">

Szülőszelídítés

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , ,
Elindult a tanév, és sokunknál elindult az őrület. Hétfőn úszás, kedden szolfézs, szerdán különangol, csütörtökön drámajáték, pénteken mi is? Ja, hogy pénteken végre hagyjuk levegőt venni azt a szegény gyereket? A mai világ rengeteg különleges és klassz lehetőséget ad arra, hogy képezzük, fejlesszük a gyerekeinket. Ez nagyon jó. De egyben nagyon rossz is. Ezzel könnyen azt érhetjük el, hogy a gyerekeinkből nem okos, bátor és mindenre elszánt zseniket nevelünk, hanem bizony minden idők legnagyobb szorongóit. Tudomásul kell venni, hogy a gyerekeknek bármelyik életkorban jólesik csak úgy lenni. Ha úgy tetszik, a plafont bámulni, ha másképp, akkor csak lógni egy téren a haverokkal. Pokemonokat üldözni, pitypangot fújdogálni, tabletet nyomkodni, nyalókát enni, zenecsatornát nézni. Bármit, amit adott pillanatban szeretnének, és bármit, amit nem a szülő szeretne.

szuloszelidites

Nehéz ezzel mit kezdenünk, be kell valljuk, közben pedig tudjuk, hogy ez egy nagyon fontos szempont, amelyet nem lehet figyelmen kívül hagyni. Gyerekneveléssel foglalkozó könyvek között bukkantunk nemrég a Park Kiadó gondozásában megjelent kötetre, amely a Hétköznapi pszichológia sorozat újdonsága. A címe pedig nagyon frappánsan az, ami amúgy néha nagyon ránkférne: Szülőszelídítés.

carey_szoloszelidites_72dpi

„Mozart a magzatnak, Bébi Einstein-DVD az újszülöttnek, iPad olvasásapplikáció a totyogónak: a mai szülők véget nem érő küzdelmet folytatnak azért, hogy az ő gyerekük legyen mindenben a legjobb. Miközben a szülő magától értetődő vágya, hogy gyermeke képességét kibontakoztassa, felismeri-e, hogy árt neki?”

Az óvodában kezdődő felvételik, a folyamatos vizsgák növelik a gyerekekkel szembeni elvárásokat, de miből derül ki, hogy a túlzásba vitt fejlesztés többet árt, mint használ? Úttörő és provokatív könyvében Tanith Carey a legújabb kutatásokra alapozva járja körül, miként hat a versenyszellem a gyerekekre. Ahelyett, hogy ambiciózus és sikeres felnőttekké válnának, sérülhet az érzelmi egészségük, és tönkremehet a kapcsolatuk azokkal, akik a legjobban szeretik őket: a szüleikkel. Carey arra buzdítja szülőtársait, hogy mindent tegyenek meg azért, hogy megóvják gyermekeik jóllétét, hogy boldog, érzelmileg kiegyensúlyozott felnőttekké válhassanak.

Mi szeretnénk, ha ez így lenne, így biztosan elolvassuk ezt a könyvet, és megszívleljük a jótanácsokat. Ajánljuk a ti figyelmetekbe is!