">

Itt a Pünkösd!

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , ,
gabireka_piros1Bármilyen furcsa, hogy szinte még csak most festettük a tojásokat, vártuk a nyuszit – talán még emlékeztek, sítalpakon, hiszen hópelyhek  is keringtek még húsvét körül, immár a hetedik hétvégéhez, azaz az ötvenedik naphoz érkezünk el, amelyet onnan tudhatunk bizonyossággal, hogy itt a következő jeles ünnep, a Pünkösd. A magyar kultúrában ezt az ünnepet a tavasszal és a virágokkal kapcsoljuk össze, Flora istennő után a növényvilágot és a virágokat is köszöntjük ilyenkor. A pünkösdi rózsa mellett a jázmin, a rózsa és a bodza is szerepet kap az ünneplésben. Vidéken ilyenkor sokszor már hajnalban a házak kerítésére tűzik a friss virágokat, ami arra is szolgál, nehogy a házakba csapjon a villám. A lányos házaknál pedig zöld ágakat helyeznek ki.
A zöld ágaknak további jelentősége is van. Az ablakokra, ajtó fölé, a szobák falára, vagy a malmokra is zöld ágakat tűznek, ez a hiedelem állítólag megóvja a családot a rontástól, boszorkányságok ellen, a földbe tűzött zöld ág pedig a jégverést és nagyobb károkat űzi el. Ha arra gondolunk, mostanság milyen kiszámíthatatlan az időjárás erre mifelénk, hát akkor valószínűleg nekünk sem árt zöld ágakat tűzni, ahová csak lehet… Persze vannak egyéb hiedelmek is. A betegségeket is elűzhetjük, akár egész évre is távoltarthatjuk őket, ha hajnalban kútvízben mosakodunk. A jó termésért és gazdag aratásért pedig kenyérhéjat szokás égetni, annak hamuját pedig a gabonaföldre kell szórni.
S hogy mit szokás enni Pünkösdkor? Talán mi ezeket a szokásokat ma már nem annyira tartjuk, de hagyományosan Pünkösdkor is szokás bárányt tenni az asztalra. A tojás, mint termékenységi szimbólum, itt is megjelent, érdekes módon ilyenkor inkább a tojásrántotta az, amelyet fogyasztani tanácsos, és valamilyen édes kalács, túrós lepény készítése sem maradhat el az ünnepi hétvégéből.
Hát mi még nem tudjuk, hogy mit sütünk, az viszont biztos, hogy Flora istennő előtt bármikor örömmel tisztelgünk. Így most Pünkösd alkalmából kötünk egy koszorút, azaz ajtódíszt, kopogtatót készítünk, a Plantomime virágszalon és Németh Attila segítségével.

Akár tervezitek, hogy részt vesztek valahol egy játékos Pünkösdi király-választáson, vagy egyéb ünnepi programon, akár nem, egy hasonló tavaszi kompozícióval a lakást és magatokat is egészen biztosan feldobhatjátok. Töltsétek úgy a hétvégét, ahogyan a legjobban szeretnétek, pihenéssel, vagy éppen aktívan, kirándulással, szórakozással!
Puszi: Réka és Gabi