">

10 kedvenc karácsonyi dal

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , ,
gabireka_feherfeketeEljött hát az ünnep, amit annyira vártunk. Amire tulajdonképpen hetek óta annyira készülünk. Sokan vagyunk úgy vele, hogy ahhoz, hogy igazán elkezdjünk karácsonyi hangulatba kerülni, el kell kezdenünk karácsonyi zenéket hallgatni. Igazából van olyan ismerős, aki már októberben elkezdi, annyira imádja ezeknek a daloknak a hangulatát. Ha mi talán ennyire nem is esünk túlzásokba, azért kétségtelen, hogy van néhány különleges karácsonyi dal, amit nagyon szeretünk. Amikor ezeket hallgatjuk, érdekes módon mindig ünnepi lesz a hangulatunk egy pillanat alatt. Most, hogy túl vagyunk a szentestén, az ajándékozáson, az első nagy lakomákon, egy picit megint figyelhetünk magunkra és kiélvezhetjük ezeknek a dallamoknak a varázslatát. Ha például tudtok ma-holnap arra időt szakítani, hogy olvastok egy jó könyvet és bekuporodtok a takaró alá egy finom kakaóval a kezetekben, akkor indítsátok el ezeket a videókat is közben! Garantáljuk, hogy csodás lesz az ünnep!

Christina Aguilera – Chestnusts Roasting Over An Open Fire

Ez a dal az angolszász karácsonyok egyik legklasszikusabbja. Még 1946-ban írták, a leghíresebb feldolgozás Nat King Cole nevéhez fűződik, de mi most Christina Aguilera változatát mutatjuk.

Annie Lennox – God Rest Ye Merry Gentlemen

Egy tradicionális angol karácsonyi dalról van szó, amit először 1833-ban jelentettek meg először, szerzője ismeretlen, eredete pedig még régebbre vezethető vissza, valószínűleg a 18. század közepén énekelték először.

Faith Hill – Christmas, Why Can’t I Find You

A dalt a Grincs című film betétdalaként hallhattuk először. James Horner, Will Jenning és Maria Carey jegyzik mint szerzők. A filmben Taylor Momsen énekelte a dalt először, egy hosszabb változatát azonban Faith Hill előadásában hallhattuk. Eredetileg Mariah Carey énekelte volna a dalt, de exférjével, Tommy Mottolával való jogi kérdések tisztázatlansága miatt végül Faith Hill kapta meg a lehetőségét annak, hogy az azóta híressé vált melódiát előadja.

Jane Monheit – This Christmas

Gondolnátok, hogy ezt a dalt csak 1970-ben írták? Annyira sok feldolgozást élt meg azóta, hogy nem csoda, ha egy korábbi időpontra saccoltátok volna a születését. Donny Hathaway jegyzi, aki akkoriban az egyik legmenőbb R&B előadónak és dalszerzőnek számított. Valószínűleg ez az egyik legtöbb feldolgozást megélt karácsonyi dal. Gloria Estefan és Diana Ross, Ashanti, Destiny’s Child, Aretha Franklin, Chris Brown, Harry Connick Jr, a Boyz II Men, Dru Hill, Christina Aguilera és még hosszan sorolhatnánk ki mindenki készítette el saját verzióját. Mi most Jane Monheitet választottuk nektek.

Rod Stewart – Have Yourself a Merry Little Christmas

Ez természetesen egy kihagyhatatlan dal volt válogatásunkban. Először Judy Garland énekelte 1944-ben a Találkozunk St. Louisban című filmben. Később Frank Sinatra is elénekelte, egy kicsit módosított szöveggel, mely ismertebb lett az eredeti változatnál is. Az Amerikai Dalszerzők Társasága szerint ez a harmadik leggyakrabban feldolgozott karácsonyi melódia.

Zooey Deschanel és Joe Gordon Lewitt – What Are You Doing New Years Eve?

Két fiatal amerikai színész, akik nem állottak egy cuki karácsonyi dalban bohóckodni és megmutatni, hogy éneklésben sem utolsók. Két évvel ezelőtt került fel a feldolgozás a YouTube-ra, azóta rekord számban, több mint 13 millióan nézték meg. A dalt egyébként Frank Loesser írta 1947-ben.

Joe Gordon Lewitt és Lady Gaga – Baby It’s Cold Outside

Joe Gordon Lewitt szereti a karácsonyi melódiákat, és Lady Gagával is elmélázott egy picit, hogy mennyire hideg kint az idő. A dalt ismét Frank Loesser jegyzi, és 1944-ben mutatták be. A szerző feleségével, Lynn Garlanddal énekelte el először.

Jamie Cullum – Let It Snow!

A dalt 1945-ben, rekkenő hőségben Hollywoodban írta Sammy Cahn és Jule Styne. Először Vaughn Monroe énekelte fel lemezre, mely rögtön slágerré vált, s a következő évben a Billboard listáján elérte az első helyet. Minden idők egyik legnagyobb eladást magának tudó dala.

Michael Bublé – Santa Claus Is Coming To Town

A kortárs swing koronázatlan királya, akinek karácsonyi albumát nem tudjuk megunni. A kanadai énekes, Michael Bublé a leghagyományosabb dalokon is tudott egyet csavarni, így az eredetileg 1934-ben íródott dal ismét kulcsszereplője a karácsonyi válogatásoknak. John Frederick Coots és Haven Gillespie dalát ahogy először előadták, azonnal sláger lett belőle. Már másnap 100.000 példányt rendeltek a lemezből, a novemberi megjelenéstől karácsonyig tartó időszakban pedig összesen 400.000 példányban adták el. És ne felejtsük el, csak 1934-et írunk!

Mariah Carey és Justin Bieber – All I Want For Christmas Is You

Nem tehetünk róla… Ez a kedvenc! Talán mert minden évben megnézzük az Igazából szerelem című filmet, vagy mert a karácsony bármennyire is megható ünnep, azért jó, ha egy kicsit bulizós is… Nem is tudjuk. A lényeg, hogy Mariah Carey is csodálatos, de Justin Bieberrel kiegészülve meg tényleg ők maguk az amerikai álom. All I Want for Christmas is You… :-)

Reméljük, ezekkel a dallamokkal és a hozzájuk tartozó kis sztorikkal is okoztunk ma néhány önfeledt percet. Élvezzétek az ünnepet, legyen nagyon szép a karácsonyotok!
Puszi: Réka és Gabi