">

Válaszd a minimalizmust az otthonod berendezéséhez

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , ,
A minimalista stílus évtizedek óta jelen van a belsőépítészetben, az otthonok kialakításában, ezalatt egyáltalán nem ment ki a divatból. Azzal, hogy csak a legszükségesebb eszközöket szerezzük be, hatalmas életterek szabadulnak fel az otthonunkban. A minimalista enteriőr előnyeit elemeztük.

A minimalizmus nem negatív kifejezés. Nem azt jelenti, hogy a lakberendezés során csakis a minimumra törekszünk, sokkal inkább a minimumból próbáljuk kihozni a maximumot. Ez a szemlélet a túlzásokba eső, a felesleges tárgyakat halmozó világunkban aktuálisabb, mint valaha.

Csak arról kell lemondani, aminek nem vesszük hasznát

Amikor berendezünk egy otthont, mindig azzal kell kezdenünk, amire valóban szükségünk van. Mi az, amit használunk a mindennapokban, ami praktikus, elengedhetetlen az élethez, az elképzelt életszínvonal fenntartásához. Asztalra, székre például otthonban szükség lesz, ahogyan a szekrények is kellenek a tároláshoz. Nem kell semmiről lemondani, aminek hasznát vesszük, csupán észszerű döntéssel ki kell zárni azokat az eszközöket, bútorokat, amelyek kihasználatlanok.

Ha kevesebb bútort helyezünk el a szobákban, tágasabb lesz az összhatás, életteret nyerünk. Egy túlzsúfolt lakás vagy ház nem otthonos, mert kényelmetlenségeket szül, nem szolgálja az ott élők örömét. Hogy ezt elkerüljük, le kell mondanunk a tárgyakról, amelyek nincsenek kihasználva.

Lélekmelengető a minimalista környezet

Ennek járulékos előnyei is akadnak, például sokkal könnyebb tisztaságot varázsolni egy olyan otthonban, amely minimalista berendezést kapott. A vitrinek és faliszekrények kiválóak arra, hogy elrejtsék az apróbb tárgyakat, a nagyobbakat pedig pillanatok alatt leporolhatjuk, hiszen alig lesz felület, amelyet ápolnunk kell. Minél kevesebb a tárgy, annál kevesebb időt vesz igénybe a rendrakás, a takarítás.

A minimalista megközelítés a lelkünkre is hatással lesz. Ha átlátható, rendezett, tiszta otthon jön létre, abban sokkal könnyebben tud önmagára, az egyéni igényeire figyelni az ember. Egy kacatokkal teli házban mindig akad valami feladat, zavaró tényező, amely elvonja a figyelmet, a minimalizmussal azonban ez elkerülhető – vagy legalábbis minimálisra csökkenthető.

„Jó lesz az még valamire!” Nem, nem lesz jó…

Egy tágas, szellős otthon jobb egyénszinten, de jobb a családnak is. A felhalmozó életmód hosszú távon tarthatatlan, rátelepszik az emberre, amelytől aztán nehéz szabadulni. A tömött fiókok, telepakolt polcok látványa mindig egy újabb feladatot juttat az ember eszébe, nem örömet okoz tehát, hanem bizonytalanságot. A minimalizmusra való törekvés jegyében szelektáljunk, váljunk meg azoktól a dolgoktól, amelyekre nincs szükségünk. Hagyjuk a „jó lesz az még valamire” hozzáállást, főleg akkor, ha az adott tárgy már évek óta semmire nem volt jó. Felejtsük el, lépjünk tovább, induljunk el egy rendezett otthon felé.

A minimalista kialakítás lényege, hogy ne az ember szolgálja az ingatlant, hanem az ingatlan az embert. Az alapján kell berendezni, hogy számunkra a legkényelmesebb legyen. Nincs meg ehhez minden feltétel? Semmi gond! Az online bútor webshopokon keresztül azonnal beszerezhetőek a hiányzó darabok, amelyeknek egy selejtezéssel gyorsan helyet csinálhatunk.