">

Legyen műanyagablak szellőzőnk!

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , ,
A fa ablakok szépek és ódon hatást keltenek, de nem igazán szigetelik jól a lakásokat, pénzkidobás már a használatuk. Ezért jött divatba a műanyag ablak, azonban furcsamód a tökéletes szigetelés is okozhat olykor problémákat. Itt jön a képbe a műanyag ablak szellőző.

Ha jó lakást fogtunk ki, melynek a szigetelése is rendben van, nem szívesen nyitjuk ki az ablakokat se télen, se nyáron. Ez azonban akár veszélyes is lehet ránk és családtagjainkra nézve, cikkünkben megmutatjuk, miért. A VEKA műanyag ablakok szellőzője ezért is praktikus megoldás.

Létezik, hogy a műanyag ablak hátrányokkal bírjon?

 A modern, műanyag ablakok tökéletesen szigetelnek, bent tartják a meleget, kint tartják a hideget (és fordítva), valamint a zajokat, tehát jobban végzik a dolgukat, mint fából készült társaik. Köztudott, hogy sokat spórolhatunk a műanyag nyílászárókra való cserével, mert többé nem az utcát fűtjük, azonban a szigetelésnek furcsamód megvannak a hátrányai is.

Mik ezek? Párásodás, ebből fakadó penészedés vagy ami veszélyesebb, szénmonoxid felhalmozódás is jelentkezhet, ha nem cserélődik megfelelően a szoba levegője, oxigénszintje. Összességében az otthon lakóinak egészségét őrizzük meg azzal, ha műanyag ablak szellőzőt telepítünk.

 Mi az a műanyag ablak szellőző?

 Sok terméknek alapvető része a szellőző, mely az ablak tetején helyezkedik el. Ez egy olyan, gyárilag kialakított rés, mely lehetővé teszi a levegő mozgását, de a hőmérséklet nem változik a belső térben. A nedvességcseppek kijutnak rajta, viszont bentre nem kerül csapadék. Ugyanilyen logika mentén a füst, szénmonoxid képes rajta távozni, de a kinti kipufogógázok és egyéb melléktermékek távol maradnak.

 Mire jó az ablak szellőző?

  • A szellőzővel ellátott helyiségekben a páratartalom és a páralecsapódás esélye csökken, így nem penészednek be a falak. A penészgomba főleg a nedvesebb helyiségekben, például konyhában és a fürdőszobában hajlamos megjelenni és elszaporodni, és még ha egyébként tiszta is a lakás, egy párás környezetben hamarabb penészedik a kenyér, a zöldség. A penész nemcsak esztétikailag problémás, hanem megbetegítheti a lakókat.
  • Biztonsági okokból is érdemes felszereltetni, mert a nyílt égésterű gázkészülékek, meghibásodása esetén úgynevezett tökéletlen égés következik be, ami szénmonoxid felszabadulásával járhat. A szénmonoxid egy színtelen, szagtalan gáz, mely a szervezetbe kerülve akár végzetes is lehet.
  • A téli szezonban pénzkidobás lenne szélesre tárni az ablakokat szellőztetés céljából, az ablakszellőzők megoldják enélkül is a levegő keringetését. Így nem szökik ki a meleg bentről, közben pedig a városi szmogos levegő nem jut be az otthonunkba, de mégis oxigéndús lesz bent a tér.
  • Tavasszal és nyáron pedig az allergiával, asztmával küzdők retteghetnek a szellőztetéstől, mert minden egyes széllökésnél virágpor, pollen tódulhat be a szobába. Műanyag ablak szellőzőnél erről szó sincs.

Ezeket figyelembe véve tehát érdemes elgondolkozni egy műanyag ablak szellőző telepítésén.