">

Kati-Patika – könyvben is
Évek óta van egy kedvenc blogunk, ahonnan nagyon sok klassz tanácsot lestünk el. Néhány éve meg is hívtuk egy forgatásunkra Almásy Katalint, akinek szinte mindenre (de lehet, hogy mindenre?) van egy szuper ötlete, praktikája. Ismer minden fűt-fát, virágot, gyógynövényt, amely segítségünkre lehet a mindennapi kihívások legyőzésében, és nem csupán elméletben, hanem gyakorlatban is remekül alkalmazza ezeket a módszereket. Sőt, mivel kitűnően ír, ezért a blogja után egyenes folytatás a nemrég, az Athenaeum Kiadó gondozásában megjelent Kati-Patika című könyv, amelyet kézikönyvként forgatva minden évszakban találunk számos hasznos tanácsot, ötletet. Így örömmel mutatjuk be nektek most ezt a könyvet, és a szerzőt is alaposan kifaggattuk. 

Mikor kezdtél érdeklődni a természetes módszerek iránt? Ez korábban is jellemző volt rád, vagy inkább anyukaként figyeltél fel ezekre a dolgokra?

A természetgyógyászat, s főleg a gyógynövények már nagyon korán megtaláltak. Mikor gyerek voltam, édesanyám rendszeresen főzött nekünk teákat, készített pakolásokat. Sokszor mesélt nekem erdélyi nagymamámról, aki igazi füvesasszony volt. Sajnos nem találkoztam vele személyesen, de a körülötte lengő mesék, anekdoták már korán megfogtak.

Honnan szerzed az ismereteidet? Miként képezted-képzed magad?

Mikor a legkisebb lányom született, akkor kezdtem el komolyabban foglalkozni a természetgyógyászattal. Elvégeztem a természetgyógyász iskolát fitoterápia és reflexológia szakon, jelenleg pedig a fülakupunktúrát tanulom. Tehát a tanulás folyamatos. Sok-sok értékes receptet, ötletet pedig egy német barátnőmtől tanultam, aki itt él Magyarországon. Elmesélése alapján azt láttam, hogy Németországban nagyon régi és jelentős hagyománya van a növényekkel való gyógyításnak, s főleg a prevenciónak, a megelőzésnek. Ott nem kérdés, hogy rendszeresen isszák a csalán teát, vagy hogy gyűjtik a pitypang levelét, szárítják a fűszernövényeket. Számukra ez a hétköznapi. Ezt a gondolatiságot szeretném én is továbbadni, felhívni a figyelmet a körülöttünk lévő növények patikájára.

A családod hogy fogadja ezt a tudásodat?

A gyerekek már hozzá szoktak, hogy anya mindig „kotyvaszt” valamit. Sőt sokszor ők is segédkeznek. Öröm, hogy ha kiküldöm őket a kertbe, hogy hozzanak egy kis zsályát, vagy rozmaringot, akkor megtalálják, sőt már maguk is használják. Bár azért őket is meg tudom lepni egy-egy bizarr recepttel, legutóbb egy csalángombócos levest készítettem, de az első döbbenet után, boldogan megették. Csak zárójelben jegyzem meg: a csalán már ilyenkor egyáltalán nem csíp.

Külön boldogság volt, hogy a könyvet a nagyfiam és a férjem segítségével készíthettem, hiszen ők fotózták a növényeket. Tehát a kérdésre a válasz, a családom nagyon jól fogadja a hóbortjaimat.

Mit tartasz a legnagyobb praktikádnak? 

Az első talán a legfontosabb az, hogy mindig pozitívan kell hozzáállni a dolgokhoz, még ha egy komolyabb betegség is jön szembe. Megtanultam úgy kezelni a betegségeket, akár a gyerekekét, akár az enyémet, hogy ez egyfajta üzenet. S milyen jó, hogy kiderült, hogy ez vagy az fáj, mert így tudunk változtatni. S nemcsak a testi tünetet gyógyítva, hanem a lelkieket is.

De, ami a legfontosabb praktika, amit  mindenkinek csak ajánlani tudnék, az a megelőzés, az odafigyelés. Télen téli teakeverékeket iszunk, főleg a náthára, tavasszal inkább a tisztítás van reflektorfényben, nyáron a sokféle gyümölcs, friss zöldségek, ősszel pedig az immunerősítés.

Mikor „nyitottad meg” a Kati Patikát? Videóblogolni kezdtél, melyik a legsikeresebb tanácsod?

A Kati Patika blogot 5 éve indítottam útjára, pont azért, mert egyre több információ keringett a neten, amelyek sokszor nem voltak igazak. S ez egy kicsit bosszantott. A blogban, s ahogy a most megjelent könyvben is az volt a célom, hogy minél egyszerűbben, praktikusan magyarázzam el a növényeket. S főleg olyan növényeket, zöldségeket, fűszereket mutattam be, amelyek ott vannak mindannyiunk konyhájában, kamrájában, kertjében,  de sokszor nem is tudjuk, hogy mi mindenre használhatóak.

A videoblogot 3 éve kezdtem el, szintén a fiammal, ő a filmesem, s szinte velem együtt fejlődött ő is. A legsikeresebb filmek azok, amelyekbe a gyerekeket is bevontam. Nagyon nézett videó a tojásfestéses, a tökfaragós, de egy-egy növény bemutatása is sikeres, pl. a medvehagymáé.

Most könyvben is összegzed a tanácsokat, milyen elvek alapján történt a szerkesztés? Milyen logika alapján kerültek csoportosításra a tanácsok?

A könyv is az átláthatóság, a könnyen forgathatóság elve alapján készült. A négy évszak szerint osztottam fel, s az évszakokat is igyekeztem felbontani: szépség, egészség, konyha fejezetekre. Ennek az volt a célja, hogy gyorsan meg lehessen keresni abban az évszakban, ami épp szembejött, s bármikor elő lehessen venni, ha épp egy-egy receptet keres valaki.

Kinek ajánlod a könyvet?

Mindenkinek, akit érdekelnek a gyógynövények, akiknek fontos a saját maga és a családja egészsége.

Nyárra mik a leghasznosabb tanácsok a Kati-Patikából? 

Nyáron szinte tobzódunk a finomságokban, a finom illatos növényekben.

A kedvencem a levendula, amelyből bárki könnyedén szörpöt is készíthet, vagy épp gyönyörűséges koszorút is fonhat. http://katipatika.hu/2016/06/10-erv-amiert-erdemes-levendulat-ultetni-szedni-enni-inni/

Ötlet levendula illóolajra – kicsit másképp:

A bogarak csípése ellen is rengeteg praktikát írok le: http://katipatika.hu/2017/03/csipesek-szurasok-tovisek-minden-szulo-remalma/

video itt:

Aki pedig szereti a különleges likörőket, annak ajánlom a zöld dióból készült likőrt: http://katipatika.hu/2014/07/hogyan-hasznaljuk-fel-a-diot-nyaron/

Mi pedig a könyvet ajánljuk nektek nagyon sok szeretettel, amelyet itt tudtok megrendelni!!!