">

Magok a konyhában
Szerintünk megtaláltuk az év legszebb szakácskönyvét! Komolyan mondjuk és komolyan gondoljuk. Bezselics Ildikó, a Két cica konyhája bloggerinája jegyzi ezt a gyönyörűséges kivitelű, igényes könyvet, amely igazából egy sorozat első kötete. Ez most a hüvelyesekről szól, amelyeket sokkal kevésbé értékelünk, mint amennyire kellene. Tudtátok amúgy, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) a 2016-os évet a Hüvelyes Termények Nemzetközi Évének nyilvánította? Ide tartoznak többek között az általunk is ismert bab, borsó, lencse, ám az ebbe a csoportba tartozó növények száma jóval nagyobb.

A nitrogénmegkötő hüvelyesek egyrészt növelik a talaj termékenységét, másrészt jelentős mértékben hozzájárulhatnak az éhezés és az alultápláltság csökkentéséhez. Ezek a növények rostban, cinkben, B-vitaminokban, vasban és fehérjékben bővelkednek, így táplálkozási szempontból előnyös a fogyasztásuk. Egyre több helyen említik őket az egészséges táplálkozás fontos részeként. Gasztronómiai szempontból is értékesek, ugyanis nemcsak a menzákról ismerős főzelék formájában lehet őket fogyasztani. Némi kreativitással nagyon finom, és tápláló gasztronómiai remeket készíthetünk belőlük. Készült egy honlap is, melynek célja, hogy bemutassa a hüvelyesek sokszínű világát a tudományos kutatásoktól egészen a gasztronómiáig. Érdekes leírásokkal, videókkal, receptekkel szeretné közelebb hozni az olvasó számára a babokat, borsókat és társaikat.

magok-a-konyhaban_huvelyesek

Na de térjünk csak vissza ehhez a szépséges könyvhez! A Magok a konyhában  könyvsorozat a tudatos táplálkozás fontos alappilléreit, a hüvelyeseket, az olajos magvakat és a gabonaféléket, illetve „álgabonákat” helyezi új megvilágításba. A kiegyensúlyozott vegetáriánus étrend nem képzelhető el nélkülük, emellett fontos összetevői a cukorbetegségben vagy inzulinrezisztenciában szenvedők, a laktóz- vagy gluténmentes étrendet követők diétájának is.

Ennek ellenére mindhárom könyvben szerepelnek húsos fogások, hiszen az egészséges étrend nem a húst mellőzők kiváltsága, nem kell feltétlenül lemondani róla. Az egyes alapanyagok természetes gyógyhatásának tudatos alkalmazásával egyéni szinten meg tudjuk teremteni táplálkozásunk egyensúlyát, mely jól-létünk, egészségünk alapja – ehhez nyújt útmutatást a készülő három részes sorozat, melynek első kötete a hüvelyesek szerepét tisztázza a korszerű táplálkozásban.

2h0_6990

A bab, borsó, lencse nem szorulnak bemutatásra, hiszen hosszú ideje alapvető népélelmezési cikknek számítanak. De a szója vagy a csicseriborsó (bár népszerűségük egyre nő), nem általánosan ismert alapanyagok, a mungóbab konyhai felhasználásáról pedig még ritkábban esik szó.

A népszerű hüvelyesek jelentősége is túlmutat a hagyományokon, hiszen összetételüknél fogva változatosan felhasználhatók különféle diétákban: kiváló húspótlók, sőt esetenként a gabonafélék helyettesítésére is tökéletesen alkalmazhatók, így a korszerű, egészségtudatos táplálkozás fontos alapanyagai. Nyáron konyhakerti, frissen szedett formájukban élvezhetjük őket, télen a szárított hüvelyesek gazdagítják étrendünket – a csíráztatott takarmánybabok pedig nélkülözhetetlen tél végi vitamin- és ásványianyag-források.


magok-a-konyhaban

Ez a könyv azért íródott, hogy bemutassa e termények másik arcát, így ajánlva őket a reformtáplálkozás követőinek, emellett felhasználásukkal változatos megoldásokat mutasson a hagyományos ételek kedvelőinek is. Nemsokára mi is figyelmetekbe ajánlunk 3 különleges receptet, babból, lencséből és csicseriborsóból, addig is további információért kattintsatok Ildikó blogjára. Egészségtudatos, főzni szerető családtagoknak, barátoknak kitűnő karácsonyi ajándék lehet!