">

Régi-új kedvenc: diafilm

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , ,
Rövidülnek a nappalok, hamarabb lesz sötét. Hűvös van, nemsokára hideg is lesz, és lőttek a szabadtéren áttombolt délutánoknak. Persze, levegőre azért kell menni, de a játszótérről most már korábban megyünk haza, akárhonnan nézzük, ez már nem ugyanaz…  Ilyenkor jön a fejtörés, hogy vajon mivel kötjük még le csemetéink végtelennek tűnő energiáit, ha nem szeretnénk, hogy szétszedjék a lakást. A hidegebb évszakokban persze éppen ez a jó, hogy a bezártság, a közösen eltöltött órák, kieszelt programok sokkal meghittebb, kedvesebb hangulatot ajándékoznak nekünk.

Együtt olvasni, társasjátékozni, kézműveskedni egyaránt csudajó, de akár még a konyhában is remek mókákat találhatunk ki gyerekeinknek. És akkor még ott van az aranytartalék! Emlékeztek a jó öreg diavetítőre? Hány otthon töltött vasárnap délutánt, megfázva takaró alatt kuporgós napot segített megmenteni ez már a mi gyerekkorunkban is? A szüleink lelkesen tekerték a régi típusú diavetítőt, és velünk együtt mondták el százkilencvenkettedik alkalommal is az Öreg néne őzikéjét. Mazsola és Tádé kalandjai, Róka Rudi a cirkuszban, A három kismalac és a farkas, Hamupipőke és még mennyi-mennyi diakockákba zárt kedves emlék, amelyet mi, még a DVD-játszó és Internet nélkül töltött gyerekkorunkban megszerettünk.

Képzeljétek el, a diafilmgyártásnak Magyarországon 55 évre visszatekintő hagyománya van, azóta készülnek szalagos diafilmek, melyek tulajdonképpen kultúránk apró gyöngyszemei. Hiszen feldolgozásra kerültek a magyar és világirodalom legszebb klasszikus meséi, számtalan népmese és mitológiai történet, ifjúsági regényadaptációk, neves grafikusművészek illusztrációval. Ez a képanyag olyan gazdag, hogy a régi rajzok a Nemzeti Kincs részeit képezik. Vannak egyébként idegen nyelvű mesék is a kínálatban, amely ma is rendkívül gazdag, több mint 250 cím található meg a www.diafilm.hu oldalon.

Na jó, de hát adódik a kérdés, hol a régi vetítőgép? Ha szerencsénk van, és nagyon rendes anyukánk, akkor eltette nekünk egy dobozba a filmekkel együtt, és ha még nagyobb szerencsénk van, működik is. Ha kevésbé vagyunk mázlisták, akkor ma is beszerezhetünk egészen futurisztikus külsejű diavetítőt, és akkor már semmi akadálya nincs annak, hogy körülnézzünk a filmek között is. Természetesen megtalálhatóak ma is a „szülők kedvencei” filmek, az egykori híres tévés mesék, és kategóriánként böngészhetünk a húsvéti, karácsonyi filmek között is. Ami újdonság, mert persze a korral haladni kell, az, hogy akad már 3D-s film is a kínálatban, szóval klasszikus és új dolgok egyaránt levadászhatóak  ebben a webshopban. Mivel nemsokára amúgy is jön az ajándékozás mindig fejtörést okozó ideje, ezt a tippet is jó megjegyezni: diavetítő és diafilm szuper ajándék lehet ott, ahol még vagy már nincsen :-)

Úgyhogy diafilmnézésre (és pici nosztalgiára) fel!

Puszi: Réka és Gabi