">

Így válasszunk ágyat és ágykeretet!

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , ,
A jól kialakított ágyak az alvás és pihenés nélkülözhetetlen eszközei. Az még nem elég, ha a legpárnásabb és legkényelmesebb matracon alszik, ha az azt támasztó szerkezet kissé elcsúszik, vagy megereszkedik a közepén. Az ágykeret mindig hasznos és hosszabb távú befektetés a tökéletes komfort érdekében, ezért is tartózkodjunk a rossz minőségű termékektől.

Hogyan szerezzünk megfelelő ágykeretet?

Magától értetődik, hogy az ágyak kereteit úgy célszerű megtervezni, hogy könnyen elbírják a test és a matrac súlyát – miközben igazodik a költségvetésünkhöz. A hozzáértő vásárlók tudják, hogy körültekintő kutatásra van szükség ahhoz, hogy „átgázoljanak” az összes olyan kereten, amely általában inkább forma, mint funkció, vagy kárpitjaiban, vagy olcsó fa furnérjaiban rejlő számos lehetőség. Javasoljuk, hogy rendelés előtt olvassa el a hazai internetes boltok vásárlói visszajelzéseit, hogy képet kapjon a termékekről a szállítási és visszaküldési folyamatról, és arról, hogy az áruház ügyfélszolgálata valóban létezik és megbízható.

Az ágyak és ágykeretek típusai

Érdemes megfontolni azt is, hogy milyen opciók felelnek meg életmódjának és költségvetésének. Általánosságban elmondható, hogy a legkedvezőbb árú ágykeretek fémből készülnek. Mivel a hordozhatóságra és szétszedésre tervezték, gyakran spórolnak az ágylécekkel, és ehelyett a matracot a fémkeretbe illesztik, és csak egy tartórúd van a közepén, amely megtámasztja a matrac nehéz súlyát. Lécek nélkül általában külön ágyalapozást szintén igényelnek lapos alapként. További hátrány lehet, hogy a fémgerenda gyakran zajos, és csak a laza csavar választja el attól, hogy hamar szétnyíljanak. Ettől függetlenül, ha alacsony elvárásokkal rendelkezik, és évente többször költözni, akkor valóban kényelmes, ha elkerüli a tömörfa ágykeretes ágyakat.

A kínálat másik végén a fából készült ágykeretek a legerősebbek. Választhat nyír- vagy fenyőfát, amely ágyak olyan szilárd konstrukcióhoz készültek, hogy sok évig strapabíróak legyenek. Általában sokkal nehezebbek és drágábbak, mint a már említett szétszedhető fémkeret, így ennek tudatában kell a beszerzésén gondolkodni. Néha a márkák szeretik a megmunkált fa helyett a farostokból készült ágyakat alkalmazni, amik alapvetően olcsóbbak, kevésbé természetes megjelenésűek, amelyek farostokból és a tetején lévő furnérból állnak. Ennek a párosításnak hála a bútor szerkezete nagyon tartós és biztonságos, amellett, hogy az ágy könnyű lesz, és valamennyi helyiség tisztaságának benyomását tükrözi, amelyben majd elhelyezi. Nem lesz olyan szép, mint a valódi fa, azonban költséget takaríthat meg vele.

További lehetőségek a kárpitozott, szövettel borított ágyak, amelyek az anyagtól függően meglehetősen elavultnak tűnhetnek, de a legpuhább megjelenést biztosítják. Annak ellenére, hogy a legnépszerűbb ágyak közé rangsorolják a lakberendezők a japán stílusú platformágyakat, rengeteg olyan modellt is találhat, amelyek kényelmes fejtámlával és elég tárolóval kaphatóak.

Az ágyak és tartozékaik

A másik dolog, amit szem előtt célszerű tartani, a lécek vagy magának a keretnek a tervezési módja, mert ez általában elárul valamit arról, hogy milyen lesz az ágyunk. A legtöbb esetben a lécek magába a keretbe vannak rögzítve, ami segít mindent zárva tartani, de nyikorgást is okozhat, amikor a lécek a kereten elmozdulnak. Más esetekben a lécek a kijelölt nyílásokba illeszkednek (és nincsenek magához a kerethez rögzítve), vagy egyáltalán nem használnak lécet.

A tökéletes komfortérzethez jól megtervezett szerkezeteknek és a támasztórendszer kiváló összhangja kulcsfontosságú, figyelembe véve a használó testsúlyát az ágyakkal szembeni elvárásait.

Vásárlás előtt nézzen körül alaposan a hazai webshopokban, olvassa el a termékleírásokat és gondolja át, hogy mennyi hely lesz majd a megvásárolni kívánt modell számára. Az ágyak hatalmas kínálata közül nehéz lehet a jót kiválasztania, azonban gondolkodjon hosszabb távon és ami a legfontosabb, kényelmes használatban.