">

Jó anya és sikeres nő – egyszerre?

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , , ,
Este hét. Sorban állsz a kasszánál, és várod, hogy végre a vacsorához valókat lehúzza a kissé borús hangulatban lévő pénztáros. Gyorsan elküldesz még a telefonodról egy e-mailt a kollégádnak a holnapi megbeszélésre, közben a kocsiban szuszogó gyerek lassan ébredezik a rövid sziesztájából. Kezdődik a második felvonás, bekapcsol az anyuka funkció. Ismerős? Nekem ilyen egy „mindennap, mindennapi kihívásokkal”.

Sokszor kérdezik az ismerősök, hogyan bírok a főnököm elvárásainak és a családom igényeinek is megfelelni. Felállítok egy sorrendet a feladatok között, vagy olykor beáldozom az egyiket a másikért? Higgyétek el, nem születtem én sem varázslónak, egyszerűen csak próbálok tudatosan tervezni napról napra, újra és újra. Nekem is fontos a szakmai elismertség, egy-egy projekt sikeres lezárása, ugyanakkor az is, hogy a férjem és gyermekem számíthasson rám.  A munka és a család közti egyensúly folyamatos, állandó megteremtése azonban számomra is csak egy idea. Egy olyan próbatétel, ami csak időszakosan valósítható meg. Nem sikerülhet mindig, csak törekszem arra, hogy minél kevesebb alkalommal és minél rövidebb ideig szorítsa háttérbe egyik a másikat.

Mother with child

Mother with child

Mégis hogyan lehetséges ez? Az elején nem volt könnyű. Nagyon nem. Már a várandóság idején előre kellett gondolkodnom, hogy mit is szeretnék kezdeni magammal és a jövőmmel. Mert életem legnagyobb kihívása, hogy egy csöppséget felneveljek, de már akkor is tudtam, hogy nem akarok megszűnni, létezni, mint nő. Talán sokan elítélnek azért, hogy mindig is fontos volt számomra, hogy a szakmámban is építsem azt az utat, amin elindultam. Kellene azért lelkiismeret-furdalást éreznem, mert nem csak szülőként, de nőként is bizonyítani akarok? – A párom az elejétől kezdve biztatott, hogy ne foglalkozzak a sztereotípiákkal, igenis valósítsam meg magam.

Elkezdtem ezért készülni az előttem álló időszakra, feltérképezni a lehetőségeimet: utánanéztem a GYES-és GYED témának, összeírtam magamnak az eddigi tapasztalataimat, és végiggondoltam, hogyan képezhetem magam az otthon töltött időszak alatt. Egyeztettem a főnökömmel, hogy milyen perspektíváim vannak a cégnél, lehetséges-e alternatív munkavégzés. Majd az információkat összegezve a családdal mérföldköveket állítottam fel az elkövetkezendő időre. És hogy mennyire vált be? Nem hazudok: baromi nehéz volt az elején. Volt, hogy a gyerekkel együtt sírtam, vagy feldúltan dobtam az interjúvázlatot a sarokba. A hullámvölgyeket azonban mindig mosolyok és sikerek követték. Soha egy pillanatra nem kívántam azt, hogy bárcsak feladtam volna a karrierem, a munkám vagy ne vállaltam volna az anyaszerepet. Az önmegvalósításhoz mindegyikre szükségem van.

Ha benned még kétségek munkálkodnak, akkor ne félj megállni egy percre. Tájékozódj, gondold végig, hogy mit is szeretnél, és ha kell, merj segítséget kérni. Ehhez ajánlanék figyelmetekbe egy hasznos fórumot. Május 21-én kifejezetten egy nőknek szóló programot szerveznek a Millenárison. A Női Karriernapon személyes tanácsokat kaphatsz GYES, GYED vagy éppen work-life balance témában, sőt megoszthatod véleményed és félelmeid a „Gyerek után karrier, karrier után gyerek?” című meetup keretében más, hasonló cipőben járó nővel is. Ha pedig szakértői tippeket hallgatnál meg, ott lesz Jakupcsek Gabriella és dr. Almási Kitti pszichológus is. A rendezvény ingyenes, csak regisztrálnod kell a részvételhez.

JNK_600x200px