">

Szülők feltétel nélkül

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , , , ,
Legutóbb, mikor gyermekneveléssel kapcsolatos könyvről írtunk, majd játék is indult a Facebook-oldalunkon,  rá kellett jönnünk, hogy ez a téma bizony nagyon sokakat érint. Nem tudjuk, hogy ez hogy lehetett korábban, mert valahogy azt hisszük, hogy mi még nem voltunk ilyen komisz kölykök, és anyáink gyereknevelési könyvek nélkül is jól boldogultak, de nekünk valahogy nem megy. Persze ha nem a megszépítő távolságból emlékeznek a szüleink, akkor simán lehet, hogy mi is voltunk ilyen hisztisek, dacosak, akaratosak. Mindenesetre tény, hogy ha ilyen témájú könyvre bukkanunk, akkor odafigyelünk rá, magunk miatt is persze, meg miattatok is, mert úgy tűnik, sok helyen segíthet néhány jó mondat is. A Jaffa Kiadó kínálatában ismét egy remek kiadványra akadtunk, melyet most bemutatunk nektek röviden. Már a cím is sokat ígérő: Szülők feltétel nélkül.

szulok feltetel nelkul

Mikor vagyunk biztosak benne, hogy gyermekünk kiegyensúlyozott? Ha minden kérésünket szó nélkül teljesíti, ha nem dacol, és az iskolában sincs rá panasz, csöndes és szorgalmas – egyszóval ha sikerült mintacsemetévé nevelnünk? De mi történik, ha egy nap rossz jegyet hoz haza, ha duzzogva kivonja magát a házimunkából, ha nem tartja be nekünk tett ígéretét, sőt hazudik? Kevésbé fogjuk szeretni?

Alfie Kohn, a gyermeknevelés elismert szakértője határozottan állítja, hogy a kérdés súlyosabb, mint először gondolnánk. A gyermekek jelentős részének komoly szorongást okoz, hogy úgy érzi: nem ő maga, hanem a viselkedése számít. Mindegy, hogy büntetünk vagy jutalmazunk, az üzenet ugyanaz: csak akkor állunk ki mellette, ha úgy viselkedik, ahogy elvárjuk tőle. Holott minden gyereknek alapvető és legfontosabb igénye, hogy a szülei feltétel nélkül szeressék. Akkor is, ha nem fogad szót. Akkor is, ha csúnyán beszél, verekszik, vagy egyszerűen csak lustálkodni szeretne tanulás helyett. Akkor is, ha a viselkedésére egyetlen szülő sem lenne büszke.

Alfie Kohn_Szulok feltetel nelkul

A Szülők feltétel nélkül állításait komoly kutatások támasztják alá, miközben rengeteg gyakorlati tanáccsal látja el a hagyományos fegyelmezés ördögi köréből kitörni vágyó szülőket. Kerüljünk közelebb gyermekeinkhez! Ha nem rekesztjük ki őket saját életükből, ha engedjük őket dönteni, és azt is tiszteletben tartjuk, ha döntéseik ellentétesek a mieinkkel, egy nap észre fogjuk venni, hogy már nemcsak terelgetjük őket – hanem együtt haladunk az úton, a közös cél felé.

Alfie Kohn Amerika-szerte ismert szakértő, tizennégy gyermeknevelési könyv szerzője, egyetemek és konferenciák népszerű előadója, televíziós műsorok visszatérő vendége. A hagyományos, büntetésen és jutalmazáson alapuló nevelés legnagyobb kritikusa, akinek könyveit húsz nyelvre fordították le. Maga is gyakorló szülő, feleségével és két gyerekével Bostonban él.

Szóval mi hiszünk neki! Tuti elolvassuk ezt a könyvet!