">

Képkeretből tálca

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , ,
gabirekafuggonyosVan az úgy néha, hogy az ember lánya meggondolatlanul vásárol. Mert akkor, abban a pillanatban jó ötletnek tűnik. Nem is drága, és jó lesz még valamire. Nem lehet otthagyni. Aztán egy ideig hánykolódik szerencsétlen, feleslegesen megvásárolt tárgy a szekrényben, míg csak eljön egy tavaszi rendrakás, tértisztítás, nagytakarítás (ld. idevágó szerdai írásunkat :-), és előbukkan valami a szekrényből, amivel nem tudunk mit kezdeni. Ki tudja már, milyen megfontolásból került a kosárba az Ikeában anno egy spenótzöld méretes képkeret. Ja, már megvan, biztosan akciós volt… Ez a szín, ez a méret viszont sehogy se találta meg a helyét a falon, így most, hogy újra szembejött, valahogy adta magát az ötlet: készítsünk belőle tálcát! Az ötlet nem a sajátunk, láttuk egy külföldi blogon egyszer, és most ez a megoldás elég jónak tűnt a képkeret felhasználásához.

Kell hozzá:kellekek

  • 1 db méretes képkeret 
  • 2 db szekrényfogantyú
  • 1 méretes színes textildarab
  • pillanatragasztó
  • olló

A képkeretet szétszereljük, és a benne lévő kartonlap és az üveg (vagy műanyag) lap közé simítjuk a kiválasztott textíliát. Mivel már említettük, hogy itt egy speciális zölddel állunk szemben, ehhez próbáltunk valamit választani. Volt eperke-mintás, pöttyös, de végül egy rusztikusabb szövésű, kockás vadiúj konyharuhára esett a választás. Ezt eligazítjuk, hogy a minta szépen essen rá, és rázárjuk a képkeretet. A felesleges részt ollóval egyszerűen levágjuk. Egy korábbi konyhaszekrény átalakítási tervnek köszönhetően akadt otthon két bontatlan fogantyú is. Ezeket lehetett volna csavarozni is, ha egy kis kézifúróval kialakítjuk a lyukak helyét, de jelen esetben az erős pillanatragasztó volt a jobb megoldás, ennek segítségével fixen a helyükre lehetett illeszteni a tálca füleket. Persze nem árt kimérni, hogy hová kerüljön pontosan, ne higgyünk mindig a szemmértékünknek. És már készen is lett a képkeretből varázsolt tálca, lehet kávézni, sütizni, reggelizni rajta!

Az ötlet tehát működik, és szabadon variálható. Ha natúr fából találtok kallódó képkeretet, akkor tetszés szerint lehet bármilyen színre befesteni, matricázni, mintázni és akár a gyerekek örömére is szolgálhat egy vidám kis reggelizőtálca. Fogantyúja válogatja a hangulatot is, az alapként használt textíliák, csipkék variációja pedig szintén végtelen számú. Fabrikálásra fel!

Puszi: Réka és Gabi