">

Egy sikeres anya kézikönyve
Szuper cím, nem igaz? Lássuk be, az anyaság valahol mindannyiunknak arról szól, hogy szeretnénk magunkénak tudni egy ilyen kötetet. Tele hasznos és fontos gondolatokkal, jó tanácsokkal, mert nekünk varázsütésre sikerül minden. Minden, ami gyerekneveléssel, családi élettel kapcsolatos. Természetesen senki sem akadályoz meg bennünket, hogy nekünk is legyen saját belső használatra, vagy akár másokkal való tapasztalatcserére, megosztásra egy ilyen tudásanyagunk, de ha mégsem érezzük mindig úgy, hogy a helyzet magaslatán állnánk, akkor szerencsére találunk ilyen könyvet már, amelyet gyorstalpalóként elolvashatunk. 

A könyv szerzőjét, Nagy Erikát nemrégiben már bemutattuk nektek, amikor is a Tantaki Oktatóprogramokról írtunk. Erika és programozó csapata igyekszik a tanulás játékos oldalát is megmutatni a kisebb és nagyobb gyerekeknek, úgyhogy nem véletlen, hogy a könyv második felében a tanulásról is sok szó esik. De mivel Erika maga is gyakorló édesanya, így a könyv a gyereknevelés lélektanával kezdődik. Nagyon közvetlenül, érthető és baráti stílusban beszél sok mindenről, olyan dolgokról, amelyeket persze jó esetben magunk is tudunk, de mégis jól esik, hogy így összegyűjtve olvashatunk róla. Például arról, hogy a gyermekünkkel való kapcsolatban az őszinteség, a bizalom és a megértés mennyire fontos. Ahogy az is, hogy a gyermek biztonságban érezze magát, mi pedig bármikor képesek legyünk felvenni a gyerek nézőpontját is, és elfogadjuk azt, hogy lehet, hogy valami neki nem akkor és nem úgy jó, ahogy mi azt elképzeltük. Elengedhetetlen a következetesség, és az, hogy legyenek szabályok az életünkben, amelyektől persze el-el lehet térni, de ha nem szabunk kereteket, lehetetlenné válnak a mindennapok. Tudjunk dicsérni és szükség szerint intelmeket osztani is. Legyünk tisztában azzal, hogy a gyerekünk számára mi vagyunk a fő minta, tehát viselkedésünket mindig viszont fogjuk látni a gyerek viselkedésében. Engedjük meg a gyereknek, hogy segítsen nekünk már pici korától kezdve, így sokkal könnyebben neveljük önállóságra. 

Az érzékletesen, egyszerűen leírt példák közül két fejezetet ragadnánk ki, amely szerintünk sok olvasó anyukánál “betalál”. Valószínűleg sokan használjuk túl gyakran a “nem szabad, ne csináld, nem lehet” és hasonló kifejezéseket. Jól gondoljuk? Na, ez az ami nem szerencsés. Mert ezzel főként azt érjük el, hogy a gyerek folyton harcolni akar, mert egy gátló tényezőnek tart bennünket. Ilyenkor a gyerekek szinte kényszert éreznek, hogy visszabeszéljenek, neadjisten verekedjenek, vagy egyéb nemkívánatos dolgokat tegyenek. És persze ilyenkor könnyedén indul el a lavina, hiszen a szülő visszavág, büntet, megtorol. Ne tegyük! Ehelyett inkább próbáljunk meg kommunikálni a gyerekkel, figyelmet elterelni, és a tiltás inkább a dolgok megbeszélése felé kanyarodjon. Sokkal együttműködőbb lesz ezáltal a csemeténk, meglátjátok! 

A másik, valószínűleg sokaknak borzongatóan ismerős dolog a kiabálás. Bizony, a mai feszült világban sokaknál könnyen elszakad a cérna. Erika felsorolja a könyvben az okokat, hogy miért is ne tegyük. 

  1. Mert a kiabálás azt tanítja a gyereknek, kiabáljon vissza!
  2. Mert azt tanulja meg, hogy csak így lehet megoldani a problémákat.
  3. Mert nem fog komolyan venni később, ha nem emeled meg a hangod
  4. Mert megöli az esélyét a beszélgetésnek.
  5. Mert nem működik akkor, amikor igazán kellene. Például amikor a gyerek kifut az úttestre.
  6. Leginkább pedig azért, mert nyugodtan, szeretetben kell, hogy teljenek a mindennapok. 

A kötet második felében Erika arról ír, amihez szakmája okán leginkább ért: a tanuláshoz. Nagyon-nagyon sok hasznos tanácsot ad a kisgyermekes szülőknek ahhoz, hogy miként kezdjék el a tanulást megszerettetni az iskolakezdőkkel, és a kamaszok szülei is remek tippeket, kézzelfogható gyakorlati tanácsokat kapnak a könyvben. Szó esik a táplálkozás és az esti mese fontosságáról is, és nagyon sok konkrét tanulási tippet is olvashatunk. Erről a témáról hamarosan írunk nektek még egy összefoglalót, de addig is azt javasoljuk, hogy aki úgy érzi, ráférne egy kis tréning, olvassa el Erika könyvét, amely megrendelhető itt: http://vasarlas.tantaki.hu/Nagy-Erika-Egy-sikeres-anya-kezikonyve