">

Jön a Mikulás!

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , ,




pirosJön bizony. Már közeleg is, nemsokára itt is van. Már napok óta óriási készültségben vagyunk otthon is, számoljuk a napokat, és persze keressük a megfelelő kiscsizmát, amibe a legtöbb ajándék elfér. Sok vita van erről, hogy kinél mikor érkezik a Mikulás. Már hogy az az igazi, amelyik 5-én éjszaka megérkezik (sietős családoknál már 5-én koraeste, ahol már nem bírják a gyerekek a várakozást), vagy csak 6-án este. Mivel mi abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nem csak a saját gyerekeinknél segítjük a Mikulást, hanem a koncertjeink alkalmával még sokszor, sok helyen, így mi azt tudjuk mondani, hogy igazából mindegy. Ebben az időszakban, amikor csak jön a Nagyszakállú, mosolyt és jókedvet, örömöt, na és persze ajándékot hoz. Jöjjön akár 5-én, akár 6-án, vagy az elkésett Mikik még érkezhetnek 7-én is…

A Mikulás mindenhol megérkezik a világban, csak nem egyformán. Bizonyos országokban jön a mi szokásainkhoz hasonlóan már ilyenkor, Miklós-napon, vagy annak előestéjén, de a legtöbb helyen december tényleg a nagy várakozás jegyében telik még. Szóval azt kell mondjuk, szerencsések vagyunk mi, és a mi gyerekeink, hogy dupla ünneplés jut decemberre. Mert a legtöbb országban bizony december 25-ig, Karácsony másnapjáig kell várni a Mikulás érkezésére. Aki érkezhet a kéményen keresztül, az ablakon bemászva, rénszarvasok vagy kenguruk húzta szánon, a lényeg, hogy jöjjön. Van, ahol rétessel és sörrel várják, van ahol sütivel és tejjel, és van ahol zabkásával. És van, ahol fürdőruhában… Ausztráliában és Új-Zélandon például a karácsonyi lakoma után (ami hideg sonka és jégbe hűtött sör – brrr, ezt itt a mínuszokban elképzelni is nehéz), szóval utána lemennek a tengerpartra strandolni vagy krikettezni. Végül is jópofa, de szerintünk azért a Mikulás hidegben és még inkább hópelyhekkel az igazi. Na, Oroszországban ebben nincs hiány, igaz, ott csak január 6-án érkezik meg Fagyapó a Hótündérek kíséretében.

ausztral es orosz

Elgondolkodtunk azon, hogy vajon miként változik a Mikulás. Vajon a kedves, aranyos ajándékosztó bácsi hogyan dolgozza fel a kívánságokat? Régen egészen biztosan leveleket olvasott, borítékokat bontogatott. De ma? Amikor már a hatévesek is tableteznek, és ahogy megtanulnak írni, már nem kerül a kezükbe levélpapír? Vajon olvas e-mailt a Mikulás? Egészen biztosan igen :-) Mi így képzeljük!

hogy olvas a mikulas

Na jó. Tehát a laptopot már biztonsággal használja a Mikulás. De vajon megtanult már vezetni is? Jogosítványa is lett? Vagy semmi pénzért nem cserélné le a hűséges rénszarvasokat? Apropó, Ausztráliában ahol kenguruk húzzák a szánját, vajon megvan Rudolf pirosorrú kenguru-alteregója is? Hát ezt jó lenne kideríteni! Szerintünk egyébként, ha a Mikulás átszáll a hagyományos szánról, egészen biztosan csak valami belevaló mai járgányt választhat. Például egy Segway-t. Tudjátok, ez a kormányos, két keréken guruló szerkentyű, lehet néha látni az utcákon. Mondjuk arra is kívánkozik legalább két jelzésértékű rénszarvasfej. Hát jó hogy :-)

kozlekedo mikulas

Szóval a lényeg, hogy akárhogyan is, de a Mikulás mindent tud, elolvas, aztán megérkezik, bármilyen ruhát is hordanak éppen azon az égtájon. Nálunk ma estétől holnap estig kopogtathat bármikor, és végül is ez azzal is magyarázható, hogy sok helyre kell eljutnia, nem érhet oda mindenhová egyszerre.

Mi is készülődünk, hiszen a következő napokban sok élmény vár ránk, igazából hivatalosan mi adunk élményt a koncertjeinkkel a gyerekeknek, de ez azért nekünk is nagyon jó ám! Engedjétek meg, hogy két dologra felhívjuk figyelmeteket itt is, hiszen mi magunk is igyekszünk segíteni azoknak, akiknek enélkül talán szerényebb lenne az ünnep. Gabi új lemeze egy szupermarket-hálózatban kapható már, és a teljes bevétel a Mikulásgyárat támogatja, hogy minél több gyermeknek legyen szép a karácsonya. Keressétek ezt az albumot!

makosgubas

És természetesen Réka “puttonyában”is akad hasonló meglepetés. Az SOS gyermekfalu kis lakóit idén különös módon lehet támogatni. Ki-ki, aki segíteni szeretne, kitalálhat egy-egy eseményt, amelynek létrehozásához kell csatlakozni felajánlással, apró adománnyal. Réka  december 15-én a budapesti Eleven Centerben ad karácsonyi koncertet, segítsetek, hogy a gyűjtésre felajánlott összeg összegyűljön addigra, hiszen ez is nagyszerű, nemes célt szolgál. Keressétek  fel a kezdeményezés honlapját!

reka elevenpark

Szóval, kedves Mikulás-segédek, érkezzen hát a várva várt jótevő! Izgalmas készülődést, kevés lelepleződést és nagyon sok mosolyt kívánunk nektek mára és holnapra!

Puszi: Réka és Gabi