">

5 kedvenc film

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , ,
rekapirosNem vagyok egy filmmániás. Soha nem is voltam, két gyerek mellett pedig pláne nem lehetek. Moziba csak szökőévben jutok el. Ha nagy ritkán mégis, akkor nyilván gyerekfilmet vagyok kénytelen nézni. Legutóbb például Cegléden mentünk el a gyerekekkel hármasban, a Hupikék törpikékre, 3D-ben. Elég mókás volt. A ceglédi mozi ugyanis pont ugyanúgy néz ki, mint amikor én voltam akkora, mint most a gyerekeim. Igazi retro élmény volt, egy kis high-tech-hel megbolondítva. Érdekes, hogy mennyi emlék maradt meg, amik csak akkor éledtek újra, ahogy beléptem az ódon kis moziba. Anyukámhoz bújva bőgtem itt a Vuk végén. Vagy az E.T-n. Attól először borzongtam, aztán persze jöttek a könnyek is. Kicsit nagyobbacska lehettem már, amikor a King-konggal sokkoltam magam. Majd jött a Csók anyu. Na az is egy jő kis bőgős film. Ott már anyukám is velem tartott az elérzékenyülésben. Aztán felrémlik a Cocktail című film Tom Cruise-zal a főszerepben. Ide már az osztálytársaimmal mentem, meg az első szerelmemmel. Aztán az egyik legmélyebb élmény a Schindler listája. Közösen néztük az iskolával, egy holokauszt emlékműsor után. Rettenetesen megviselt. Arra is emlékszem, amikor a tv-ben először láttam a Grease-t. Egyszerűen imádtam. Ahogy a Bokszoló is kitörölhetetlen élmény maradt. Most, hogy így belegondolok, nyilván rengeteg filmet láttam a harmincakárhány év alatt és elképzelni sem tudom, popcorn mozihogy mitől marad meg jónéhány ilyen intenzív emlékként, és miért merül rengeteg a feledés homályába? Biztosan nem csak attól függ, hogy annyira jó volt-e a film vagy sem. Talán sok múlik az élethelyzeten, azon, hogy kivel látom. Nem tudom. éppen ezért nagyon nehéz öt olyan filmet kiválasztani, kiemelni a kedvenceim közül. Várjunk csak! Igazából nincsenek is kedvenceim. Nagyon kevés olyan film van, amit sokszor megnéztem. (A gyerekek által kényszerűen, hatszázszor megnézett meséket leszámítva persze.) Akkor legyen ez a kiválasztás alapja.

Íme azok a filmek, amiket akárhányszor képes vagyok megnézni. (Figyelem!Lehet, hogy meglepő lesz, mert leginkább ízig-vérig könnyed és szórakoztató filmek kerülnek ebbe a halmazba. Bocs.)

1. Micsoda nő!

Egyszerűen imádom. Igazi mese nagylányoknak. nem túl giccses, és fogalmam sincs, mi a titka. Tudom, hogy sokan pont így vannak vele, mint én. Julia Roberts pedig imádni való benne

2. Mary Poppins

Ezt a gyerekeimmel fedeztem fel újra. Egyszerűen ez az egyetlen gyerekmozi, amit képes vagyok megnézni újra meg újra. és élvezem is

3. Életrevalók

Ez új szerzemény. A barátnőm ajánlotta és teljesen rákattantam. Szellemes, ugyanakkor megrázó.

4. Az örömapa

Roni barátnőmmel egy időben együtt laktunk zuglói kis lakásában. Minden este megnéztük. Erre aludtunk el. Nem tudom miért, mitől, de tényleg nap, mint nap betettük. Videokazettán.

5. Elfújta a szél

Egy nagy klasszikus. Szeretem és kész. talán, mert ez volt az első igazi olvasásélményem.

top5

Ez lett hát a Top5, „a filmek, amit sokszor láttam” kategóriában. Ki tudja, hátha szép emlékeket sikerült felidéznem. Vagy kedvet kaptatok egy jó kis filmes estéhez.

Puszi: Réka