">

Fegyelmezés szeretettel
A gyereknevelés csupa mosoly, könnyedség, öröm, móka, kacagás. Ja, nem? Tényleg nem. Sokan mondják, hogy a gyereknevelésből igazából egyik problémából esünk át a másikba és közben folyton-folyvást oda lyukadunk ki, hogy szegény gyerekeinket folyamatosan fegyelmeznünk kell. Ezt ne csináld, azt viszont igen, légy szíves ne, kérlek, fogadj szót, a parancsok egész nap végeláthatatlanul zúdulnak arra a szegény gyerekre. Vagy arra a komisz kölyökre. Temperamentum és életkor szerint, ahol éppen tartunk. Pedig kutatások igazolják, hogy teljesen felesleges a gyereknek mindenért szólni, mert a sok-sok parancs között elvész az, ami mondjuk igazán fontos lenne nekünk. És máris ott tartunk, ahol a legelején. Sehol. Benne a pácban nyakig.

De mégis hogyan kezeljük, ha a gyerekünk hisztizik, felesel és tombol? Ha soha nem akar maga után rendet rakni? Lázad a gyerekülés ellen? És ha netán falánk vagy túl félénk? Ne aggódjatok, ismét találtunk egy remek könyvet, a Jaffa Kiadó kínálatában. Két amerikai szerző, Jerry Wyckoff és Barbara C. Unell a leggyakoribb gyereknevelési konfliktusok megoldásához kínálnak segítséget, a csecsemőkortól az iskolás évekig. Áttekinthetően, pontokba rendezve magyarázzák el, mit tegyünk és mit ne tegyünk, ha a gyerek nem mond igazat, megállás nélkül a monitort bámulja, káromkodik, vagy soha nem akar időben lefeküdni. A könyvben felsorolt negyvenhárom konkrét nehézséget egy-egy történettel hozzák közelebb az olvasóhoz. (nem nagyon hisszük, hogy legalább egyben nem ismer mindenki magára… sőt… meg lennénk lepve, ha mindenkinek csak egy történet lenne ismerős…) 

A szerzők részletesen beszámolnak arról is, miért és hogyan okozunk károkat a gyerekünkben, ha felemeljük a kezünket, vagy a fenyegetés eszközével élünk. Fegyelmezési szótár is található a könyvben, amely kézzelfogható segítséget nyújt a nehéz helyzetekben, a játékötletek pedig segíthetnek megtalálni a közös nyugalmat. Az Egyesült Államokban számos kiadást megért könyvet ajánlják szülőknek – a nevelői csapat kapitányainak –, nagyszülőknek, bölcsőde- és óvodapedagógusoknak, valamint bébiszittereknek. Jerry Wyckoff és Barbara C. Unell megállapításaikat saját tapasztalataikon túl felmérésekkel, kutatások eredményeivel támasztják alá. Gyakorlatias módszereket kínálnak, melyekben nincs helye a kiabálásnak, a fenyegetésnek – a kulcsszó a fegyelmezésben is a szeretet.

De vajon honnan ilyen okosak ezek a szerzők? Lássuk csak:

Dr. Jerry Wyckoff gyerekpszichológusként több mint negyven éve segíti a szülőket és gyermekeket, és öt könyvet írt szerzőtársával, Barbara C. Unell-lel együtt a gyereknevelésről. A nevezett hölgy pedig szülőoktató és újságíró, több mint tíz gyereknevelésről szóló kötet társszerzője. Az általa indított programok szülőknek, gyerekeknek és tanároknak szólnak, a szociális-érzelmi fejlesztést segítik, hangsúlyt fektetve a szülő-gyerek kommunikációra.

Van még kérdés? Ugye nincs? Nosza, rendeljétek meg ezt a szuper könyvet ITT és fegyelmezzetek ti is szeretettel!