">

Milyen bútor legyen a teraszon?

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , ,
Egy jól berendezett, kényelmes terasz látványa mindig hívogató, megvalósítani azonban ezt a projektet nem olyan könnyű. Az, hogy milyen az ideális berendezés, nagymértékben függ a terasz méretétől, egyéb adottságaitól. A kényelmes bútorok persze minden terasz esetében elengedhetetlenek a maximális komfort eléréséhez, érdemes azonban alaposan megfontolni, hogy milyet választunk. Kültéri bútorból több típus elérhető, és persze mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai, amiket nem árt ismerni ahhoz, hogy a megfelelő mellett tegyük le a voksunkat.

Egy nappali a teraszon

A teraszbútorok már régen nem állnak meg egy műanyag asztalnál és néhány széknél körülötte. Rengeteg a lehetőség, mind design, mind kényelmi szint tekintetében. Ha azt szeretnénk, akár egy komplett nappalit is berendezhetünk a teraszon kültéri bútorok segítségével.

A kültéri kanapék és fotelek nagyon kényelmesek, különösen, mert a párnás típusok. A benti nappali bútorhoz hasonlóan a teraszra is tehetünk például dohányzóasztalt, de ha arra van igényünk, akkor kinti étkezőasztal is elérhető székekkel, a legkülönbözőbb kivitelben. Ennek megfelelően a teraszt majdnem ugyanolyan izgalmas kihívás berendezni, mint egy nappalit, a gardenway.hu oldalon azonban minden szükséges bútort megtalálhatunk. De milyet válasszunk?

Akácfa bútor magas asztallal – Fotó: gardenway.hu

A teraszbútorok és az időjárás

Nem árt, ha tudatában vagyunk annak a ténynek, hogy a kültéri bútorok nagymértékben ki vannak téve az időjárás viszontagságainak. Óvni kell őket, ha azt szeretnénk, hogy sokáig megmaradjanak, mert a hanyag használat könnyen azt eredményezheti, hogy egyetlen szezonban tudjuk használni a bútorainkat.

Modern fém bútor vastag párnákkal – Fotó: gardenway.hu

Az érzékenység szintje azonban nem egyforma. A különböző anyagú bútorok másképp reagálnak a kinti viszonyokra:

  • A fa kerti bútorok szépek, de nagyon érzékenyek lehetnek az ázásra, valamint a perzselő napsütésre is. Tönkre nem mennek, de esztétikai szempontból nyomot hagy rajtuk az időjárás. Nyugodtan választhatod azonban ezeket, ha egy fedett, árnyékos teraszon szeretnéd használni őket.
  • A műanyag kerti bútorokra a napsugárzás jelenti a legnagyobb veszélyt, a könnyen kifakul a színük a napsütés hatására, illetve maga a műanyag is meggyengülhet. Egy árnyékos teraszon azonban jó szolgálatot tehetnek, illetve további pozítívum, hogy a csapadékra nem annyira érzékenyek, így egy fa alá is megfelelőek. Tartós, erős műanyagból készülnek, ezért sokáig bírhatják a strapát, ha vigyázunk rájuk.
  • Sokan szeretik a rattan bútorokat, kültéri bútorként azonban a rattan nagyon sérülékeny, könnyen tönkremegy. Kiváló megoldás ugyanakkor a technorattan bútor, ami egy műanyag változat. A különbség, hogy az anyaga sokkal strapabíróbb, könnyebben vészeli át az időjárás változékonyságát. Sem a napsütésre, sem a csapadékra nem annyira érzékeny, persze azért nem árt rá vigyázni rá, ha sok éven át szeretnénk kihasználni. A technorattan teraszbútorok esztétikailag is magas szinten állnak, ezért sokat szívesen vásárolják őket.
  • A fém kerti bútorok elnyűhetetlenek, nagyon ellenállóak és tartósak, mindemellett pedig jól is néznek ki. Sem a nap, sem a csapadék nem kezdi ki őket, ezért gyakorlatilag bárhová ajánlhatók. Mind kerti ülőgarnitúra, mind étkezőgarnitúra elérhető fém kivitelben azoknak, akik igazán tartós megoldást szeretnének.

Klasszikus nappali bútorok technorattanban – Fotó gardenway.hu

A kerti bútorok kiválasztásánál tehát az anyag, a tartósság éppen olyan fontos, mint a designnal kapcsolatos elvárások. Ha alaposan végig böngésszük a kínálatot, egészen biztosan találunk olyat, ami mind minőségi, mind esztétikai szempontból megfelelő.