Három éve ilyenkor még el sem tudtam képzelni, hogy milyen az, ha az ember lányának nem csak fia van. Mondogatták sokan, hogy mennyivel másabb egy kislány. Nem hittem el. Pedig már az érkezésed is csajos volt. Egy nagy bevásárlóközpontban voltunk, amikor először jelezted, hogy na most akkor inkább te is kívülről szemlélnéd, mit is lehet itt kapni. A vásárlás azóta is nagy buli veled. Egy pár napja kettecskén elmentünk shoppingolni. Hihetetlen, hogy mennyire szórakoztató volt. Nem egy három éves kislány, hanem egy barátnő sétált velem. Imádom, hogy komoly elképzeléseid vannak a megjelenéseddel kapcsolatban. Ma reggel pl. arra keltem, hogy közölted: ma csillogós szájfényt tegyek fel a szádra, és ne felejtsük el a körömlakkot, mert anélkül nem lehet bölcsibe menni. Na persze, mit szólna Zsiga, meg Pityu? És az csak természetes, hogy minden rózsaszín, de leginkább lila. Csak azt mondja meg valaki, hogy állítsak elő egy lila színű tortát születésnapodra?
A receptet köszönjük Csiszér Dórinak és a Chefparade Csoki és Sütiműhelynek! (a videón használtunk némi szedret is, az egyszerűbb bevásárlás kedvéért én csak az áfonyát javaslom, legalábbis én így fogom csinálni a későbbiekben…
Ja, és persze, hogy belekerültek a receptben szereplő tojások is, csak a videón az pont nem látszik, de ha a receptet követitek, nem lehet gond :-)
Áfonyás sajttorta (letölthető itt: Áfonyás sajttorta recept)
Elkészítési idő: 60 perc + 1 nap hűtés
Hozzávalók (8 fő részére, egy 20 cm-es tortaformában készítve)
- 180 gr zabkeksz
- 70 gr szobahőmérsékletű vaj
- 250 gr Philadelphia krémsajt
- 100 gr porcukor
- 2 egész tojás
- 1 tojás sárgája
- 50 gr tejszín
- 50 gr tejföl
- 1/4 citrom leve
- ½ citrom héja
- 1 tk keményítő
- 250 gr kék áfonya
- némi tortazselé
Elkészítés:
Mozsárban vagy késes robotgépben összetörjük a kekszet, majd egy tálba tesszük és alaposan összedolgozzuk a puha, akár kicsit megolvasztott vajjal. Ezt a masszát egy 20 cm átmérőjű kapcsos tortaforma aljába nyomkodjuk, lefóliázzuk, és a hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a krémet.
A krémsajtot simára keverjük, hozzáadjuk a porcukrot, majd egyesével a tojásokat és sárgát is, és alaposan összedolgozzuk. Mehet bele a tejszín, tejföl és a citrom leve és annak reszelt héja is. A végén pedig egy teáskanál keményítő. A megmosott, lecsepegtetett áfonya felét szintén hozzáadjuk a krémhez.
Kivesszük a hűtőből a tortaformát, kívülről két rétegben becsomagoljuk alufóliával, majd beleöntjük a masszát. A formát egy magasabb falú tepsibe helyezzük, és 2-3 centi magasságig felöntjük forró vízzel. (ezért fontos, hogy jól becsomagoljuk, nehogy víz kerüljön a finomságunkba sütés közben!)
Betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe, amit a tepsi betételekor leveszünk 150 fokra és tortákat kb 45 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, amikor a teteje már szilárd, de belül kicsit remegős.
És hogy igazán áfonyás és lila legyen a tortánk, egy kevés áfonyát, némi cukorral és vízzel pürévé főzünk, átnyomjuk szitán, majd egy kis tortazselével összemelegítjük, és a kész tortánk tetejét ezzel bekenjük. Színes lesz, fényes és ennivaló! Rossz hír, egy napot még hűtőben tanácsos pihentetni, akkor lehet szépen szeletelni és tálalni.
Jó étvágyat hozzá!
Puszi: Réka