">

Készségfejlesztés társasjátékokkal
Társasjátékkal játszani mindenkinek érdemes, hiszen számos pozitív hatása van nemcsak a család legkisebb tagjaira, hanem bizony a felnőttekre is egyaránt. Amellett, hogy ezek a szórakozáshoz szükséges eszközök megtanítanak bennünket hibázni, segítenek felfedezni egy másik világot, illetve a kreatív alkotóerőt is előtérbe helyezik. De vajon melyik változat milyen készséget fejleszt? Lássuk, hogy milyen típusok között érdemes válogatni!

Milyen hatása van a társasjáték a gyerekekre?

Ezek az eszközök lehetőséget adnak a legkisebbeknek arra, hogy új dolgokat próbáljanak ki és kudarcot valljanak. Nem gondolnánk, hogy mennyire fontos megtanítani őket veszíteni és csalódni, hiszen ez a mai társadalomban sajnos egyre többször előfordulhat. Nem minden szép és jó és ezt jó már kisebb korban letisztázni, amire tökéletes segítséget nyújtanak a társasok.

Emellett természetesen többféle készséget is fejleszthetnek a társasjátékok. Ezektől például rengeteg művészi és kreatív ötlet meríthető, hiszen a minőségi változatok grafikai elemei olyan dolgok, amivel azonnal magával ragadja a kicsiket. Maga az elképzelés is elgondolkodtatja őket, alkotásokat hozhatnak létre, történeteket gondolhatnak ki és érdekes karakterekkel ismerkedhetnek meg.

A társasjátékok segítenek előre tervezni

A legtöbb kivitel arra ösztönöznek bennünket, hogy megtanuljunk előre gondolkodni és olyan dolgokat látni, amelyek még nem történtek meg. Ez nemcsak a gyerekek számára hasznos, hanem bizony felnőtt korban sem árt egy kicsit elgondolkodni a jövőbeli történéseken. Fontos, hogy megtanuljunk uralkodni magunkon és fejben előre eltervezni egyes lépéseket, kidolgozni különböző stratégiákat. Egy ilyen folyamat tökéletesen modellezi, hogy az egyes kitalációk milyen következményekkel járnak és mire számíthatunk, ha valami kapcsán előre átgondoljuk a lehetőségeinket.

Kooperatív társasjátékok a közös élményért

Ezek típusok azért jöttek létre, hogy egy közös célt érhessünk el. Kiemelten fontos az együttműködés, a csapatjáték, a szoros kötelék, hiszen csapatmunka nélkül lehetetlen lesz együtt élni és dolgozni másokkal. Ez sok esetben még a felnőtteknek sem megy, így érdemes a legkisebbekkel együtt gyakorolni mindezt. Fontos azonban, hogy sok esetben a különböző korból és rutinból, tapasztalatból származó eltéréseket kiküszöböljük, ez pedig az alkalmazkodó képesség fejlesztésében jelenthet szerepet.

Ilyen például a Fedőnevek négyszemközt társas, amit 11 éves kortól ajánlanak. A lényeg, hogy a két ügynökség együttműködjön egymással, időben kapcsolják össze a fedőneveiket. A szóasszociációs két fő vagy két csapat részére tervezett változatban olyan szavakat kell kitalálni, aminek segítségével a másik rájön, hogy az előzőleg kirakott 25 darab szóból melyik a saját és melyik nem. Ez nemcsak a szókincset, hanem a kreativitást is fejleszti, ráadásul szinte bármennyi családtag csatlakozhat hozzá.

Másik remek választás a 7 éves kortól ajánlott Plüssmesék, amelyben egy mesekönyv lapjain kalandozhatunk. Ebben a változatban hős plüssök lehetünk, akik megvédik a gazdát a rémálmoktól. A különleges hangulatú és gyönyörűen kidolgozott típusban kidolgozott figurákat kaphatunk, amelyek valójában kész mesterművek. Ebben a játékosok együtt merülhetnek el egy-egy történetben, miközben segítenek a kislány álmaiban és a szorongásaiban. A játék segít, hogy egymás érzéseit és belső világát megismerhessük és könnyebben el tudjuk azt fogadni.

Mi a helyzet a logikai társasokkal?

Ezek a típusok tulajdonképpen arra szolgálnak, hogy edzésben tartsuk az elménket, mindig friss legyen az agyunk, amit különböző feladványokkal tehetünk meg. Remek szolgálatot tesznek tehát a logikai társasok abban az esetben, ha gondolkodtató feladatokra vágynánk.

Ott van például a Katamino Family, ami tulajdonképpen egy villámgyors tetris párbaj. A két fős logikai építő-, illetve társasjátékban a résztvevőknek a másiknál gyorsabban kell betölteni a saját területüket a tetris alakzatokkal. A szabály tartalmaz például háromdimenziós építési feladatokat és egyszemélyes feladványokat egyaránt, ami segít, hogy egyedül is boldogulhassunk. Emellett a térlátásra és a logikai képességre is hatással van.

A hosszú távú hatások

A közös élmény miatt történő játék együtt töltött időt jelent, ami lehetőséget ad arra, hogy kapcsolatot teremtsünk egymással. A családi társasozós estékből akár egy egész életre szóló hagyományt teremthetünk, amely rengeteg nevetéssel, sok-sok beszélgetéssel és persze fejlődéssel társul. Érdemes többféle változatot kipróbálni, hogy a folyamat hosszabb távon is fenntartható legyen és évek múlva is élvezni tudjuk egymás társaságát.