">

Hohó, kié ez a popó?

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , , , , ,
gabireka_lurexNagyon vicces és jópofa könyvet találtunk nemrég kisgyerekek számára, úgyhogy azt gondoltuk, ezt nektek is meg kell mutassuk. A gyermekekben rejlő kíváncsiság, a világ felfedezése és megismerése utáni vágy állandó ingeréhséget jelent, amit ki kell elégíteni. A játék egyik formája lehet a könyv, mely játékra, folyamatos megismerésre ösztönzi a legkisebbeket. Nekünk felnőtteknek az a dolgunk, hogy biztosítsuk a gyermekek számára a lehetőséget ahhoz, hogy a legjobb könyvek kerüljenek a kezükbe, és meg is tanulják értékelni azokat. Fontos, hogy a családi környezetben ébresszük fel a kíváncsiságot az olvasás iránt. Ahhoz pedig, hogy az életben is jól boldoguló gyerekek váljanak gyermekeinkből, segítenünk kell őket olvasmányaik kiválasztásában.

A könyv szeretetére már a kezdetekkor érdemes odafigyelnünk. A legfontosabb, hogy olvassunk minél több mesét a kicsikkel, lapozgassunk szép könyveket, hogy a nagyobbacskáknak már természetes legyen, hogy az életük részévé válik az olvasás. A mesemondás, meseolvasás egyik fontos előnye a személyes kapcsolatteremtés, az együttlét, az összebújás, a közös élmény összekapcsoló ereje.

kisgyerek es konyv

Már egészen pici korban bátran mesélhetünk a kicsinek, tanítsuk meg neki, hogyan lapozgasson egy könyvet, és a képek alapján mesélhetünk rövidebb történeteket is. A kicsik számára ismerős témák szinte megunhatatlanok! Az állatok, a színek és a számok világa már a legkisebbeket is lenyűgözik! A kisbaba első néhány hónapjában (is) kizárólag megbízható minőségűt vásároljunk, nehogy a festékből vagy a műanyagból egészségre ártalmas anyagok oldódjanak ki a nyál hatására. Az első tudatos tapogatások, markolászások kora; a színek és formák egyre pontosabb megkülönböztetése; a mozgó tárgyak és hangok észlelése 3 hónapos kortól kezdődik. Bátran mutassunk rá a kis könyvekben szereplő állatokra, figurákra, tárgyakra, és mondjuk ki azok nevét.

Az első év vége felé itt az ideje, hogy megmutassuk, a könyvvel szépen bánunk: adjunk neki egyéb rágni- és tépkednivalót, a könyvet pedig tegyük félre, ha dobálni, szaggatni akarja. A kisbaba számára a játékok is a világ felfedezésének izgalmas kalandjához tartoznak. Mégsem kell túl sokkal elhalmozni. Ettől ugyanis nem lesz okosabb, csak ingerültté, nyűgössé, felületessé válik. Jobb, ha csak egy-két darabbal vesszük körül, melyek szórakoztató perceket kínálnak a baba számára.

hoho kie ez a popo

A Babilon Kiadó legújabb könyve piciknek a “Hohó! Kié ez a popó?” Szabó T. Anna fordításában jelent meg és 24 hónapos kortól ajánlják. Vidám mondókákat rejt, amelyek egyben találós kérdések is. Ahogy felnyitjuk a lapokat, fel kell fedezni az állatokat, és lehet találgatni, hogy vajon melyik állaté lehet ez a popsi :-)

Ha éppen felfedező, világgal ismerkedő korban van a csemetétek, akkor ez egy remek játék, jópofa könyv, ajánljuk sok szeretettel!

Puszi: Réka és Gabi