">

Meditálni tanító mesekönyvek
gabireka_lurexMindig nagyon örülünk, ha valami igazi különlegességre akadunk. Tudjátok rólunk, hogy nyitottak vagyunk a spirituális gondolkodásra, hiszünk a meditáció erejében, és nagyon fontosnak tartjuk, hogy megéljük a pillanatot, és igyekezzünk megoldani a problémákat. És hogy mindez mesekönyvek segítségével a gyerekeink számára is lehetsége? Ez olyan jól hangzott, hogy úgy döntöttünk, azonnal utánanézünk, miként is tanítanak meditálni ezek a különleges mesekönyvek.

Felnőttként gyakran vágyunk rá, hogy csökkenthessük a bennünk lévő szorongást, melyet a pénz, a megfelelni vágyás okoz. A stresszoldáshoz, önbizalmunk növeléséhez igénybe vesszük a sport levezető hatását, pszichológus vagy valamilyen szer segítségét, de egyre nagyobb rajongótábora van az ősi idők óta működő meditációnak is. Nem egyszerű. Sokkal könnyebb lesz könnyebb azoknak a gyerekeknek, akik már óvodásként, kisiskolásként elsajátítják a meditáció, a vizualizáció, a tudatos teremtés képességét.

A gyerekeknek hozzánk hasonlóan napi gondjaik vannak – még akkor is, ha ezeken mi csak mosolygunk –, ráadásul a szorongásukat csak növeli, hogy nekik is egyre nagyobb információtömeget kell feldolgozniuk. A tévézés nem segít, az egyre szuperebb elektronikus kütyük sem. Csak a beszélgetés. Apuval, anyuval, a nagyival… De hogyan beszéljünk velük olyan témákról, amit még nem tudnak megfogalmazni, az érzéseikről, félelmeikről?

meditacios mesekonyvek

Négy különleges mesekönyvre bukkantunk, melyekben a mesék kicsit különböznek a szokásos elalvás előtti történetektől; mindegyik egyfajta meditáció, mely megnyugtatja, és ellazítja a gyerekeket. Ugyanakkor élénkíti a fantáziájukat, bevonja őket a cselekménybe, saját maguk is szereplőkké válnak” mondta Dezslik Magdolna Theta Healing konzulens, az Ezoterikuskonyvek.hu webáruház vezetője. „Ez egyfajta meditatív állapot, melyben könnyen feloldhatjuk az életben félelmetesnek tűnő dolgok és helyzetek – például a kedves hörcsög halála miatti félelem, vagy éppen a másnapi felelés – okozta szorongást is. Fantasztikus lehetőség rejlik benne, hogy kicsiként megtaníthatjuk a gyerekeinket meditálni. ”

Ez a fajta stresszoldás a gyerekeknél épp olyan fontos, mint a felnőtteknek, hiszen az ő mindennapjaik is tele vannak stresszhelyzetekkel  – mint a barátokkal való cívódások, a csoportba, osztályba való beilleszkedés nehézségei, egy-egy látszólagos kudarc, kistestvér érkezése, a szeretett állatka elvesztése, vagy akár a szülők válása, veszekedése. Számunkra talán nem is tűnik nagy dolognak, de gyermekünket aggasztja. Gyakran nincs is szó komoly dologról, csupán arról, hogy nehezen viseli a számára felállított korlátokat, szabályokat.

meditacios mesekonyvek vilaga

A meditatív mesék a szorongások oldása mellett óriási segítséget nyújtanak a gyerekeknek a különféle fontos készségeik fejlesztéséhez is. Megtanulhatnak jobban összpontosítani, fejlődik a koncentrációs és vizualizációs képességük, egyszersmind jobban megismerik a saját érzéseiket. A történetekben szereplő világoknak a gyerekek is résztvevői, és ami nagyon fontos, biztonságban érzik magukat itt, így örömmel időznek benne.

Az Esti-Buddha mesék című könyvben klasszikus buddhista történetek szerepelnek, a gyerekeknek való megfogalmazásban. Megmutatja, hogy miért fontosak a hagyományok, a család szokásai, és a családtagok közötti kapcsolatok. Lényeges eleme a természet tisztelete, a másokkal való együttérézés, az önbizalom erősítése.

Az Angyali esti mesék a meditáció és a kreativitást fejlesztő vizualizáció mellett mutatja a gyerekeknek, hogy a világ amelyben élnek, egy varázslatos és szeretetteli hely, ahol bármikor felbukkanhatnak az angyalok, csak észre kell venni őket. Lényeges eleme az emberi erények – mint például a szeretet, a segítőkészség – kiemelése.

angyali-esti-mesek

A Tündéri esti mesék a természet harmóniáján keresztül, és persze a kertben, vízben, erdőkben élő virágszirom ruhás tündérekkel, fejleszti a gyerekek képzeletét. Lényeges eleme a körülöttünk élő világgal való harmónia, a természet szeretete, az állatok és az emberek tisztelete.

tunderi-esti-mesek

A Csodalámpa történetei úgy kezdődnek, hogy a gyerek lehunyja a szemét, felkapja a csodalámpáját, és azzal világítva meg az utat, elindul az elvarázsolt ösvényen. A gyerekek általuk ismert szereplőkkel találkoznak, cicákkal, cirkuszi állatokkal, az erdő lakóival. A történetek lényeges eleme – a meditáció és a kreativitás fejlesztése mellett – az összpontosítás, az önbecsülés megerősítése.

a-csodalampa-mesekonyv

A mesekönyv-sorozat történetei enyhítik a félénkség, kirekesztettség és magányosság érzését, és finoman erősítik az önbizalom, a szeretet, az önzetlenség, a bátorság és a türelem érzését a kicsikben. Nyitottságra ösztönzik őket, és segítenek abban, hogy megértsék a különböző élethelyzeteket, és feltalálják magukat. Mi most kaptuk kézhez ezeket a könyveket, de már az első esti mese a Csodalámpa című kötetből mutatta, hogy ez egy kedvenc kötet lesz! Nem véletlen, hogy az Esti Buddha-mesék könyv pillanatnyilag hiánycikk, de februárban újra kapható lesz, majd jönnek a második kötet Buddha-mesék is, érkeznek az Esti manómesék, szóval aki most rákattan a sorozatra (ahogy mi is), fog találni mindig újdonságot. Nemsokára pedig nyereményjáték is indul a Facebookon, figyeljetek, három kötet keresi majd gazdáját!

Puszi: Gabi és Réka