">

Kéksajtos-almás zellersaláta

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , ,
Ilyenkor, a tavasz után ácsingózva, már nagyon áhítja szervezetünk a friss zöldeket. Nincs könnyű dolgunk, mert a kemény tél miatt eléggé elszaladt árakkal lehet találkozni a piacokon is. De azért érdemes résen lenni, és esetleg felfedezni, kipróbálni olyat is, amit máskor nem tennétek. Néhány tápanyagokban fogást pedig mindenképpen érdemes beiktatni a család étrendjébe, pláne úgy, hogy sikere is legyen, és visszatérő kívánság legyen a későbbiekben is.

A szárzeller egy nagyszerű dolog, szerencsére mostanában ez is egyre több zöldségesnél és szupermarketben ott zöldellik már a pulton. Nevezik más néven angol zellernek, halványító zellernek is, a lényeg, hogy nagyon is érdemes megbarátkozni ezzel a zöldséggel, hiszen magas víz- és rosttartalma miatt kalóriatartalma igen alacsony (100 grammban mindössze 14 kcal található). Viszont gazdag magnézium-, kálcium-, kálium- és nátriumforrás, és mindezen tulajdonságai miatt fiatalító, kedélyjavító és fájdalomcsillapító hatása is van. Emellett méregtelenít, tisztít, salaktalanít és az idegrendszerre is jó hatással van. Tökéletes salátaalap, felkarikázva, illetve a karikákat még felezve érdemes használni, hogy kényelmes falatokat kapjunk. Nagyon jól párosítható gyümölcsökkel, és sajtokkal, mi is egy ilyen variációt ajánlunk most.

Hozzávalók:

  • 3-4 szál szárzeller
  • 2 nagyobb alma
  • 100 g kéksajt (márványsajt, gorgonzola)
  • 100 g keménysajt (füstölt, gouda, cheddar)
  • pici citromlé

A szárzellerek végét levágjuk, a zöld „nyeleket” hosszában félbevágjuk, majd felkarikázzuk, hogy kis félköröket kapjunk. Az almát megmossuk, negyedeljük, kivágjuk a magházát, de ne hámozzuk meg, hanem héjastól vágjuk apró kockákra. Pici citromlével locsoljuk meg, hogy ne barnuljon meg. A sajtokat szintén felkockázzuk. Egy tálban összekeverjük. Tálalásnál még pirított diót, mogyorót, mandulát vagy fenyőmagot szórhatunk rá. Üde, finom fogás. Próbáljátok ki!