagyszülőknek is meg tudtam mutatni a módszert, így ha én nem voltam éppen ott, ők is meg tudták nyugtatni.

Milyen visszajelzéseket kaptál róla más anyukáktól?

Nagyon pozitívak a visszajelzések, többen írták nekem, hogy a könyvnek köszönhetően a helyükre kerültek a dolgok. Remélem, hogy egyre több anya számára tud majd segítséget nyújtani.

Mi is reméljük, hogy tudtunk segíteni! További információt találtok a könyvről a az alábbi weboldalon: http://www.legboldogabb.hu és az alábbi Facebook-oldalon: https://www.facebook.com/legboldogabb
Jó hír, hogy idén novemberben megjelenik dr. Harvey Karp másik, 1-5 éves gyermekek nevelésére vonatkozó könyve is, ami szintén nagyon sok hasznos tanácsot tartalmaz. Előre a boldog gyereknevelésért!

Puszi: Réka és Gabi