">

Legyen gyerekjáték a sütés-főzés!

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , ,
Aki nem szeret a konyhában lenni, az most gyorsan lapozzon tovább. Aki szeret a konyhában lenni, de zavarja, ha a gyerekek is ott vannak körülötte, szintén. Viszont aki igazi minőségi időnek, családi programnak tekinti a gyerekekkel való sütés-főzést, az most igazi gyöngyszemre lelhet. 

Így jártunk mi is, amikor néhány héttel ezelőtt egy nagyon kedves csomag érkezett hozzánk. Egy gyakorló anyuka, Soós Kata keresett meg bennünket, hogy lenne-e kedvünk megismerkedni a “szívecsücske” projekttel, a gyermekei ihlette Lukas és Lea a konyhában című receptkönyvvel. Nagy örömmel fogtuk a kezünkbe a kompakt kis dobozt, mely barátságos sárga színével, kedves grafikájával azonnal a szívünkbe lopta magát. A rejtélyes doboz egy spirálkötésű receptkönyvet tartalmaz, amelyben 12 egyszerű receptet találhatunk, amelyet már óvodás kortól kezdve tanulhatnak, és az első konyhai szárnypróbálgatások után egyedül is elkészíthetnek a csemeték. Almás süti, répatorta, linzerkarika, márványkuglóf, muffin, pite, csokis keksz és társaik könnyen megalkothatók, és egészen biztos, hogy az uzsonna is jobban csúszik, ha a csemete maga is részt vehetett a folyamatban. 

A 12 recept több mint 500 képpel gazdagítva kerül bemutatásra, mert a receptek lépésről lépésre mutatják meg a kicsiknek, hogy mi a következő teendő, így még az olvasni nem tudó gyermekek is használhatják.  (Halkan súgjuk, hogy sütni nem annyira tudó, vagy önmagukat bénának tartó anyukák mentsvára is lehet ez a könyv). Minden pontosan ábrázolva van onnan kezdve, hogy miként mérjük ki a hozzávalókat, milyen sorrendben kerüljenek a tálba, egészen addig, hogy kerüljön sütőpapír a formába, és hogy milyen hőmérsékleten készüljön el az adott finomság. A receptek mellett kis ikonnal jelezve szerepel a nehézségi fok, az előkészítés és a sütés ideje, és az is, hogy mire számíthatunk végeredményképpen, egy kuglóf, egy torta vagy éppen 12 db muffin készül-e el a receptből. 

A csomag másik bűbájos tartozéka az az 5 db színes mérőkanál, amelynek segítségével szintén gyerekjáték az alapanyagok kimérése. A receptek ugyanis gyerekbarát módon nem grammokban, vagy milliliterekben, hanem a kanalak színe szerint határozzák meg a felhasználandó anyag mennyiségét. Így a gyermek az arányokat is érezheti, hogy egy kuglófban nem ugyanannyi a liszt vagy a cukor, mint a sütőpor, vagy valamilyen kiegészítő, és egyértelmű is lesz, hogy a sárga, a lila, a kék, a narancs, vagy a pink kanál után kell éppen nyúlni. Ahogy Kata meséli, a kisfia németországi óvodájában, ahol Maria Montessori szellemisége szerint terelgetik a gyermekeket, szintén mérőkanalakkal sütnek-főznek. Ez viszont amúgy az első magyar mérőkanalas szakácskönyv, amelyet a szerző ígérete szerint továbbiak is követnek majd. 

A konyha egyébként amúgy is egy kitűnő terep a mennyiségekkel, később a mértékegységekkel való ismerkedésre, ezt még iskolás gyerekeknél is érdemes bevetni, mert sokkal plasztikusabban meg lehet ismertetni a lurkókat ezekkel a fogalmakkal. Óvodás korban már segít a számjegyekkel való ismerkedésben, illetve a szilárd és folyékony halmazállapot közötti különbség felismerésében is. Ha hagyjuk segédkezni, majd később egyedül is működni a gyereket a konyhában, egyszerre neveljük önállóságra, egészségtudatosságra, és ezáltal erősítünk sok olyan kompetenciát is, amelyre később az iskolában is szükségük lehet, a gyakorlati életről nem is beszélve. 

A finom végeredmény pedig a másik kézzelfogható és leginkább kóstolható haszon, úgyhogy sok szeretettel ajánljuk figyelmetekbe Lukas és Lea első receptkönyvét, amelyet meg tudtok rendelni itt: https://lukaslea.hu/