">

Irány a Dél-Dunántúl!

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , ,
gabireka_fragolasA vakáció utolsó két hetét és érdemes még élményekben gazdagon eltölteni. És nem, nem kell nagy utazásokra gondolni, hiszen ahogy mindig is hangsúlyozzuk, kis országunkban annyi, de annyi szépség van, amit érdemes sorba venni, és ahogy tudjuk, egy-egy kiruccanás során felkeresni. Szerencsére Magyarországon tényleg nincsenek óriási távolságok, sőt azért csaknem minden irányba akad most már egy-egy szakasz autópálya, vagy éppen Intercity vonat is, így 2-3 órán belül eljuthatunk távolabbi úticélokra is.

Már többször kalandoztunk veletek pecsvarad_01Dél-Dunántúl szépséges tájain, most is erre biztatunk mindenkit. Ismeritek-e például Pécsváradot? A Mecsek legmagasabb pontján fekvő Pécsvárad, hazánk egyik legősibb, gazdag történelmi múltú települése, és nem utolsósorban színvonalas program-sorozat helyszíne a Szent István Napok keretében, melyben a kiállításoktól a népünnepélyig, színházi előadásoktól a néptánc bemutatókig, komoly- és könnyűzenei koncertektől a gyermeknapig válogathatnak az érdeklődők. A Pécsváradi várat, mint bencés monostort, Szent István király alapította. Első apátja, Asztrik hozta el a koronát a keresztény vallást meghonosító államalapítónknak Rómából. A vár legértékesebb része a 11. századi várkápolna, melynek felszentelt altemplomában látható az ország legrégebbi freskója. Képzeljétek el, a várban rendszeresen szerveznek gyerek íjászatot, és az előre bejelentkezőknek a vár úrnője elemózsiás csomagot készít, és az útravaló mellé térképet ad, mellyel másfél órás gyalogtúrával elérhető a Mecsek legmagasabb csúcsa, a Zengő. Kilátójából fenséges a panoráma. Az idei pécsváradi fesztiválnak augusztus 24-én lesz a záróeseménye, és addig is számos szórakoztató családi programot lehet még elcsípni, várvásár, utcabál, népünnepély, színházi előadások, koncertek. Részletes programot itt találtok: www.pecsvarad.info.hu.

SONY DSCHa pedig már Dél-Dunántúlon kalandozunk, nem maradhat ki a bikali Reneszánsz Élménybirtok sem a betervezendő úticélok közül, amely egészen biztosan elvarázsolja a gyerekeket, amint éppen testközelből ismerkedhetnek meg a középkor hangulatával. A bikali Élménybirtok Magyarország egyedülálló interaktív kalandparkja – aki belép a hatalmas fakapun, úgy érezheti magát, mintha egy hollywoodi szuperprodukció forgatásába csöppent volna. A kis középkori lakóházak, műhelyek, vendéglők épületei, a reneszánsz palota és a hatalmas, fából épített lelátó, a középkori jelmezekben tevékenykedő kézműves mesterek, harcedzett lovasok és íjászok, gyakorlott solymászok mind-mind tökéletesen korhűek. Az egész napos programot küzdelmekkel teli, izgalmas lovas előadás, valamint ragadozó madár bemutató színesíti. A “Mátyás, az igazságos” című családi rockmusicalt is egészen biztosan az egész család élvezni fogja.

Már eddig is számtalan látnivaló, kipróbálnivaló akadt a 7,5 hektáros tematikus parkban, ám az elmúlt évek tapasztalatai alapján most megújul az Élménybirtok teljes kínálata: a középkori időutazás, a múltat idéző épületek és birtoklakók új arcukat mutatják meg a vendégseregnek. Gyerekek és felnőttek ősztől még több középkori ismeretet és titkok sajátíthatnak itt el. A bővített program kínálat keretében bemutatásra kerülnek a kor harcművészeti szokásai és eszközei, a különböző kézműves foglalkozások. Rendeznek gasztronómiai és állatos programokat, színházi előadásokat, korhű történelem órákat és ügyességi vetélkedőket. A fiúk és a lányok akár külön-külön programokon is részt vehetnek, így mindenki azzal foglalkozhat, ami hozzá a legközelebb áll.

Megtudhatjuk, hogy vajon milyen aprodkepzo_es_pancelsimi_56_harcászati alakzatokat alkalmaztak őseink, hogyan alakultak ki a lovagrendek, voltak-e egyáltalán reneszánsz-kori felfedezések. Kiderül, hogy milyen étkezési szokások jellemezték őseinket, vannak-e fennmaradt receptek, esetleg használunk-e ma is középkori praktikákat a főzés során. Testközelből tapasztalhatjuk meg, mivel foglalkozik a numizmatika és a heraldika. Rácsodálkozhatunk a középkori orvoslás módszereire. Sok kérdésre találunk választ, új és érdekes témákkal ismerkedhetünk meg.  A tapasztalat útján elsajátított ismeretek, a játékos tanulás során szerzett információk hosszú távon is megmaradnak, nem felejtődnek el egykönnyen! Ha valamikor, most igazán érdemes újra ellátogatni a középkori világot élethűen elénk táró tematikus parkba. Bővebb információ itt: http://elmenybirtok.hu/

Szóval elő a térképet, útikönyvet, naptárt, és tervezzétek be, hogy mikor akad lehetőség ellátogatni kis hazánk e festői tájaira, vajon még most nyáron, vagy majd az őszi szünet idején?

Puszi: Réka és Gabi