">

Kaposvári csalogató

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , ,
gabi reka turkizVannak olyan városok Magyarországon, amelyekre talán méltatlanul kevesebb figyelem esik. Tudjuk, hogy ott vannak, de mégsem esnek bele az osztálykirándulások útvonalába, és a külföldi turistacsoportok is kihagyják őket. De aztán előbb-utóbb eljön az idő, és egy lelkes csapat elkezdi a hírverést, jobbnál jobb programokat szervez, és a város egyszercsak a legkívánatosabb úticélok egyikévé válik. Szó sincs arról, hogy Kaposvár ne lett volna ismert vagy kedvelt, hiszen a farsangi Dorottya-bálok kapcsán is nagyon  népszerű volt, nem is beszélve arról az időszakról, amelynek során a színházrajongók rendszeresen jártak a kaposvári színházba előadásokat nézni. Most pedig néhány éve nyaranta a Kaposfest nevű művészeti fesztivál tartja lázban a várost és szerez évről évre több rajongót ennek az eseménynek.

A Dél–Dunántúl változatos dombvidékén, kaposvar1a zselici lankák és a Kapos folyó között hét dombra települt város történelme a magyar állam létrejöttével egyidős. Kaposvár emberléptékű, élhető, szerethető város: olyan hely, ahol a lakosok jól érzik magukat és ez az érzés átragad a turistákra is. Kaposvár belvárosa igazi békebeli promenád hangulatát árasztja, nagyrészt a 19-20. század fordulóját megelőző és követő időkben épült ki. Az 1911-ben megnyílt Csiky Gergely Színház épülete, a Szivárvány Kultúrpalota, a Kaposvári Tudomány és Technika Háza mind egy-egy gyöngyszeme annak a szecessziós stílusnak, melyet Kaposvár belvárosában közel 300 homlokzat őriz. Aki tavasztól őszig látogat Kaposvárra, a különleges fesztiválok mellett teljes virágpompájában találja a várost. A város hűen őrzi híres szülötte Rippl-Rónai József emlékét kultúrájában, múzeumaiban. A belváros sétálóövezete méltán nyerte el 2010-ben a “Magyarország legszebb fő tere, fő utcája” címet.

kaposvar3Kaposváron a karnevál hagyományos ideje a Dorottya-naphoz kötődik. Ekkor a Karnevál hercege színes forgataggal érkezik a városba, hogy kezdetét vegye a Farsang. Május végén bohém, mediterrán hangulatot idéző művésznegyeddé alakul a kaposvári belváros. A Festők Városa Hangulatfesztivál Kaposvár Rippl-Rónai és Vaszary korát idéző pezsgő életének varázsát idézi. Középkori hagyományok elevenednek meg júniusban, amikor az ország minden részéről érkező lovagrendek bemutatkoznak a Katica Tanyán, a Patcai Várjátékok és Középkori Családi Fesztivál alkalmával. Júliusban a focié a főszerep: közel kétszáz, 9-19 éves korosztályú csapat érkezik a világ minden tájáról a Nemzetközi Ifjúsági Labdarúgó Fesztivál idejére. A horgászat, lovaglás, gasztronómia szerelmesei is megtalálják a kedvükre való programot az év különböző időszakában.

Augusztusban Kaposvár ad otthont kaposvar2hazánk egyik legmagasabb színvonalú zenei rendezvényének a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválnak, ahol világhírű művészek minőségi koncertekkel várják az érdeklődőket. A több, mint 15 000 látogatót vonzó minőségi fesztivál a világszínvonalú klasszikus zenei koncertek mellett minden évben más érdekes programokkal várja a közönséget. 2013-ban a 14 komolyzenei koncert mellett kiállítások, gasztronómiai és filmes események teszik színesebbé a Kaposvárra látogatók élményeit. Idén a teljesség igénye nélkül fellép többek közt Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Alina Ibragimova, Alexander Bouzlov, Knut Erik Sundquist, Jose Gallardo, Nicolas Altsteadt, Feng Ning, Maxim Rysanov, Szakcsi Lakatos Béla, Tunyogi Henriett. A különleges hangulatú Kaposfestet a kiváló művészek és magas színvonal mellett merész műsor összeállítás, közvetlenség és örömzene teszi egyedivé. Részletes program: a www.kaposfest.hu oldalon található.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKaposvár élményfürdője, a Virágfürdő 3.462 négyzetméternyi egybefüggő vízfelületével az ország egyik legnagyobb ilyen létesítménye. Nevét arról kapta, hogy hatalmas élménymedencéje madártávlatból egy virág szirmait formázza. Vize 31 fokos, hűvösebb napokon is kellemes. Van itt vízköpő, gejzír, kamikaze- családi és barlangcsúszda, piranja-kamra, sodrófolyosó és még felsorolni is hosszú lenne mind a 46 elemet, mely a család apraját és nagyját szórakoztatja.
2011 tavaszától megújult formában nyitott újra a gyógyfürdő és uszoda is. A 3,5 milliárd forint értékű fejlesztés eredményeként Európai Uniós támogatással megvalósult fejlesztéssel a kaposvári fürdő országos jelentőségűvé vált. A 14 medencés fürdőkomplexum egyaránt szolgálja a szórakozást, a pihenést, a gyógyulást és a sportot. A felújítással több ezer négyzetméterrel bővült a Kaposvári Uszoda és Gyógyfürdő területe, az eddigi öt mellett kilenc új medence, köztük új termál-, víz alatti gyógytorna-, súlyfürdő- és terápiás-, valamint fedett élménymedence áll a fürdőzők rendelkezésére.

Extra tipp, ami nekünk nagyon tetszett: ha a sétánkat a Fő utcában lévő Tourinform irodában kezdjük, megkapjuk a szükséges útmutatást, kiadványokat, térképet és a magyar vagy idegen nyelvű idegenvezetőnket az elektronikus audio-guideot. Az ajánlott útvonalat ily módon egyénileg, minden turista a saját tempójában járhatja végig gyalog és kerékpárral. Így ismerkedhetünk meg a város nevezetes épületeivel, látnivalóival. A program a turisztikai iroda nyitva tartási ideje alatt bármikor igénybe vehető. Szerintünk nincs több kifogás: a következő családi kirándulás alkalmával irány Kaposvár!

Puszi: Réka és Gabi