">

Az elkényeztetett gyerek legendája

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , ,
Kétségtelen, hogy vannak dolgok, amelyekhez mindenki ért. Ilyen a gyereknevelés is. Persze, jó, hogy – mondjuk, hiszen minden szülő a saját gyerekét ismeri a legjobban, hozzá kell a kulcsot megtalálnia. Sokan tényleg ösztönből oldják meg ezt, megint mások pedig vadásznak a jobbnál jobb gyereknevelési szakkönyvekre. Mi valahol a kettő között állunk. Bár sok mindenben inkább igyekszünk az érzéseinkre hallgatni, azért szívesen lapozzuk át a gyereknevelési szakirodalom újdonságait is. Más szemlélet, másik élethelyzetből, országokból, más tapasztalatokkal sokat segíthet, hogy egyszer csak nekünk is világossá váljon, mit kell tennünk. Szóval megörültünk, amikor láttuk, hogy Alfie Kohn-nak, akit már a Szülők feltétel nélkül című kötetnél megismertünk és megkedveltünk, újabb kötete jelent meg a Jaffa Kiadó gondozásában.

De ki is Alfie Kohn?  Amerika-szerte ismert szakértő, tizenöt gyermeknevelési könyv, köztük a Szülők feltétel nélkül szerzője, egyetemek és konferenciák népszerű előadója, televíziós műsorok visszatérő vendége. A hagyományos, büntetésen és jutalmazáson alapuló nevelés legnagyobb kritikusa, könyvei húsz nyelven jelentek meg világszerte. Maga is gyakorló szülő, feleségével és két gyerekével Bostonban él. Új kötete sokat ígérő címen jelent meg: Az elkényeztetett gyerek legendája. De mit is értünk igazából elkényeztetett gyerek alatt? Aki túl sok csokit kap? Vagy minden héten újabb Barbiet? Vagy aki követelőzéseivel osztja be a család életét? 

A mai fiatalok azt hiszik, körülöttük forog a világ, elkényeztetettek, önzők, végre meg kellene tanulniuk, hol a helyük – sóhajtjuk sokszor, ez árad a médiából, és erről panaszkodik a többi szülő is. Manapság minden más, mint régen volt… De biztos ez? Nem ismerős ez a sóhaj a saját fiatalkorunkból?

Alfie Kohn, a népszerű pedagógus-szerző utánajár a gyerekneveléssel kapcsolatos legnépszerűbb elveknek, közhelyeknek, és bebizonyítja, hogy amit mindenki magától értetődőnek hisz, az nem feltétlenül igaz. Az elkényeztetett gyerek legendája friss és provokatív szemléletével megingatja szilárdnak vélt elképzeléseinket, és egy sor kérdés újragondolására késztet.

A túlbuzgó helikopterszülők korát éljük, vagy jobban tennénk, ha a fiatalok elhanyagolása miatt aggódnánk? Kőkemény házi feladatok és szigorú osztályzatok készítenek fel a nagybetűs életre, vagy a bőkezűen osztogatott jutalmak? Ha pedig egyik sem, akkor mégis hogyan motiváljuk a csemetéinket? Mindannyian tudjuk, hogy aki fütyül a tananyagra, visszabeszél a tanároknak, és a saját feje után megy, az előbb-utóbb megjárja. De tényleg a feltétlen engedelmesség és a hatalomnak való behódolás az egyetlen üdvözítő út?

Alfie Kohn fanyar humorú és humánus könyve mindenkihez szól, aki boldognak szeretné látni gyerekét. Merjünk józan lázadókat nevelni, akik bátor kérdéseikkel és kérlelhetetlen igazságszeretetükkel felforgatják maguk körül a világot – hogy legalább egy kicsit jobbá tegyék.

A könyvet megrendelhetitek ITT! Jó olvasást!