">

Így válasszunk ruhát esküvői vendégként!

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , ,
Itt a május, indul az esküvőszezon. Vannak olyan évek, amikor nem is egy, hanem több alkalommal is meg kell jelennünk hasonló ünnepélyes eseményeken, ilyenkor pedig nem csak a nászajándék kiválasztása okozhat fejtörést, hanem az is, hogy milyen legyen a ruha, amelyet viselünk. Nyilván több szempontot is figyelembe kell venni, például a helyszínt, a várható időjárást, a házasulandó pár kulturális szokásait, és ha szerepel a meghívón, akkor bizony a dress code-ot is. Íratlan szabály, hogy sosem szabad túlöltözni az ifjú párt, viszont megfelelően elegáns, stílusos ruházattal, igényes frizurával és a hölgyek esetében sminkkel illik megtisztelni az alkalmat. Joggal merül fel az a kérdés is, hogy miként tudunk olyan ruhát választani esküvői vendégként, amit utána egyéb alkalmakkor is lehet viselni? Tóth Bori divattervező gyűjtötte össze a legfontosabb tanácsokat.

„A többször használhatóság kedvéért biztos, hogy egy olyan hosszt választanék ruhában, ami inkább a térdalatti, midi vagy maxi hossz, mert ezek eléggé jól variálhatóak egyszerűbb darabokkal is” – mondja Tóth Bori.  – „Egy maxiszoknyát vagy egy maxiruhát egy pólóval vagy egy bőrdzsekivel lehet könnyedebbé tenni, de hogyha magában vesszük fel, akkor is működik. A midiruháknak vagy szoknyáknak azért is jó a használhatósága, mert azt később akár irodai környezetben, vagy egy vacsorához is fel tudjuk venni.”

A fehér színű ruha az általános esküvői etikettben tabu, de a törtfehér már nem ez a kategória, midi változatban akár még az is működhet.

„Túlságosan élénk színt lehet, hogy nem érdemes választani, mert az nagyon megmarad az emberek fejében. A visszafogott, klasszikusabb árnyalatok szebbek és elegánsabbak” – javasolja a divattervező” – „A pasztellszínek nagyon jól mutatnak, a bézses, halványrózsaszín, halványlila árnyalatok is nagyon-nagyon szépek, amiket akár hasonló színű, akár kontrasztos zakóval, bőrdzsekivel, vagy akár saját magában egy sállal, kendővel, jól megválasztott kiegészítővel fel lehet venni. Később ezt a ruhát a kiegészítők variálásával, a naphoz vagy az alkalomhoz való igazításukkal többször, több változatban is viselhetjük.”

Ma már gyakran előfordul az is, hogy egy esküvőn lezserebb, lazább összeállításokban jelennek meg a vendégek. Egy printelt szoknyához egy egyszerű póló is nagyon jól áll egy keresztpántos táskával, vagy egy szép kendővel, akár tornacipővel, vagy fejünkön egy napszemüveggel.

„A szoknya-blúz kombinációt is nagyon ajánlom, mert külön is hordható, de ha passzol az alj és a felső, akkor viszont szuper összeállítást vagy hangulatot kapunk, de külön szoknyaként és külön blúzként is tudjuk egyébként máskor viselni” – ajánlja Tóth Bori. – „Amit viszont kerülnék ezekben az esetekben, a szövetruhákat, és a nagyon „office lookot”, például a kiskosztümöket. Ezek meleg, nyáron nehezen viselhető darabok, nem fogjuk jól érezni magunkat benne. A Hold utcai showroomba betérők gyakran fordulnak hozzám esküvői tippekért: ilyenkor mindig el szoktam mondani, hogyha nagyon nem hétköznapi ruhát választunk, akkor nem biztos, hogy máskor is lesz alkalmunk felvenni.”